Verden

Kuppforsøket i Tyrkia: - Landet vil bli mindre fritt og mindre demokratisk allerede fra i dag

Mens lynsjestemning har herjet enkelte steder, frykter Tyrkia-kjennere for fremtiden i landet.

Foto: MURAD SEZER

  • Silje Rønning Kampesæter

Fredag kveld rundt 21.45-tiden kom de første meldingene om skyting, militære kampfly og stridsvogner i Tyrkias hovedstad Ankara.

Videoer av stridsvogner plassert rundt om i både hovedstaden og millionbyen Istanbul, begynte å florere på sosiale medier. Ifølge soldatene var det innført portforbud.

Den ferske statsministeren Binali Yildirim gikk ut på tv og sa at det dreier seg om et forsøk på statskupp. Allerede lørdag morgen sier president Tayyip Erdoğan at kuppet er avverget, men fortsatt råder det fullt kaos.

  • Fersk sier du? Den forrige statsministeren gikk nemlig av – dette er grunnene.

Kupp-plotterne jaget av sivile

De første bildene som kom ut av kuppforsøket var soldater som tok kontroll over gater, statlige tv-bygg og ba folkemassene om å gå hjem fordi portforbud var blitt innført.

Tyrkisk militære blokkerte Bosporus-broen fredag kveld i det som nå blir omtalt som en mislykket kuppforsøk av grupper inne i militæret. Foto: Stringer

Men så snudde det. Like etter 23.30 norsk tid, gikk president Erdoğan ut på tv – via tjenesten Facetime på en Iphone – og fordømte kuppforsøket. Han oppfordret folk til å ta til gatene. Folket svarte.

Bildene og videoene som kom fra gatene i Istanbul og Ankara etter dette, viser soldater som trekker seg tilbake og sivile støttespillere av Erdogan samt politistyrker – kjent for å være mer lojale mot Erdogan – som tar over stridsvogner.

Lørdag morgen gjentok Erdogan oppfordringen. Han sier faren for at noen vil prøve igjen er stor – folket må bli i gatene.

Lynsjestemning i Tyrkia

Og i gatene har de blitt. De siste bildene og videoene som har kommet, viser sinte støttespillere av regjeringen som har fått et tydelig overtak over kuppmakere enkelte steder.

En soldat som skal ha deltatt i kuppforsøket (i blå vest) blir slått av motstandere av kuppet på Bosporos-broen, lørdag morgen. Foto: REUTERS / Murad Sezer

En video på CNN viser en soldat som sitter inne i en stridsvogn. Rundt ham er luften fylt med tåregass og steiner hagler fra alle kanter. En mann hopper opp på stridsvognen og forsøker å dra soldaten ut. Da det ikke går, sparker han ham i hodet i stedet. Til slutt kommer en politimann soldaten til unnsetning.

Flere steder har tyrkisk politi forsøkt å arrestere, men også beskytte soldatene fra sinte mobber. Ifølge Tyrkias innenriksminister er 1563 kuppmakere arrestert så langt. Over 190 skal også være drept, av disse er 104 kuppmakere, 41 politimenn samt 50 sivile. Tallene kommer fra fungerende militærsjef Umit Dundar.

En politimann ser til en av soldatene som har fått juling av den sinte anti-kupp-mobben som tok til gatene etter president Erdogans oppfordring. Foto: REUTERS / Murad Sezer

– Blir mindre fritt

Samfunnet i Tyrkia er ekstremt polarisert og mange tyrkere, inkludert journalister, har selv påpekt at landet har kommet til et punkt hvor man enten er for eller imot presidenten.

Kontrasten i bildematerialet som kommer fra Tyrkia lørdag formiddag er stor. Mens soldater blir jaget av sinte mobber enkelte steder, mater denne damen duer for seg selv på Istanbuls berømte Taksim-plass lørdag morgen. Foto: KEMAL ASLAN / X03655

– Jeg tror at uansett hvordan dette utfolder seg, vil landet bli mindre fritt og mindre demokratisk allerede fra i dag, sier Soner Cagaptay til Aftenposten.

Han er direktør ved Tyrkia-programmet til tenketanken
Washington Institute og mener at Erdogan ikke bare vil gå etter kupp-plottere, men slå ytterligere ned på opposisjonelle

– De som står i opposisjon til ham vil, dessverre, bli sidestilt med kupp-plotterne, sier Cagaptay og mener resultatet av kuppforsøket er at det
nå vil bli vanskeligere å motsette seg presidenten på en demokratisk.

Støttespillerne til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan feirer etter at tropper, involvert i kuppforsøket, overga seg i Marmaris hvor Erdogan skal ha holdt til i feriehuset sitt, natt til lørdag. Foto: REUTERS / Kenan Gurbuz

Tror på grunnlovsendring

Tyrkia-kjenner og postdoktor ved Universitetet i Oslo, Einar Wigen, har samme tanker om fremtiden i Tyrkia som Cagaptay: Økt maktkonsentrering for presidenten.

– Erdogan vil benytte denne anledningen til å renske ut motstandere i militæret og så i andre institusjoner, sier Wigen til Aftenposten.

Han tror at Erdogan vil bruke dette til å gjennomføre den grunnlovsendringen han så lenge har drømt om – fra nåværende parlamentariske system til presidentstyrt republikk.

– På den måten vil han få formalisert den makten han nå uformelt har, så han slipper å benytte seg av nikkedukker, sier Wigen og legger til:

– Erdogan kommer til å bruke dette for det det er verdt og omtale seg selv som en som har overlevd et antidemokratisk kuppforsøk.

Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Tyrkia