Verden

Direkte: FBI-sjef bekrefter etterforskning av kontakt mellom Trump-medarbeidere og Russland

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): FBI etterforsker nå om USAs sittende president fikk hjelp av russiske myndigheter til å komme seg til Det hvite hus.

FBI-sjef James Comey (t.v.) med NSA-sjef Michael Rogers under sitt vitnemål i etterretningskomiteen i Representantenes hus mandag.
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

Det føderale etterforskningsbyrået FBI etterforsker om det var samarbeid mellom Russland og medarbeidere i Donald Trumps valgkampapparat for å påvirke utfallet av fjorårets presidentvalg.

Det bekreftet FBI-sjef James Comey i en åpen høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus mandag ettermiddag.

– Vanligvis kommenterer vi ikke pågående etterforskninger. Men jeg har fått lov av justisdepartementet til å bekrefte at FBI etterforsker Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget i fjor – og det inkluderer mulige forbindelser mellom individer tilknyttet Trump-kampanjen og russiske myndigheter, sa Comey i sin åpningsreplikk.

Han la til at etterforskningen begynte allerede i juli i fjor, og bemerket også at Russland hadde klare mål med sin innblanding i det amerikanske presidentvalget.

– Ja, svarte han på spørsmål om Russland ønsket å:

 • sabotere for det amerikanske demokratiske systemet
 • hevne seg på presidentkandidat Hillary Clinton, som er sterkt mislikt av Russlands president Vladimir Putin
 • bidra til at Donald Trump skulle vinne presidentvalget.

Det er første gang FBI-sjefen bekrefter at byrået etterforsker om det var kontakten mellom Trumps medarbeidere og russiske myndigheter.

Talte Trump midt imot

Comey gjorde det også klart at FBI ikke kan bekrefte Donald Trumps påstander om at ekspresident Barack Obama beordret at Trump Tower skulle overvåkes.

Trump hevdet i en serie med Twitter-meldinger 4. mars at Obama hadde beordret en slik overvåking.

– Jeg har ingen informasjon som bekrefter innholdet i disse Twitter-meldingene, sa Comey i høringen.

Han la til at hverken presidenten eller noen andre kan «beordre» en slik avlytting. Enhver søknad om avlytting må gjennom en egen prosess i rettssystemet.

NSA-sjef Mike Rogers, som også deltok i høringen, gjorde det også klart at amerikanske etterretningsmyndigheter på ingen måte ba britisk etterretning om å avlytte Trump, noe Trump-talsmann Sean Spicer hevdet i forrige uke.

Hacking, avlytting og lekkasjer

Høringen, som er åpen for publikum, hadde tre hovedtemaer:

 • Russisk innblanding – blant annet gjennom hacking – i USAs valgkamp for å fremme Donald Trumps kandidatur.
 • Trumps påstand om at ekspresident Barack Obama beordret at Trump skulle avlyttes.
 • Lekkasjene fra etterretningsmiljøet til pressen de siste månedene.

Adam Schiff, den høyest rangerte demokraten i panelet, var klar i sin tale da han tok ordet like etter at høringen startet:

– Russerne lykkes i å blande seg inn i vår demokratiske prosess, og etterretningsbyråer har konkludert med at de kommer til å gjøre det igjen, sa han.

Russland-forbindelsene viktigst

I sin åpningsreplikk la Schiff frem de viktigste offentlig tilgjengelige opplysningene om kontakt mellom personer i Trumps valgkampapparat og personer tilknyttet russiske myndigheter.

Han la til at det var av historisk betydning at FBI og etterretningsbyråene etterforsket saken grundig for å avklare om Trump-kampanjen samarbeidet med russerne om å påvirke det amerikanske presidentvalget.

– Dette står om intet mindre enn det liberale demokratiets fremtid, sa Schiff.

Russlands-sakene ble giftige for Trump

Kritikk om forholdet til Russland har fulgt Trump helt siden han som republikansk presidentkandidat snakket pent om Vladimir Putin. Putin svarte med å roste Trump.

Etter valget har dette toppet seg og blitt demonstrert i en rekke saker:

En inhabil justisminister

En sikkerhetsrådgiver som måtte gå

 • Trumps avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn snakket med den samme ambassadøren samme dag som daværende president Obama utviste russiske diplomater. Flynn måtte gå av etter å ha villedet om samtalene. Det hvite hus beskrev avgangen som et spørsmål om tillit.
FBI-sjef James Comey fra en tidligere høring i USAs kongress.

Viste frem tvil til egen etterretning

 • Amerikansk etterretning gikk allerede før valget ut med sin konklusjon om at Russland hadde forsøkt å påvirke utfallet. Trump uttrykte lenge tvil om påstandene. Han sammenlignet lekkasjene fra etterretningen med å bo i Nazi-Tyskland. Først på en pressekonferanse i januar vedgikk Trump at russerne kanskje sto bak. Da hadde etterretningen gått videre og konkludert med at innblandingens hensikt var å hjelpe Trump.

Drittpakke ble verdensnyheter

Les mer om

 1. Russland
 2. Donald Trump
 3. FBI