Vi bruker milliarder på å reparere natur i utlandet. Hjemme bruker vi foreløpig bare småpenger.

GLASGOW/NANNESTAD (Aftenposten): USA og Norge har gått sammen i tidenes skogsatsing i tropene. Forskjellen er at USA gjør det samme hjemme. Norge bruker noen få millioner.

Norge bruker milliarder på å hindre avskoging i tropiske strøk, som her i Indonesia. Å bevare eller restaurere norsk skog og myr er et vel så effektivt klimatiltak, men her hjemme bruker vi lite.

Forrige uke gjorde USAs president det samme som Norge statsminister. Fra talerstolen på klimatoppmøtet lovet han milliarder for å stanse raseringen av verdens regnskoger. Men Biden lovet også massiv innsats i eget land. Minst 30 prosent av USAs natur og innsjøer skal vernes. Og hele 2 millioner kvadratkilometer, et område fem ganger så stort som Norge, skal restaureres.

Årsaken er blant annet nyere forskning som viser at naturlig opptak av CO₂, som gjerne kalles naturbaserte løsninger, blir helt avgjørende for å bremse global oppvarming. Boreale nordlige barskoger, som i Norge, tar opp minst like mye CO₂ som regnskogene når de vokser, og lagrer mye mer karbon i skogbunnen.

Les hele saken med abonnement