Zelenskyj ber G7 om hjelp til å avslutte krigen til vinteren

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber G7-landene om å gjøre det de kan for å få slutt på Russlands invasjon av Ukraina før nyttår. Han ber om flere sanksjoner, mer våpen og pristak på russisk olje.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til G7-toppmøtet via videolink.
  • NTB-AFP

Den ukrainske presidenten deltar via videolink på toppmøtet i Elmau i Tyskland. Der lover også USAs president Joe Biden og de andre lederne å trappe opp sanksjonene mot Russland. Lederne i de sju landene viste samlet støtte til Ukraina, til tross for at krigens ringvirkninger fortsetter å drive opp energipriser, matpriser og den samlede inflasjonen.

– Vi skal fortsette å gi Ukraina økonomisk, humanitær, militær og diplomatisk støtte og stå sammen så lenge vi må, heter det i en uttalelse fra G7-landene.

De sju landene kom sammen med krav til Russland om blant annet å åpne for at Ukraina igjen kan eksportere korn og andre landbrukseksporter, og returnere ukrainere som er sendt til Russland mot sin vilje.

Zelenskyj ber om krigsslutt før vinteren

I Zelenskyjs tale til toppmøtet ba han lederne om å få en slutt på krigen før vinteren gjør forholdene vanskeligere for soldatene hans. Presidenten ba landene om å opprettholde trykket mot Moskva, blant annet gjennom å stramme sanksjonene og innføre et pristak på russisk olje.

– President Zelenskyj ga et veldig tydelig svar om at dette ikke er tiden for forhandlinger. Ukraina vil forhandle når landet er i posisjon til å gjøre det, når de har gjenetablert en sterk posisjon, sa en fransk embetsmann i etterkant.

Tysklands statsminister Olaf Scholz, som er vert for møtet, sier G7 vil fortsette å presse Putin, stadig hardere.

– Krigen må ta slutt, sier han.

USAs president Joe Biden (t.v.) prater med Italias statsminister Mario Draghi.

Gir norskprodusert luftvernsystem

I tillegg ble det diskutert ytterligere sanksjoner mot russisk forsvarsindustri. USA skal også forsyne Ukraina med det avanserte, norskutviklede luftvernsystemet Nasams, ifølge flere nyhetsbyråer.

Systemet brukes blant annet av USA til å beskytte luftrommet rundt Det hvite hus og kongressbygningen i Washington. Søndag ble landene enige om å innføre importforbud mot russisk gull.

De fleste av G7-lederne reiser videre til Madrid og Nato-toppmøtet etter at deres eget toppmøte avsluttes tirsdag. Der står naturligvis også Ukraina svært høyt på agendaen.