Verden

Hva skjedde i Sverige, Trump?

Til oppildnede tilhengere sa USAs president «Bare se hva som skjedde i Sverige i går» i en valgkamptale. Men hva skjedde i Sverige i går? undrer svenskene.

USAs president Donald Trump får nå gjennomgå i medier og sosiale medier etter at han viste til en hendelse i Sverige dagen før - som ikke fant sted. Foto: Chris O'Meara / AP / NTB scanpix
  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

Så nysgjerrige er de at den svenske ambassade i Washington har tatt kontakt med det amerikanske utenriksdepartementet for å få en forklaring på hva Trump mente, opplyser svensk UD til nyhetsbyrået TT.

– Så får vi se om vi får et svar, sier pressekontakt Catarina Axelsson, ifølge NTB.

Spørsmålet tar nå av på sosiale medier, og den som tvitrer fra kontoen @sweden har fullt opp med å dementere at det har skjedd et terrorangrep eller lignende i Sverige.

– Nei. Ingenting har skjedd i Sverige. Det var ikke noe terrorangrep. I det hele tatt. Nyhetene akkurat nå handler om Melfest, skriver skolebibliotekaren Emma, med henvisning til Melodifestivalen.

En ny svenske er ansvarlig for kontoen hver uke, og Emma var nok ikke forberedt på stormen som kom i løpet av hennes tid som Twitter-ansvarlig.

I det siste innlegget holder hun hånden foran ansiktet og skriver at hun er klar for å legge seg: «Vær sikker på at alt står bra til her!».

– Kan ha henvist til TV-program

Uttalelsen om Sverige og flere andre land kom under Trumps politiske folkemøte lørdag, som er hans første valgkamparrangement for presidentvalget i 2020.

– Se hva som skjedde i går kveld i Sverige. Sverige? Hvem kunne tro det? De tok inn en masse mennesker og fikk flere problemer enn de trodde var mulig, sa presidenten fra scenen i Florida lørdag kveld.

Kritiserer Trump

Donald Trumps henvisning til et ikke-eksisterende terrorangrep i Sverige får Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt til å spørre på Twitter hva Trump har røykt.

Det er ikke første gang Carl Bildt kritiserer den amerikanske presidenten. Kort etter valget i høst skrev han i en kronikk at Trump kan komme til å rasere de gode relasjonene mellom USA og Vest-Europa, skriver Aftonbladet.

Her er Trumps tale der han refererer til det ikke-eksisterende terrorangrepet:

Spekulasjoner

Spekulasjonene går nå om han henviste til et program som ble sendt på TV-kanalen Fox fredag.

Der intervjues filmskaperen Ami Horowitz om en dokumentar han har laget der han trekker frem hypotesen om at Sverige skjuler problemer som har kommet grunnet innvandring.

  • Les også: Dårlige meningsmålinger er fake news

Sverige-humor

Også de mer humoristiske spekulasjonene rundt Trumps kilder figurere nå på Twitter under hashtagen #IncidentInSweden.

Som at «hendelsen» egentlig dreide seg om mangel på grønnsaker fra Middelhavet.

Under hashtagen #LastNightInSweden gjør twitrere narr av presidenten. Folk spekulerer i hva som egentlig hendte i går kveld i Sverige.

Kan det ha vært kjøttkaketyveri, hundrevis av tenner som gikk i stykker av knekkebrød, eller at «alle fikk en god utdannelse og en fantastisk helsetjeneste»? skriver Svenska Dagbladet.

Jeanna Skinner skriver på Twitter at Ikea er utsolgt for følgende komponenter etter de «fryktelige hendelsene» i Sverige i går kveld:

Twitreren Steve Barden fleiper med at Trumps rådgiver Kellyanne Conway i et intervju med MSNBC henviste til en ikke-eksisterende massakre hun kalte «Bowling Green massakre», for å forsvare Trumps innreiseforbud:

Thoughts and prayers for the #IncidentInSweden. https://t.co/FulD4T3lC0

Les mer om

  1. Sverige
  2. Donald Trump