Hawaii først ut med søksmål mot Trumps nye innreiseforbud

Delstaten Hawaii blir den første delstaten som går rettens vei for å stanse Donald Trumps reviderte innreiseforbud til USA.

Hawaiis justisminister Doug Chin fotografert i februar da han kunngjorde at delstaten utfordrer Donald Trumps innreiseforbud i retten. Nå har Hawaii blitt den første delstaten som går til søksmål for å stanse også den utvannede versjonen av innreiseforbudet.

– Dette er ikke noe mer enn «muslim ban 2.0», sier Hawaiis justisminister Doug Chin, ifølge Hawaii News Now.

Delstatens advokater leverte søksmålet mot det nye innreiseforbudet onsdag i en føderal domstol i Honolulu. En føderal dommer i Honolulu har gitt grønt lys for en rettslig høring 15. mars om det nye innreiseforbudet, dagen før forbudet trer i kraft.

Hawaiis jurister mener forbudet rammer den muslimske befolkningen i delstaten, samt skoler og arbeidsgivere.

Den føderale dommeren Derrick Watson innvilget begjæringen om rettslig høring onsdag og satte datoen til 15. mars. Under høringen vil dommeren få fremlagt argumenter for og imot innreiseforbudet og ta stilling til om innreiseforbudet skal stanses midlertidig i påvente av en behandling av søksmålet i domstolen.

Ikke første gang

Begge sider i saken skal ha ønsket en høring så snart som mulig, slik at avgjørelsen tas før innreiseforbudet trer i kraft 16. mars.

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken.

Myndighetene på Hawaii motsatte seg også den første versjonen av innreiseforbudet, men da avviste Watson begjæringen i påvente av avgjørelsen i de andre delstatene som opponerte mot innholdet.

Det nye innreiseforbudet til USAs president Donald Trump er i hardt vær – det også.

Irak unntatt

Trump signerte mandag den nye presidentordren som forbyr innbyggere fra Somalia, Iran, Sudan, Jemen, Syria og Libya innreise til USA. Det første og langt mer omfattende innreiseforbudet, som ble innført i slutten av januar, ble stanset i rettsapparatet.

Demokrater og menneskerettsaktivister har varslet at de også vil kjempe i domstolene mot den andre presidentordren.

Innreiseforbudet gjelder denne gangen ikke for irakere, slik Trumps første innreiseforbud gjorde. Det gjelder heller ikke for personer som allerede har visum eller annen oppholdstillatelse.

Det første innreiseforbudet ble satt til side av føderale dommere som argumenterte med at det var grunnlovsstridig. Dommerne understreket også at forbudet påførte skade på enkeltpersoner, og påpekte at det diskriminerer muslimer.