Verden

Erdogan om kuppmakerne i Tyrkia: – De vil betale en svært høy pris for sitt svik

Tyrkias statsminister hevder kuppmakerne er nedkjempet. President Erdogan lover å fjerne «forræderske elementer» i forsvaret.

Natt til lørdag ankom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan flyplassen i Istanbul, der han talte til oppmøtte journalister. Lørdag formiddag innkalte han til pressekonferanse.
  • NTB
  • Sindre Leganger
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Etter at krefter i det tyrkiske militæret fredag kveld forsøkte å ta makten i Tyrkia i et statskupp, har tyrkiske myndigheter nå igjen kontrollen i landet.

President Recep Tayyip Erdogan, som ferierte i badebyen Marmaris og først kommenterte hendelsene på TV gjennom et videointervju på mobiltelefon, ankom natt til lørdag flyplassen Atatürk i Istanbul.

Der talte han til de mange som hadde ankommet flyplassen.

  • Få siste nytt om situasjonen i Tyrkia i vår direkteblogg

– De som står bak kuppforsøket vil betale en svært høy pris for sitt svik, sa Erdogan.

I 11:30-tiden lørdag sa Tyrkias statsminister Binali Yildirim i en TV-sendt tale at kuppmakerne er nedkjempet og at kuppforsøket dermed har mislyktes. Han kaller forsøket for en svart flekk for det tyrkiske demokratiet og roser det tyrkiske folket for deres mot.

Erdogan talte først til offentligheten i badebyen Marmaris. Deretter fløy han til Istanbul.

Usikkert antall drepte

Gjennom morgentimene lørdag har det kommet ulike rapporter om antallet dødsofre etter kuppforsøket. I en tale lørdag formiddag meldte statsminister Yildirim at 161 mennesker skal være drept og 1440 såret. I tillegg skal 20 kuppmakere være drept og 2639 arrestert.

2745 dommere i landet er avsatt.

Tidligere hadde fungerende forsvarssjef Umit Dundar meldt at 194 mennesker var drept, blant dem 104 soldater tilknyttet kuppsiden.

Lørdag morgen overga kuppmakernes styrker seg på broen over Bosporos-stredet i Istanbul. Sinte sivile gikk til angrep på soldatene.

Tyrkiske soldater søker asyl i Hellas

Tyrkiske myndigheter har sendt ordre til alle grenseposter og flypasser om å stanse flyktende kuppmakere,

Fem generaler og 29 oberster skal være avsatt foreløpig.

Rundt klokken 12 lørdag landet et tyrkisk militærhelikopter nordøst i Hellas.

Syv av de åtte mennene ombord var militære. Mennene ble arrestert av gresk politi for å ha tatt seg ulovlig inn i Hellas. De skal forsøke å søke asyl i landet.

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu sier at Tyrkia har forlangt at mennene skal utleveres, ifølge TV-kanalen NTV.

Les også

Kuppforsøket i Tyrkia oppsummert på under to minutter

Stridsvogner omringet parlamentet

I løpet av natten ble den tyrkiske parlamentsbygningen i Ankara omringet og angrepet av kuppmakernes stridsvogner. Senere skal bygningen ha blitt truffet av en bombe.

Øyenvitner fortalte at både folk som jobber i bygningen og flere politifolk ble såret i bombingen. Det er uklart hvor alvorlige skader bygningen har fått.

Etter at kuppmakernes styrker lørdag morgen overga seg på broen over Bosporos-stredet i Istanbul, benyttet nysgjerrige tyrkere anledningen til å sikre seg en stridsvogn-selfie.

Angrep presidentpalasset

Presidentpalasset i Ankara ble også omringet av kuppmakernes stridsvogner. I morgentimene lørdag gikk kampfly til motangrep, ifølge en talsmann på presidentkontoret.

Svart røyk kunne sees over bydelen Bestepe, der presidentpalasset ligger. Et helikopter som kuppmakerne brukte ble også skutt ned av jagerfly, ifølge flere kilder.

Les også

Fire grunner til at situasjonen i Tyrkia er svært ustabil

Etter at kuppmakernes soldater lørdag morgen overga seg på broen over Bosporos-stredet i Istanbul, ble de angrepet av sinte demonstranter.

Natostøtte til Erdogan

Tyrkia er medlem av Nato. Under nattens hendelser ga Natos generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykk for at han ønsket at Tyrkias grunnlov og demokratiske institusjoner skulle respekteres.

Lørdag ettermiddag skriver han på Twitter at han ønsker folkets støtte til demokratiet velkommen.

Brende: - Militærkupp hører fortiden til

Lørdag morgen ga EU sin fulle støtte til Recep Tayyip Erdogans demokratisk valgte regjering og oppfordret til snarlig normalisering etter kuppforsøket.

– Spenningen og utfordringene i Tyrkia kan ikke løses med våpen. Militærkupp har ingen plass i det moderne Tyrkia. Det fins ikke noe alternativ til demokrati og rettsstat, sa EU-president Donald Tusk fra et EU-toppmøte i Mongolia, ifølge NTB.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) oppfordret Tyrkias president Erdogan til å bygge broer i det tyrkiske samfunnet.

– Militærkupp hører ikke hjemme i Europa eller i det 21. århundre. Det løser ingen problemer, men skaper nye, sa han.

Børge understreket at Norge vil arbeide nært med tyrkiske myndigheter i tiden framover og støtter den lovlig valgte regjeringen.

Ødeleggelsene etter stridsvogners gjennomfart i Ankara. Parliamentsbygningen ble omringet og angrepet.

Les mer om

  1. Kuppforsøk i Tyrkia
  2. Tyrkia
  3. Recep Tayyip Erdogan
  4. Ankara
  5. Istanbul