Verden

Overraskende nedtur for Donald Trump i natt

Donald Trump gikk på en smell i to nominasjonsvalg for republikanerne i natt. Ted Cruz har stadig større grunn til å smile.

trump_cruz.jpg Foto: AP

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Texas-senator Ted Cruz vant nominasjonsvalgene i Kansas og Maine på lørdag. Valgresultatene var overraskende fordi Donald Trump ble ansett som den store favoritten i begge delstatene.

Trump fikk flest stemmer i Kentucky og Louisiana, de to andre delstatene som hadde nominasjonsvalg for republikanerne på lørdag, men han vant med mindre margin enn forventet.

Til sammen endte Cruz kvelden med 66 nye delegater til landsmøtet i Cleveland, Ohio i juli, mens Trump sikret seg 51 nye delegater.

— Vi så hvordan Supertirsdag ga oss ekstraordinære resultater. Og nå ser vi ut til å fortsette på den samme stien. Det vi ser nå er at de konservative samles, sa Cruz etter den overraskende gode lørdagen.

 • Kan Trumps nedtur skyldes oppførselen hans under debatten på torsdag? Innen fem minutter var gått rakk han å skryte av størrelsen nedentil:«Jeg garanterer at det ikke er noe problem»
 • Se videokommentar med Frank Rossavik

Trump: Jeg vil ha Ted, én mot én

Florida-senator Marco Rubio hadde en svært dårlig dag, og må nøye seg med kun 13 nye delgater. Ohio-guvernør John Kasich samlet opp åtte delegater i løpet av lørdagen.

Valget på republikansk side ser dermed i stadig større grad ut til å dreie seg om to personer: Donald Trump og Ted Cruz.

Og det var også noe Trump bemerket da han talte til en gruppe tilhengere etter at resultatene var klare:

— Jeg vil ha Ted, én mot én, sa han, i en klar oppfordring til Rubio og Kasich om å trekke seg fra valgkampen.

Trump har nå, etter 19 nominasjonsvalg, til sammen 378 delegater. Cruz har 295 og Rubio 123. På landsmøtet trengs 1237 delegater for å sikre nominasjonen.

Les også:

Les også

Trump snur i spørsmål om vanntortur

Clinton tapte to delstater

Demokratene gjennomførte nominasjonsvalg i Nebraska, Kansas og Louisiana på lørdag. Bernie Sanders vant i de to første, mens Clinton tok en klar seier i sistnevnte.

Fordi antallet delegater fra Louisiana er langt større enn fra de to andre, endte Clinton opp med å sikre seg flere enn Sanders til tross for at han vant i to delstater og hun kun i én.

Clintons ledelse i demokratenes nominasjonskamp er nå såpass stor at det må ekstremt mye til for Sanders å kunne ta henne igjen.

 • De første nominasjonsvalgene ble skumle for Hillary Clinton. Men i Sør-Carolina slo hun tilbake. Slik gjenvant hun velgernes tillit.
  Triumfene på lørdag gir ham likevel såpass mye vind i seilene at han kan håpe på et godt resultat i den viktige delstaten Michigan på tirsdag — selv om Clinton foreløpig leder der med klar margin.

Etter lørdagens nominasjonsvalg har Clinton 1121 delegater, noe som inkluderer 458 såkalte superdelegater som kan stemme uavhengig av delstatenes beslutning. Sanders har 479 delegater, noe som inkluderer 22 superdelegater.

På landsmøtet i Philadelphia i juli trengs 2383 delegater for å bli partiets presidentkandidat.

 • Lurer du på om Trump er bra for det republikanske partiet? Her er seks grunner til at han er det
 • Blir russere og kinesere skremt av fenomenet Donald Trump, eller er ingen andre like interessert i USA-valget som oss? Det spør vi om i ukens Verden-podkast som du kan lytte til i spilleren under, eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les mer om

 1. USA-valget 2016

USA-valget 2016

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN
  Publisert:

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.