Verden

- Be om unnskyldning!

Norske Magazinet har gjort større urett enn Jyllands-Posten, sier styreleder i Norsk PEN, Kjell Olaf Jensen, som mener Magazinets handling er ren provokasjon.

  • Forf>
  • <forf>kaja Korsvold <

Norsk PEN, norske skribenters ytringsfrihetsorganisasjon, er lite opptatt av om norsk talefrihet er blitt krenket i forbindelsen med Muhammed-karikaturene. Styreleder Kjell Olaf Jensen, for tiden på reise i Istanbul, sier til Aftenposten at han ikke synes at det norske Magazinet burde påberope seg ytringsfriheten i denne saken.— Det er klart at Magazinet har juridisk rett til å krenke 1,3 milliarder mennesker. Men det gjør det ikke mer moralsk aktverdig. - En rekke norske forfattere har gått ut og støttet Magazinet og kritisert Regjeringen som delvis kommer med unnskyldninger. Du støtter altså ikke disse forfatterne?- Jeg har ikke sett disse uttalelsene på trykk. Men generelt synes jeg det er på sin plass å be om unnskyldning fordi man har krenket følelsene til et stort antall religiøse mennesker. Hvis man er idiot, har man full rett til å bruke ytringsfriheten, men det gjør ikke handlingen mer aktverdig. Samtidig gir ikke publiseringen av disse tegningene anledning til å angripe norske ambassader og å gå til voldshandlinger, ei heller stikke ned norske muslimer, for den saks skyld.Jensen syns at Magazinets trykking av karikaturene står i et annet lys enn Jyllands-Postens.- Jyllands-Posten hadde tross alt litt mer grunn til å trykke disse tegningene. Det dreide seg om en barnebok som ingen ville illustrere. Magazinets kan ikke forstås på annet sett enn at det var en handling gjort for å provosere, sier Jensen.

Stor uenighet.

Ti norske forfattere, blant dem Roy Jacobsen, gikk tirsdag ut i VG og kritiserte Regjeringen for å ha sviktet ytringsfriheten "på det groveste" i denne saken. I går gikk andre forfattere som Jan Guillou, Anne Holtog Edvard Hoemut og forsvarte Stoltenberg og Støre når de har gitt delvis unnskyldninger for at norske medier har trykket tegningene. Roy Jacobsen sier til Aftenposten at han holder fast ved sine uttalelser. - Jeg synes Støre i sakens innledende fase uttrykte seg på en måte som kunne gi inntrykk av at vi beklager at vi har ytringsfrihet her i landet. Religioner har stor makt og er autoriteter som må kunne debatteres og utsettes for satire, selv om jeg personlig ikke ønsker å krenke hverken muslimer eller kristne for deres tro.- Selv om disse oppfatter det som krenkende?- Debatten om islam blir stor i årene fremover, og i den vil alle delta; ikke bare vi dannede mennesker som vet å veie våre ord på gullvekt.. I den sammenheng vil det komme ytringer som noen vil føle seg krenket av. Og vi kan ikke føle at vi må løpe og gjemme oss hver gang det skjer.- Hva hvis man setter verdensfreden i fare med slike ytringer?- Hvis det er sånn at man kan stoppe denne konflikten ved å si unnskyld, bør man selvfølgelig forsøke det. Problemet med en unnskyldning som er tvunget frem, er imidlertid at den neppe kan oppfattes som særlig oppriktig, sier Roy Jacobsen.

Les også

Aksjonerer for Norge

Ingen har rett til å fornærme islam, mener denne iranske studenten som demonstrerte utenfor Østerrikes ambassade i Afghanistan mandag. &lt;fot&gt;FOTO:
Fra en demonstrasjon i Wien søndag; - Vi respekterer det som er hellig for menneskene. Og ha med dere? &lt;fot&gt;FOTO:
Kjell Olaf Jensen, styreleder i Norsk PEN.