Verden

Verdenskjent kunster åpner hotell med «verdens verste utsikt»

Den verdenskjente gatekunstneren Banksy har åpnet et hotell i Betlehem, bare meter fra den kontroversielle muren som skiller Israel fra de palestinske områdene.

Walled Off Hotel ble åpnet av gateartist Banksy på Vestbredden 3. mars. Foto: AMMAR AWAD / X90085

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

Med bare 25 minutter direkte dagslys og bare få meter fra den kontroversielle muren i Betlehem, vil neppe det nyåpnede Walled Off Hotel tiltrekke seg samme kundegruppe som «navnebroren», luksuriøse Waldorf Astoria i New York.

Men det er heller ikke motivet bak, skal vi tro nettsiden til hotellet, åpnet av den verdenskjente, men uidentifiserte gatekunstneren Banksy.

Presidentsuiten i Walled Off Hotel. Foto: AMMAR AWAD / X90085

Alle sider av konflikten

«Styrt av lokalt ansatte kan vi tilby en varm velkomst til alle, fra alle sider av konflikten og fra hele verden», står det på hotellets nettside.

Der står det også at hotellet ligger i et trygt og travelt område åpent for turister fra hele verden.

Banksys veggmaleri på et av hotellrommene viser en israelsk grensevakt og en palestiner i putekrig. Foto: Dusan Vranic / TT / NTB Scanpix

Har solgt for millioner

Banksy er kjent for sine mange gatekunstverker rundt om i verdens storbyer, som tiltrekker seg mengder av turister. Artisten har også solgt kunst for millioner av dollar.

Blant de mest kjente verkene er bildet av to mannlige politibetjenter som kysser («Kissing Coppers»), veggmaleriet av en jente som mister en ballong («Balloon girl») og den røde, engelske telefonboksen som ble funnet bøyd med en øks i midten i London («Vandalized Phone Box»).

Et av Banksys mange installasjoner i hotellet: I stedet for jakttroféer er det blant annet «overvåkingskameraer» på veggen. Foto: AMMAR AWAD / X90085

Åpent i minst ett år

Hotellet tar sikte på å holde åpent i «hele jubileumsåret», kanskje lenger hvis folk kommer:

«2017 markerer hundre år siden britene tok kontroll over Palestina og hjalp til med å starte et århundre med forvirring og konflikt», står det på hotellets nettside.

Gavin Grindon ved University of Essex, som er co-kurator for Banksys hotell, står ved Banksys gjengivelse av signeringen av Balfour-erklæringen på Vestbredden i 1917. Erklæringen ble avgitt av den britiske utenriksminister Arthur Balfour i et brev til den engelske sionistlederen Walter Rothschild, der Balfour ga uttrykk for regjeringens støtte til tanken om «å opprette et nasjonalt hjem for jødene» i Palestina. Foto: Dusan Vranic / TT / NTB Scanpix

 • På jakt etter Banksy: Verdens mest berømte gatekunstner sender for tiden newyorkerne ut på en daglig skattejakt

Ønsker alle velkommen

Hotellet er ifølge nettsiden langt i fra antisemittisk.

«The Walled Off Hotel er et helt uavhengig feriehotell, satt opp og finansiert av Banksy. Målet er å fortelle historien om muren fra alle perspektiver og gi besøkende mulighet til å oppdage det selv.»

«Vi tilbyr en spesielt varm velkomst til unge israelere. Absolutt ingen fanatisme er tillatt på stedet», står det på hotellets hjemmeside.

Hotellet har ti rom og betjenes av lokalt ansatte. Foto: AMMAR AWAD / X90085

Banksy bruker ofte humor i verkene sine, og budskapet er ofte rettet mot krig, mot kapitalisme, mot det etablerte samfunn og for frihet.

Gatekunstneren har malt flere verker på muren på Vestbredden, blant annet dette:

En palestinsk gutt går langs en del av den omstridte israelske muren nær sjekkpunktet Kalandia på Vestbredden . Foto: AMMAR AWAD / X01236

Les mer om

 1. Konflikt
 2. Betlehem

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Banksy med mørk julefortelling i Betlehem

 2. REISE

  Reisemagasin: Hotellet «alle» snakker om

 3. KULTUR

  Berømt gatekunstner infiltrerte verdens viktigste utstilling. Banksy-malerier fjernet av politiet.

 4. KULTUR

  Det ikoniske motivet pryder vinflasken. Nå sås det tvil om gatekunstneren Banksy faktisk står bak.

 5. KULTUR

  Banksy kjemper for varemerket sitt i Norge. Men det tilhører en arbeidsledig mann utenfor Drammen.

 6. ØKONOMI

  I denne byen står syv av ti hotellrom tomme