Trumps første budsjettforslag: 4 milliarder til mur, kraftige kutt til miljø og bistand

USAs president Donald Trump foreslår nedskjæringer i bistand og miljø i budsjettforslaget som legges fram torsdag. Innsparingen går direkte til militæret.

Donald Trump gjør store omprioriteringer i sitt første forslag til budsjett, som legges frem torsdag.

Donald Trumps forslag til statsbudsjett for det kommende budsjettåret inneholder store kutt i bevilgningene til miljødirektoratet EPA og utenriksdepartementet, skriver The New York Times.

Nedskjæringene innen miljø og bistand til fattige land kommer til å være blant hovedpunktene i skissen som Trump legger fram torsdag. Budsjettforslaget er Trumps første virkelige forsøk på å omformulere sine omfattende valgløfter i en mer konkret politikk.

– Dramatisk skifte

– Noen deler av Amerika vil være mer «først» enn andre, skriver New York Times i sin analyse av budsjettprioriteringene.

Avisen kaller Trumps budsjettprioriteringer «det mest dramatiske skiftet i hvordan nasjonale ressurser deles opp fra noen president siden Ronald Reagan».

Budsjettet skal totalt være på 1,15 billioner dollar, nærmere 10 billioner kroner. Landets forsvar er budsjettvinneren med en økning på 54 milliarder dollar, som er den største økningen siden president Ronald Reagans oppbygning av Pentagon på 80-tallet. Pentagons budsjett øker med 10 prosent.

Deler av Trumps forslag til statsbudsjett er publisert dagen før det legges frem. Foto: Jon Elswick / AP / NTB scanpix

– Det er ikke noe spørsmål om at dette er et budsjett for hard makt, det er ikke et mykt budsjett, sier budsjettsjef Mick Mulvaney om økningen i forsvarsbudsjettet.

Bevilgningene til EPA er kuttet med 31 prosent, og omtrent det samme gjelder utenriksdepartementet, ifølge kilder i Kongressen som kjenner forslagene. Ifølge nyhetsbyråer blir kuttene i departementet på 28 prosent, og det meste av det kommer via reduksjon i bistandsprogrammer.

I tillegg er 4 milliarder dollar øremerket til bygging av muren mot grensen til Mexico.

Budsjettforslaget skal behandles i Kongressen, som legger fram en endelig versjon rundt mai. Ifølge New York Times er det lite trolig at budsjettforslaget blir vedtatt slik det fremstår nå. Finansåret begynner 1. oktober.

Stoppet innreiseforbud

Budsjettforslaget legges frem samme dag som Trumps nye innreiseforbud var planlagt å tre i kraft.

Forbudet ble midlertidig stanset onsdag etter at en dommer på Hawaii fastslo at det strider mot grunnlovens forbud mot diskriminering på religiøst grunnlag.

For to uker siden påsto Trump på twitter at Obama avlyttet ham i Trump Tower rett før presidentvalget. Etterretningskomiteen i Kongressen sier det ikke finnes bevis for at Obama avlyttet Trump.