Tyrkia ber Norge ligge unna «indre anliggende»
Den tyrkiske regjeringen mener Norge og flere land mangler forståelse for demokratiske spilleregler etter at de krevde at en regimekritiker må løslates.
Ambassadører ti land, blant dem Norge, ble tirsdag morgen kalt inn til utenriksdepartementet i Ankara for å forklare seg. Norsk UD har foreløpig ikke kommentert saken.
Innkallingen kom etter at ambassadene mandag gikk ut med en uttalelse der de krevde at den fengslede regimekritikeren Osman Kavala må løslates. Utspillet ble møtt med kraftig kritikk fra Tyrkia.
– Alle diplomatiske utsendinger er forpliktet til å respektere vårt lands suverenitet og uavhengighet, og å avstå fra å blande seg inn i indre forhold, sa en talsmann for partiet til Tyrkias president Recep Erdogan.
Justisminister Abdulhamit Gül og innenriksminister Suleyman Soylu ga også klar melding på Twitter om at innblanding fra andre land ikke er akseptabelt.
– Deres anbefalinger og forslag kaster en skygge over deres forståelse av jus og demokrati, skrev Soylu.
Ber om løslatelse
Kavala, som er forretningsmann, ble fengslet for fire år siden for sin påståtte rolle i demonstrasjonene og opprøret i Gezi-parken i 2013.
Uttalelsen som krever at han løslates, er blant annet publisert på hjemmesiden til den norske ambassaden i Ankara. Der vises det til en avgjørelse i Den europeiske menneskerettsdomstolen som har anklaget Tyrkia for å bryte menneskerettskonvensjonen ved å holde Kavala fengslet.
– Vi ber Tyrkia sikre at han blir løslatt umiddelbart, heter det.
I uttalelsen hevder landene også at saken mot Kavala «kaster en skygge over respekt for demokratiet, rettssikkerheten og åpenheten i det tyrkiske rettsvesenet».
Demonstrasjoner utartet
I tillegg til Norge står USA, Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand og Sverige bak uttalelsen.
Demonstrasjonene mot planene om å bygge et kjøpesenter i Geziparken i Istanbul i 2013 utviklet seg etter hvert til en større protestbevegelse.
Aktoratet i rettssaken hevdet at demonstrantene ønsket å styrte Tyrkias regjering, noe de tiltalte avviste.
Kavala ble i fjor frikjent for anklagene om å ha deltatt i demonstrasjonene, men ble varetektsfengslet umiddelbart etter frikjennelsen.
Den anerkjente aktivisten og filantropen har dermed sittet fengslet i fire år, uten å være domfelt.
Rett etter frikjennelsen ble han siktet på nytt for spionasje og innblanding i kuppforsøket i 2016.
Risikerer fengsel på livstid
Erdogan sa i en tale like etter frikjennelsen og den påfølgende pågripelsen at milliardær og demokratiaktivist George Soros står bak Kavala, noe han mener er et bevis på at Kavala prøver å undergrave regjeringen.
Kavala avviser anklagene i tiltalen mot ham som kan gi fengsel på livstid.
Det neste rettsmøte i saken hans finner sted 26. november. Europarådet har advart Tyrkia om at det kan utløse disiplinære tiltak hvis han fremdeles ikke er løslatt når rådet har møte fire dager senere.