Kongen og hans 1000 hjelpere kom på besøk til Putin. Starten ble pinlig da kongen satt fast i gulltrappen.

MOSKVA (Aftenposten): Kongebesøket kan få mye større betydning enn mange er klar over.

Saudi-Arabias 81 år gamle kong Salman ble stående fast i rulletrappen på Vnukovo-flyplassen i Moskva da han startet sitt historiske besøk hos Putin. Kongen har dårlig helse og la opp turen slik at han kunne gå minst mulig. Rulletrappen gikk i stykker, og kongen måtte klatre ned.
  • Per Anders Johansen

Besøket startet ikke så bra for de russiske vertene: Den 81 år gamle monarken, som har dårlig helse og ustø bein, ble stående fast da rulletrappen av gull gikk i stykker på flyplassen i Moskva.

En video av hendelsen viser hvordan kongen forgjeves ser seg om etter hjelp.

Til slutt måtte monarken stavre seg ned trappen mens russiske verter, Putins æresgarde og 20 saudiarabiske prinser holdt pusten.

Over 1000 tjenestefolk, diplomater og familiemedlemmer setter Moskva på hodet.

Kong Salman av Saudi-Arabia og president Vladimir Putin i Kreml-palasset torsdag. Putin håper å selge våpen til Saudi-Arabia for 24 milliarder kroner.

Møtet ingen trodde skulle finne sted

De færreste ville i fjor høst drømt om at torsdagens historiske møte kunne finne sted:

  • Saudi-Arabia og Russland står for nesten halvparten av jordens oljeproduksjon og er beinharde konkurrenter i et fallende marked.
  • I Syria-krigen kjemper de på hver sin side. Putins inngripen har påført saudiaraberne et ydmykende nederlag.
  • Russland har dessuten et tett økonomisk og militært forhold til Saudi-Arabias erkefiende Iran.

Saudi-Arabia er i tillegg USAs viktigste allierte arabiske land i Midtøsten. Det var ingen tilfeldighet at Donald Trump prioriterte å besøke kong Salman på sitt første statsbesøk.

Denne uken fester Salman og hans prinser med Putin, som har sørget for at Moskva skinner etter en storslagen oppussing.

Her er fire årsaker til at besøket er så viktig:

Saudi-Arabias kong Salman tar imot president Donald Trump under den amerikanske presidentens første statsbesøk, i mai 2017. Trump kunngjorde at Saudi-Arabia ville inngå enorme våpenavtaler fra USA, men mange av disse kjøpene er ennå ikke ferdigforhandlet.

1. Vil prøve å forlenge oljekutt-avtalen

Det kanskje viktigste spørsmålet som Putin og Salman diskuterer i Kreml, er spørsmålet om å forlenge en avtale fra desember i fjor om kutt i oljeproduksjonen.

Avtalen har bidratt til høyere oljepriser, noe som har gitt Norge milliarder av kroner i ekstra oljeinntekter.

Den saudiarabiske kongefamilien med over 20 prinser, et titalls ministre og over 1000 tjenestefolk, diplomater og sikkerhetsvakter ankom Moskva onsdag kveld. Det er første gang at Saudi-Arabias statsoverhode besøker Russland, og besøket betegnes som historisk.

2. Saudiaraberne kjøper russiske våpen?

I Moskva innledes nå samtaler om salg av militært utstyr for om lag 24 milliarder kroner. Putin håper blant annet å selge det avanserte missilsystemet S-400.

– Frem til nå har saudiaraberne lekt med oss for å hindre at vi leverer våpen til Iran, sier sjefen for Rostek, Sergej Tsjemezov, til avisen Kommersant.

Kreml har klart å lande flere store, spektakulære våpensalg.

Kong Salman av Saudi-Arabia ble tatt imot av Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin på Vnukovo flyplass onsdag kveld.

3. Tettere økonomisk samarbeid

Russerne og saudiaraberne inngår nå flere store avtaler om investeringer, nye oljeprosjekter og store utbyggingsprosjekter.

Kreml trenger mer kapital.

Statslederne inngår også en avtale om forskning og utvikling av høyteknologi.

Russerne lokker i tillegg med rimelige atomkraftverk på bekostning av vestlige konkurrenter. Saudi-Arabia planlegger en storstilt atomutbygging.

Vladimir Putin og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman under et møte i mai 2017. Putin og russiske diplomater har brukt mye tid og krefter på å pleie forholdet til Mohammed bin Salman.

4. Syria, Jemen, Egypt og Nord-Afrika

Også Syria-krigen, Jemen, Egypt og Libya sto på agendaen i Kreml.

Saudiaraberne er ekstra bekymret for hva som vil skje med deres allierte opprørsgrupper på bakken i Syria.

I likhet med israelerne vil Saudi-Arabia dessuten at Putin legger politisk press på Iran, som har fått sterkere fotfeste i Syria.

På hjemmebane i Moskva brukes kongebesøket til å vise at Putin har gjort Russland til en respektert stormakt igjen.

– En milepæl, sa Putin, som beskrev samtalene som «substansielle, meningsfylte og veldig tillitvekkende».

Samtidig som Saudi-Arabias konge kom til Moskva, arrangerte Putin Russian Energy Week 2017.

Derfor var rulletrapp-episoden skummel

Kongebesøket i Moskva er planlagt til minste detalj.

Kong Salmans dårlige bein har fått betydning for både program, hotellvalg og valget av steder han besøker.

Fra saudiarabisk ståsted er det viktig for kongens autoritet at han klarer å gå selv, ikke minst for å unngå rykter om maktskifte.

På forhånd hadde saudiaraberne fløyet inn over 500 tonn med bagasje. I lasten var Mercedes S600-limousiner og den gylne rulletrappen.

I store deler av Moskva ble all trafikk sperret i lange perioder onsdag og torsdag mens delegasjonen kjørte rundt i lange kortesjer. Den russiske hovedstaden skal også feire «saudiarabisk kultur» hele uken.