Verden

Nå er tallene klare: Clinton brukte dobbelt så mye på valgkampen som Trump

Valget av Kongressen og president i USA kostet omkring syv milliarder dollar – nesten 60 milliarder kroner. Det er ny rekord, men betydelig lavere enn det som var forventet.

Store summer hjalp ikke Hillary Clinton i kampen mot Donald Trump om Det hvite hus.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

– Etterhvert som man får gransket tallene, vil det komme flere detaljer. Alt nå kan vi slå fast at denne valgkampen for Kongressen og Det hvite hus kostet totalt omkring 7 milliarder dollar. Det er mer enn i 2012, men betydelig lavere enn estimatene på mellom 9 og 10 milliarder dollar, forklarer Craig Holman til Aftenposten.

Han jobber i stiftelsen Public Citizen, som blant annet kartlegger valgkampfinansiering i USA.

Ifølge nettstedet Pacific Standard ble det til sammenligning brukt 6,6 milliarder dollar i 2012-valgkampen.

Mest penger vinner?

Vanligvis i amerikansk politikk er det slik at den med den største pengebingen, vinner valget. Slik var det ikke i fjorårets presidentvalg. Tallene viser at demokratenes kandidat Hillary Clintons kampanje og de ulike politiske aksjonskomiteene (Super PACs) som støttet henne, totalt brukte 1,2 milliarder dollar (ca. 10 milliarder kroner.) Donald Trump, som vant valget, brukte omkring 650 millioner dollar, omtrent halvparten.

  • Etikkeksperter: Trump kan sette skandalerekord, blander rollen som president og forretningsmann.

Richard L. Hasen ved University of California, som er ekspert på finansiering av valgkamper, sier til Pacific Standard at det drysses så store beløp over presidentkampanjer at det er vanskelig å måle effekten av enkeltbidrag. Derfor er det slik at dersom en giver ønsker å få innflytelse for pengene sine, bør vedkommende heller investere i kandidater til Kongressen.

Mye av egen lomme

The Campaign Finance Institute (CFI) er USAs ledende tankesmie når det gjelder valgfinansiering. Dette instituttet gransker hvor pengene til valgkampene kommer fra. Tallene viser at Trump brukte totalt 66,1 millioner dollar (omtrent 550 millioner kroner) fra egen lomme for å bli president i USA. Til sammenligning brukte Hillary Clinton 1,5 millioner dollar (omtrent 12 millioner kroner.) Ingen har brukt mer av sine egne penger for å bli president enn Trump.

Holman skriver i en kommentar til Aftenposten at Trumps eget bidrag totalt var lavere enn han hadde forventet.

Donald Trump er den eneste presidenten i nyere tid som ikke har offentliggjort sin selvangivelse. Det er ulike versjoner av hvor rik han egentlig er, som det beskrives i en artikkel i The New Yorker.

Økonomimagasinet Forbes har en liste over de rikeste i verden. Der ligger Trump på 544. plass med 3,5 milliarder dollar i formue.

De små givernes venn

CFI har i sin endelige rapport om 2016-valget, som nylig ble offentliggjort, vist at fjorårets valg var dominert av smågiverne. Det er ikke de veldig rike som dominerer. Trump, som selv er superrik, appellerte åpenbart til småkårsfolk. Hele 69 prosent av gavene han fikk, kom fra små givere. Det betyr folk som bidro med mindre enn 200 dollar (vel 1600 kroner).

Bernie Sanders, den demokratiske utfordreren til Clinton i nominasjonskampen, ble kjent som smågivernes favoritt. Men han ble slått av Trump siden bare 44 prosent av bidragene til Sanders var fra givere som ga 200 dollar eller mindre. Tallene for Hillary Clinton er 22 prosent og Barack Obama lå på 28 prosent tilbake i 2012.

  • Vil du vite mer om valgkamfinansierings historie i USA – les denne artikkelen fra Minerva.

– Dette er kanskje det mest overraskende at Trump hentet inn så mye fra smågivere. Vi har også sett at store givere, som Koch-brødrene (Charles og David) og store selskaper, ikke var tiltrukket av Trump og avsto fra å bruke store summer på presidentvalgkampen, forklarer Holman.

Han fremholder det som en av grunnene til at valgkampen ikke ble så dyr som mange fryktet og ventet på forhånd.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Hillary Clinton
  3. Amerikansk politikk