Verden

Massedrapsmannen i Orlando skal ha blitt sint da han så to menn kysse

Faren til Omar Saddiqui Mateen antyder at sønnen var homofob, og at dette kan ha noe med bakgrunnen for angrepet på homoklubben Pulse i Florida.

Omar Saddiqui Mateen sto bak skytingen på nattklubben Pulse i natt. Fotografier av ham selv, fra det som er hans MySpace-side, brukes nå av amerikanske medier som dekker saken.
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist

Omar Saddiqui Mateen ble født i New York, var amerikansk statsborger og har foreldre fra Afghanistan, melder en rekke amerikanske medier.

29-åringen bodde og arbeidet som sikkerhetsvakt på en skole i Fort Pierce, ca. 200 kilometer sør for Orlando. Han var tidligere gift og hadde en tre år gammel sønn.

Ifølge politet brukte han en leiebil for å ta seg til åstedet for det som er den verste masseskytingen i moderne amerikansk historie.

Ordfører i Orlando, Buddy Dyer, bekreftet ved 16.15-tiden norsk tid at minst 50 mennesker er drept i det væpnede angrepet på nattklubben Pulse. Mediene hadde til da meldt om 20 drepte.

53 mennesker er i tillegg skadet i masseskytingen.

– Har ingenting med religion å gjøre

Motivet er ikke kjent, men Mir Seddique, Mateens far, sier til NBC News at "dette har ingenting med religion å gjøre".

Ifølge gjerningsmannens far skal hans sønn ha blitt sint da han så to menn som kysset hverandre i Miami for et par måneder siden.

Han tror skytingen kan ha med dette å gjøre.

Ber om unnskyldning

– Vi ber om unnskyldning fo dette. Vi visste ingenting om planene han hadde. I likhet med hele landet er også vi i sjokk, sa Seddique.

Faren er ingen hvem som helst i det afghansk-amerikanske miljøet. Ifølge The Washington Post er han en kjent Taliban-sympatisør. I en video han selv har lagt ut på YouTube, kunngjorde han at han ønsket å stille til valg som president i hjemlandet.

Hans 29-år gamle sønn gikk inn i den kjente homoklubben ved 02-tiden lokal tid i natt, og startet umiddelbart å skyte om seg. Han hadde med seg en AR-15 rifle og et håndvåpen.

– Alle drapene ble begått med disse to våpnene, sa politisjef John Mina i Orlando da han og en rekke andre representanter for lov, orden, religion og politikk møtte pressen like over klokken 16 norsk tid.

Erklærte troskap til IS

Ifølge CNN skal den den antatte gjerningsmannen bak massakren i Orlando ha ringt nødnummeret 911 og erklærte troskap til IS rett før angrepet, opplyser kilder i politiet til flere amerikanske medier, blant annet CNN

Det var i overkant av 320 mennesker på klubben da skytingen startet. Dramaet varte i tre timer, og ble stoppet først da amerikansk politi skjøt 29-åringen ved 5-tiden lokal tid.

Mateen ifølge CNN har vært på FBI's "radar", som en av hundrevis av personer i USA som kunne være IS-sympatisører. Han skal ha blitt innkalt til avhør med FBI to ganger.

Hadde lovlig våpenlisens

Ifølge kjendisnettstedet TMZ, som har kjørt en bakgrunnssjekk på ham, hadde han lovlig lisens til å ha skytevåpen.

Nettstedet publiserer også tre bilde av Mateen som de har hentet fra det som angivelig er hans konto på nettsamfunet MySpace.

29-åringen skal ha vært under etterforskning av FBI for et lovbrudd, men det er foreløpig ukjent hvilket.

FBI agenten Ron Hopper fortalte pressen søndag at Mateen muligens kan ha blitt radikalisert i retning av muslimsk ekstremisme.

Omar Mateens eks-kone omtaler ham som en voldelig og ustabil mann overfor The Washington Post.

Men politikilder The Daily Beast har snakket med sier det ikke finnes indikasjoner på at 29-åringen er knyttet til terrorgruppen IS.

Politiet i USA har hatt stort fokus mot faren for terrorangrep i forbindelse med ramadan. IS-talsmann Abu Mohammed al-Adnani la i mai ut et lydopptak der han oppfordret troende muslimer til å begå terror under fastehøytiden.

IS publiserte bilder av drapsmannnen

Et bilde av det som skal være den antatte gjerningsmannen bak Orlando-angrepet, ble søndag publisert på en Twitter-konto som er tilknyttet ekstremistgruppen IS, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Eks-kona: Han slo meg

I et intervju med The Washington Post forteller 29-åringens eks-kone, som opprinnelig er fra Usbekistan, at hun stadig ble banket opp av Mateen mens de var gift. Hun omtaler ham som en voldelig og ustabil mann.

– Han slo meg. Han kunne bare komme hjem og banke meg opp fordi klesvasken ikke var ferdig eller noe annet sånt, forteller hun.

De ble et par etter å ha møttes via nettet, og hun flyttet til Florida i 2009 for å bo sammen med ham. Men ekteskapet deres varte ikke mer enn et par måneder.

– Han virket ikke veldig religiøs og var mye på treningsstudioet, forteller hun.

Foreldrene aksjonerte etter vold fra ektemannen

Etter at kvinnen ble angrepet av sin ektemann, reagerte hennes foreldre med sporenstreks å reise til Florida for å hente henne ut av leiligheten der de to bodde, skriver The Washington Post.

Alle hennes gjenstander ble værende igjen i leiligheten, og hun har siden ikke sett eks-mannen.

– De reddet bokstavelig talt mitt liv, sier kvinnen i dag.

Politiet i New York sier t-skjorten Omar Mateens har på seg på dette bildet ikke har noe med politietaten å gjøre. Disse skjortene kan kjøpes i souvenirbutikker over hele USA.

En serie fotografier fra det som skal være Omar Mateens MySpace-konto, ble søndag publisert av en rekke amerikanske medier.

På et av bildene poserer han med en t-skjorte med påskriften New York Police Department. Eks-kona bekrefter overfor The Washington Post at dette er samme mann hun var gift med.

Mateen giftet seg på nytt kort tid etter at ekteskapet med den usbekiske kvinnen opphørte, og har en tre år gammel sønn.

Les også: 50 drept på nattklubb i Florida

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  FORELDRELIV
  Publisert:

  Psykologen: Bruk tid med sønnene dine denne høsten, og vis hvordan man er en skikkelig mann anno 2022. Ikke 1942.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5