Verden

Lavrov mener Stoltenberg er preget av kald krigs tenking

Russlands utenriksminister mener NATO-Russland rådet er en prateklubb. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener det er et viktig organ.

Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov beskyldte NATO under Jens Stoltenbergs ledelse for å henge igjen i en kald krigs tenking.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov beskyldte NATO under Jens Stoltenbergs ledelse for å henge igjen i en kald krigs tenking. Uttalelsene hans kom på den årlige sikkerhetskonferansen her i München.

Russland og utenriksminister Sergej Lavrov holder NATO-sjef Jens Stoltenberg ansvarlig for at alt militært samarbeid mellom NATO og Russland fortsatt er frosset.

– Jens Stoltenberg vil gjerne opprettholde kontakten, men kunne ikke si at NATO var klar til å gjenoppta samarbeidet, Det er trist, sa Lavrov.

NATO som skyteskive

Den russiske utenriksministeren, som er superveteran blant verdens utenriksministre, kom med tydelig kritikk av NATO under sitt innlegg og i spørsmålsrunden etterpå.

Stoltenberg har en litt annen versjon i møte med norsk presse her i München sa han blant annet:

– NATO er klar til å gjenoppta militær informasjonsutveksling, men ikke det praktiske militære samarbeidet med Russland. Etter møte i fjor klarte vi å få i gang den politiske dialogen. Det er viktig. Vi diskuterer blant annet invasjonen i Ukraina. Vi har briefet hverandre om gjennomførte øvelser. Vi forsøker å få et system der vi kan briefet hverandre om kommende øvelser. Vi har også et samarbeid om sikkerhet for luftrommet over Østersjøen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg

Økt spenning i Østersjøområdet har ført til flere hendelser som karakteriseres som nestenulykker. Det gjelder blant annet russiske kampfly som har kommet for nær sivile fly.

I 2014 holdt et russisk jagerfly nesten på å kollidere med et SAS fly.

Frosset før

Også etter striden mellom Georgia og Russland i 2008 ble det stans i det militære samarbeidet og møtene i NATO-Russland rådet tok en pause. Men under president Barack Obama ble de gjenopptatt. Ifølge Lavrov var lærepengen den gangen at man ikke burde stanse slikt samarbeid.

– Det var ikke vi som stoppet dette samarbeidet, viste Lavrov til og viste til de tiltakene som NATO satte i verk etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya. Den gang ble all militært samarbeide mellom NATO og Russland frosset.

  • Russlands ambassade langer ut mot Norge: - Propaganda, sier statsminister Solberg

For ett år siden tok Jens Stoltenberg et initiativ under sikkerhetskonferansen her i München. Etter det har det vært tre møter i NATO-Russland rådet. Det er et organ der de 28 NATO-landene og Russland møtes. Men selv om det er møter i dette rådet er det praktiske samarbeidet lagt på is.

Bare prateklubb?

Lavrov karakteriserte NATO-Russland Rådet som en prateklubb.

Om Lavrovs kritikk av Russland-NATO-rådet sier Stoltenberg:

– Viktige samtaler der om øvelser, Ukraina og sikkerhet i luftrommet over Østersjøen.

Statsminister Erna Solberg kommenterte Lavrovs uttalelser og mente at de var kjente toner fra det man har hørt de siste årene.

Les mer om

  1. Russland
  2. Jens Stoltenberg
  3. Ukraina
  4. Georgia