Verden

Fant ingen spor av IS-tilknytning i Nice-angriperens leilighet

Til tross for at IS har tatt på seg skylden for angrepet i Nice har ikke etterforskerne pekt på noen forbindelser mellom gjerningsmannen og terrororganisasjonen.

Ifølge Le Figaro ble det funnet en mobiltelefon i varebilen som stod utenfor leiligheten til gjerningsmannen. Det kan på denne at politiet har funnet flere «mistenkelige» kontakter.
  • Petter Winther

Lørdag morgen tok IS på seg skylder for angrepet i Nice som foreløpig har tatt livet av 84 mennesker.

Amaq, som fungerer som en offisiell propagandakanal for IS, hevder at gjerningspersonen var en «IS-soldat» og at angrepet ble utført «som svar på våre oppfordringer om å slå til mot land som kjemper mot IS».

Likevel har de franske etterforskerne enda ikke klart å bekrefte en eventuell tilknytning mellom Mohamed Lahouaiej Bouhlel og IS.

  • Bakgrunn:IS tar på seg skylden for Nice-angrepet

Etterforskerne: – Gjerningsmannen er et mysterium

Den franskeavisen Le Monde har snakket med kilder som er tett på etterforskningen.

De skriver at gjerningsmannen fremdeles er et mysterium for etterforskerne.

– Det virker som om Mohamed Lahouaiej Bouhlel har blitt radikalisert veldig fort, sa innenriksminister Bernard Cazeneuve lørdag formiddag.

31-åringen har vært kjent for politiet for vold, trusler og småkriminalitet, men har vært helt ukjent for landets etterretningstjenester.

Leiligheten til Mohamed Lahouaiej Bouhlel, her fotografert gjennom et hull i veggen laget av politiet. Polititet fant ingen ting i leiligheten som kunne knytte Bouhlel til IS.

Politiet fant «interessante» kontakter på mobilen

Nå skriver Le Monde at politiet ikke har funnet noe som kan knytte Bouhlel til IS verken på ham eller i leiligheten hans.

Det eneste som så langt knytter 31-åringen til IS skal være noen av kontaktene som politiet fant på mobiltelefonene hans.

Der fant de flere navn som de karakteriserer som «interessante».

En annen ikke navngitt kilde som avisen har snakket med forteller at Bouhlel hadde kontakt med Omar Diaby, en person som holder til i Nice og karakteriseres som jihadist.

Diaby er derimot ikke tilknyttet til IS, men til Al Nusra, som er en utløper Al-Qaida.

IS ikke nevnt i avhørene

Fem personer er så langt pågrepet i etterkant av Nice-angrepet.

Ekskona til Bouhlel ble pågrepet fredag formiddag, en annen ble pågrepet senere på dagen, mens de tre siste ble pågrepet lørdag morgen.

Alle fem sitter fremdeles i varetekt.

Nyhetsbyrået AFP siteren en politikilde på at enkelte avhør tyder på en nylig radikalisering, men at IS ikke har vært nevnt med ett eneste ord.

Ikke nødvendigvis direkte ordre

Flere franske medier påpeker at det er svært sjeldent at IS på opportunistisk vis har tatt på seg ansvar for angrep de ikke har utført tidligere.

Andre peker på at meldingen fra Amaq ikke nødvendigvis betyr at Bouhlel handlet på direkte ordre fra terrororganisasjonen.

– Han kan ha bestemt seg for å ta livet av seg selv på verst tenkelig måte. I et øyeblikks galskap kan han ha latt seg inspirere av IS, sier en ikke navngitt kilde som skal befinne seg tett på etterforskningen til AFP.

– Ingen tegn til radikalisering i mars

Dagbladet har snakket med Corentin Delobel, som representerte Bouhlels som hans advokat i mars tidligere i år.

Delobel tror ikke at Bouhlel hadde noe med radikal islam å gjøre.

– Ingenting ved Mohamed Bouhlel fikk meg til å tro at han var radikal da vi snakket sammen, slår Corentin Delobel fast overforDagbladet.

Statsviter og Frankrike-ekspert Raino Malnes ved UiO har uttalt til Aftenposten at det er mye som tyder på at det er en sinnsyk person som stod bak Nice-angrepet.

– Han slet med alternativ virkelighetsforståelse

Faren til Mohamed Lahouaiej Bouhlel har uttalt til flere medier at sønnen hans ikke var islamist, men at han var psykisk syk.

Psykolog Chemceddine Hamouda møtte gjerningsmannen i 2004 da han var 19 år. I et intervju med L’Express sier han at Bouhlel slet med noe som var en begynnelse av en psykotisk diagnose.

– Han slet med en alternativ virkelighetsforståelse, sier Hamouda til l’Express.

Hamouda mener derimot ikke at Bouhlels psykiske problemer kan forklare at han tok livet av 84 mennesker.

Sprikende vitneutsagn

Aftenposten snakket med en av naboene til den 31-år gamle gjerningsmannen på et tidlig stadium.

– Han både drakk og spiste skinke, fortalte Nazim på 33 år.

Nazim beskrev Bouhlel som en person som ikke lot til å ha ekstremistiske holdninger.

Senere vitneutsagn har spriket i ulike retninger. Naboene hans har til ulike medier beskrevet han som stille, normal, en god far, glad i å danse salsa, skremmende, ustabil og alkoholisert.

Les mer om

  1. Terrorangrepet i Nice