Verden

Evakueringen i Kabul fortsetter – men hvor lenge?

Et nytt fly fra den afghanske hovedstaden landet på Oslo lufthavn tirsdag morgen.

Situasjonen er kaotisk ved inngangene til den militære flyplassen. Soldater fra Nato-land forsøker å kontrollere menneskemengden, som består av tusenvis av desperate afghanere som vil forlate landet.
  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist

Les alt om situasjonen i Afghanistan her

157 mennesker var om bord. Med det har Norge bistått i å evakuere 347 mennesker fra Afghanistan etter at landet falt til de ekstreme islamistene i Taliban. Det skriver NRK.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har ikke full oversikt over hvor mange som skulle vært evakuert hittil. Ei heller hvor mange som fremdeles venter på å komme seg ut.

Men hun sier at arbeidet vil fortsette så lenge flyplassen er åpen. Spørsmålet er hvor lenge den vil være det.

Situasjonen rundt flyplassen i Kabul forverres dag for dag. Minst 20 mennesker har dødd der den siste uken. Noen av dem er skutt, andre er klemt i hjel av de store folkemengdene. Og fremdeles prøver tusenvis av innbyggere å komme seg inn. Områdene utenfor minner om flyktningleirer, skriver Al Jazeera.

Taliban-soldater kontrollerer biler i Wazir Akbar Khan-nabolaget, området der de fleste vestlige ambassadene ligger. Disse er nå evakuert og forlatt.

Køene til flyplassen er flere kilometer lange. Mange mennesker har vært der i flere dager. De kan kjøpe mat fra boder som er satt opp langs veiene. Samtidig vokser desperasjonen. Evakueringen fra Afghanistan er blitt en kamp mot klokken.

Dette er flyplassområdet:

Møtes for å diskutere utsettelse

31. august går fristen ut. Det er kun én uke til.

Tirsdag møtes G7-landene for å ta stilling til om fristen skal forlenges. Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, USA, EU og Storbritannia deltar på det digitale møtet.

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skal være til stede.

En rekke utenriksministre har bedt om at fristen må utsettes. Blant dem er Søreide.

Årsaken er bekymring for at vestlige land ikke vil klare å evakuere alle som har rett til det innen 31. august. De som eventuelt blir etterlatt, vil gå en usikker fremtid i møte.

Les også

Taliban har hatt kontrollen over landet i én uke. Dette vet vi om det som har skjedd så langt.

Etter litt over en uke med makten, blir de ekstreme islamistene i Taliban stadig mer synlige i gatene.

Mannen ønske om utvidelse rettes til, er USAs president Joe Biden. Han er åpen for å forlenge fristen, uttalte han selv på søndag:

– Men håpet vårt er at vi slipper det, sa han.

Mandag møttes CIAs direktør William Burns og Talibans leder Abdul Ghani Barader, ifølge Washington Post. Det hemmelige møte fant sted i Kabul.

Partene skal ha diskutert dem kommende 31. august-fristen.

Senest onsdag skal presidenten bestemme om han ønsker en forlengelse eller ei. Det meldte Reuters tirsdag morgen.

Kort tid etter uttalte Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace at en utvidelse «er usannsynlig».

Evakuerte på vei inn i et C-17-fly på flyplassen i Kabul. De fleste fraktes ut med fly av denne typen. I ett tilfelle ble mer en 800 mennesker fraktet ut i ett fly.

Taliban har en hånd på rattet

Avgjørelsen er nemlig ikke bare opp til de vestlige landene.

Taliban må godta en eventuell utvidelse. Hittil har gruppen ikke stilt seg positiv til det. Den har sagt at vestlige styrker ikke har bedt om en forlengelse. Og om de gjør det, ville den ikke godkjennes.

Om fristen ikke forlenges, vil ikke vestlige styrker rekke å evakuere alle afghanere som kvalifiseres til det. Det sier Spania, Tyskland og Storbritannias utenriksministre.

Norges utenriksminister Søreide kan heller ikke garantere at alle norske borgere som ønsker evakuering får det før fristen går ut.

– Jeg har vært veldig tydelig på at vi ikke kan garantere at vi kan evakuere alle norske borgere som ber om bistand, sier hun til NRK.

– Mange er andre steder enn i Kabul og har utfordringer med å komme seg dit. Og vi har hatt et klart råd mot å reise til Afghanistan helt siden mars 2018. Vi ba 4. august norske borgere om å forlate landet mens det var mulig.

USAs militære styrker har brukt helikoptre for å frakte sine borgere til flyplassen. Torsdag forrige uke ble 169 amerikanere hentet fra et hotell knappe 200 meter fra flyplassen. 16 amerikanere skal også ha blitt plukket opp fra en lokasjon to timer utenfor hovedstaden.

Årsaken er trusler fra terrororganisasjonen IS rettet mot amerikanere, sa Biden på lørdag.

Vurderer sanksjoner

Evakueringen er ikke det eneste som står på agendaen til G7-deltagerne tirsdag. De skal også legge en plan for hvordan de vil forholde seg til de ekstreme islamistene, melder Reuters.

Lederne vil koordinere om, eller når, de vil anerkjenne en regjering ledet av Taliban. Målet er å bli enige om en tydelig plan, så landene kan håndtere Taliban-regimet samlet, sa Karen Pierce, Storbritannia utsending til USA:

– Vi vil dømme det nye regimet basert på deres handlinger, ikke ord.

Uttalelsen kom etter en uke hvor Talibans PR-avdeling har jobbet på høygir. Den har gått langt i å love bedre rettigheter for blant annet kvinner og minoriteter. Øyenvitner forteller derimot om store sprik i det gruppen sier, og det den gjør.

FN har fått troverdige rapporter om at Taliban begår alvorlige brudd på menneskerettighetene. Blant annet henrettelser av sivile og kvinner som protesterer mot deres regime.

Det sa Michelle Bachelet, FNs høykommissær for menneskerettigheter, tirsdag formiddag.

G7-lederne skal også vurdere å inneføre sanksjoner mot Taliban. Målet med dem skal være å presse gruppen til å respektere kvinners rettigheter, ifølge Reuters.

Men frykten for å få en ukontrollert flyktningstrøm kan også bidra til at europeiske land vil fortsette å ha kontakt med Taliban-regimet.

Les også

  1. Europa kan få en ny flyktningstrøm: – Det er ikke noe liv for oss afghanere

  2. Hvor mange afghanske barn er evakuert til Norge? Det vil ikke norske myndigheter si noe om.

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Kabul
  3. Taliban
  4. USA