Verden

Kristen misjonær må sone livstid i nordkoreansk arbeidsleir

BEIJING (Aftenposten) Nord-Koreas høyeste domstol har dømt en canadisk pastor til livsvarig hardt tvangsarbeid for «forbrytelser mot staten».

Pastor Hyeon Soo Lim føres her ut av retten. Lederen for Light Korean Presbyterian Church i Toronto skal tilbringe resten av livet i arbeidsleir, har Nord-Koreas høyesterett bestemt. Foto: AP /APTN

  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

Hyeon Soo Lim (60), opprinnelig fra Sør-Korea, ble arrestert i Pyongyang for nesten et år siden. Pastoren skal angivelig ha tilstått å ha lagt planer om å styrte regimet og etablere en religiøs stat.

Det kommunistiske diktaturet i det isolerte Nord-Korea slår hardt ned på all religiøs aktivitet og utlendinger blir fra tid til annen fengslet for misjonering.

Humanitær støtte

Associated Press og Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua rapporterer at pastor Lim fikk dommen etter en kort rettssak i Nord-Koreas høyesterett.

Slik er rettssikkerheten i det hensynsløse diktaturet:

Les også

- Nord-Koreas forsvarsminister henrettet

Et glimt inn i fattige nordkoreaneres hverdag:

Les også

Bli med på en smugtitt

Lim, som bor i Toronto, kom sammen med andre medlemmer av Light Korean Presbyterian Church til Pyongyang 31. januar. Ifølge pastorens familie var hensikten med besøket å gi humanitær støtte til en barnehage, et gamlehjem og et barnehjem, skriver BBC.

Pastor Hyeon Soo Lim skal angivelig ha tilstått å stå bak et komplott mot Nord-Koreas stalinistiske regime. Foto: AP/APTN

Pastoren har foretatt mange lignende reiser til Nord-Korea i løpet av de siste 20 årene, opplyser kirkesamfunnet, som han er leder for.

«Påskudd»

Landets statskontrollerte medier har ikke omtalt selve straffesaken eller dommen. Men i juli, et halvt års tid etter arrestasjonen, meldte byrået KCNA at Hyeon Soo Lim hadde holdt en pressekonferanse der han hadde innrømmet at den humanitære innsatsen bare var et påskudd for å forsøke å styrte regjeringen.

«Angrep» med ballonger fra sør:

Les også

Nord-Korea «bombardert» med kopier av satirisk film

Han skulle angivelig også ha innrømmet å ha uttalt offentlig at Nord-Korea kom til å gå til grunne ved hjelp av Guds kjærlighet, og at han hadde bistått USA og Sør-Korea med å hjelpe nordkoreanske avhoppere.

Les også

  1. Samtaler på høyt nivå mellom nord og sør i Korea

  2. Spice Girls-diplomati: Kim Jong-un sender sitt personlige jenteband til Beijing

  3. Sørkoreanere til Nord-Korea for å møte slektninger

  4. Japan finner stadig flere spøkelsesbåter

  5. Nord Korea hinter om å ha utviklet hydrogenbombe