Fransk landesorg overskygges av politisk kjekling

Frankrike holdt mandag ett minutts stillhet for å minnes de 84 drepte i lastebilmassakren i Nice.

Flere tusen mennesker samlet seg på strandpromenaden i Nice mandag for å minnes de 84 menneskene som ble drept her på nasjonaldagen 14. juli.

Flere tusen mennesker fylte strandpromenaden i Nice da ofrene for massakren ble minnet med ett minutts stillhet over hele Frankrike.

På uhyggelig vis er franskmenn blitt vant til dette ritualet. Angrepet i Nice var det tredje store terrorangrepet på 18 måneder.

En kvinne bærer en blomsterkrans bort til Monument du Centenaire i Nice før det holdes ett minutts stillhet mandag. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix

Fire dager etter massakren har etterforskerne ennå ikke etablert noen bånd mellom gjerningsmannen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) og terrorgrupper som IS, opplyser Frankrikes innenriksminister.

Dette var mannen som drepte minst 84 mennesker i Nice

– Vi kan ikke utelukke at et ubalansert og veldig voldelig individ har vært gjennom en rask radikalisering og utført denne høyst avskyelige forbrytelsen, sier Bernard Cazeneuve til fransk radio mandag morgen.

Gjerningsmannen beskrives av naboer og familie som en einstøing med voldelige tendenser og psykiske problemer. Men flere medier har det siste døgnet viderebrakt opplysninger fra politikilder som styrker mistanken om at 31-åringen ikke handlet alene.

Seks avhøres

Seks personer var mandag fortsatt i politiets varetekt. Blant dem er en 38-årig albaner som mistenkes for å ha levert pistolen som den tunisiske lastebilføreren skjøt mot politiet med.

31-åringen ble drept av politiet etter å ha pløyd gjennom folkemassen som feiret nasjonaldagen på strandpromenaden i Nice torsdag kveld. Tilbake lå sønderrevne menneskekropper på det som lignet på en slagmark.

Faren lette i to døgn etter Killian (4). Lørdag fikk han beskjeden han fryktet.

Mandag var 30 av de 84 drepte ennå ikke formelt identifisert. Mange familier har fortsatt ikke fått svar, og ventetiden og usikkerheten forverrer smerten for de overlevende.

Terroren rammet bare få timer etter at president François Hollande kunngjorde at unntakstilstanden som har rådet siden terroren i Paris, skulle oppheves senere i juli. Den forlenges i stedet i tre måneder, men regjeringen har vært under hardt press siden massakren rammet.

«Oss eller dem»

Søndag, dagen etter at den tre dager lange landesorgen ble innledet, sa tidligere president Nicolas Sarkozy at «alt som burde ha vært gjort de siste 18 måneder, er ikke blitt gjort».

– Vi er i krig, direkte krig. Så jeg bruker sterke ord: det er oss eller dem, sier Sarkozy, som i dag er opposisjonsleder.

Etter tidligere angrep har franskmenn holdt store oppvisninger for å demonstrere et nasjonalt samhold. Det har ikke skjedd etter blodbadet i Nice, og Sarkozy er bare den siste i en rekke opposisjonspolitikere som har kritisert regjeringen.

Innenriksminister Cazeneuve beskriver oppførselen deres som skammelig.

– Enkelte medlemmer av politikerklassen har ikke respekt for sørgeperioden. Det brøt ut diskusjoner med en gang, og personlig gjør det meg trist og sjokkert, sier innenriksministeren.

Patrioter

Folks frustrasjon kommer til uttrykk i noen av meldingene som er etterlatt i blomsterhavet på Promenade des Anglais.

«Nok taler» og «Kvalm av nedslaktingen i våre gater» er blant budskapene.

I det spente politiske ordskiftet har regjeringen prøvd å forsvare seg mot kritikken ved å framholde at beredskapen var høy under nasjonaldagsfeiringen.

I helgen oppfordret Cazeneuve folk til å slutte seg til sikkerhetsstyrkenes reserver, som i dag teller 12.000 frivillige.

– Jeg ønsker å be alle franske patrioter som ønsker det, om å slutte seg til denne operasjonelle reservestyrken, sier Cazeneuve.

Møtt med buing i Nice

Frankrikes statsminister Manuel Valls ble buet ut etter å ha holdt ett minutts stillhet for de drepte.

– Gå av, Manuel Valls! ropte en kvinne da Valls forlot promenaden like etter klokka 12. Også før seremonien ble Valls møtt med buing, melder AFP.

Valls og andre franske politikere og tjenestemenn var blant flere tusen mennesker som fylte Promenade des Anglais mandag.

Etter at de hadde mintes de drepte med ett minutts stillhet fra klokka 12, ble Valls møtt med en ny pipekonsert. Brannmannskapene som gikk bak Valls, ble imidlertid hyllet med jubel. (©NTB)