Bok: Jødisk jurist kan ha røpet Anne Franks gjemmested

Jødiske Arnold van den Bergh blir i en ny granskning utpekt som mannen som røpet skjulestedet til Anne Frank og hennes familie under andre verdenskrig.

Jødiske Arnold van den Bergh blir i en ny granskning utpekt som mannen som røpet skjulestedet til Anne Frank og hennes familie under andre verdenskrig. Her tar folk bilder av bilder av Anne Frank på museet i Amsterdam.

Motivasjonen var muligens å redde sin egen familie, heter det i boken om granskningen.

Den tidligere FBI-agenten Vince Pakoke har ledet den seks år lange granskningen av saken. Familien Frank gjemte seg sammen med fire andre jøder for nazistene bak en skjult dør i et hus fra 1942 og til 1944.

«Anne Franks dagbok» er oversatt til flere enn 60 språk. Boken er Franks vitnesbyrd fra tiden som okkupert av nazistene under andre verdenskrig.

Boken «Hvem forrådte Anne Frank?» er skrevet av Rosemary Sullivan. Den blir i Norge gitt ut på forlaget Harper Colins Nordic denne uken.

Pågrepet i 1944

Anne Franks familie ble til slutt forrådt og pågrepet av Gestapo.

Etterforskerne mener den mest sannsynlige forklaringen på at de ble tatt, er at van den Bergh ga en liste over jøders gjemmesteder i Amsterdam til de tyske okkupantene.

Etter at Frank-familien ble pågrepet, døde Anne (15) og søsteren Margot (19) av tyfus i dødsleiren Bergen-Belsen i februar 1945. Moren ble likvidert i Auschwitz.

Granskerne har pekt på van den Bergh ved hjelp av moderne datametoder og funnet av et anonymt notat som ble sendt til Otto Frank, faren til Anne. Der ble van den Bergh navngitt som angiver.

Et udatert bilde av Anne Frank fra Anne Frank-senteret i USA.

60.000 til konsentrasjonsleirer fra Amsterdam

Fra Amsterdam ble 60.000 jøder sendt til likvidering i leirene.

Faren, Otto, overlevde krigen og gjorde det til sitt livsverk å utgi datterens dagbok og gjøre huset til et museum. Han ville minne verden om jødeutryddelsen og advare mot antisemittisme.

Ungpikens dagbok forteller levende om livet i skjul, samtidig som nazistene forsøkte å tømme Europa for jøder og likvidere dem i leirer. Museet viser de trange rommene der åtte mennesker oppholdt seg bak en skjult dør.