Mann pågrepet i Oslo og siktet for terrordeltagelse – mann med «familierelasjon» pågrepet i Bulgaria samtidig

En ung mann ble tirsdag pågrepet i Oslo, siktet for deltagelse i en terrororganisasjon. PST mener at han har støttet Al-Qaida. Samtidig ble en annen ung mann pågrepet i Bulgaria, opplyser PST. De to har en familierelasjon.

Politiadvokat Thomas Blom i PST i forbindelse med at en mann er pågrepet og siktet for støtte til Al-Qaida

To menn på 18 og 22 år ble tirsdag morgen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og bulgarske myndigheter i en koordinert aksjon i henholdsvis Norge og Bulgaria. En kilde nær etterforskningen opplyser til Aftenposten at det er snakk om to brødre.

– Pågripelsene i Oslo og Bulgaria fant sted tidlig i morgentimene tirsdag. Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke gi flere detaljer nå, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Begge to er siktet for straffelovens paragraf 136 a, som gjelder «deltagelse i en terrororganisasjon», ifølge PST, som også bekrefter at 22-åringen er siktet for flere forhold.

Erkjenner ikke straffeskyld

18-åringen ble pågrepet i Oslo og har samtykket til fengslingen, ifølge PST. Han er siktet etter straffelovens paragraf 136a. Den gjelder «den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».

– Det gjelder deltagelse i en terrororganisasjon, hvor deltagelsen etter vår mening gjelder støtte til Al-Qaida eller Al-Qaida-virksomhet. Hovedsakelig bygget på nett- og nettbaserte fora, sa påtaleansvarlig Thomas Blom under et pressemøte hos PST.

– Vi jobber på spreng med å sikre beviser, sa Blom.

18-åringen er nå fengslet med 14 dagers brev- og besøksforbud. Saken behandles som kontorforretning. Det betyr at det blir ikke ordinært fengslingsmøte i tingretten.

Den siktede mannen som ble pågrepet i Oslo tirsdag, er tidligere omtalt som tilhenger av IS i en dom mot en annen person.

18-åringen erkjenner ikke straffskyld, men har heller ikke ønsket å forklare seg til politiet, ifølge Blom.

– Han har ikke erkjent noen deltagelse i en terrororganisasjon, sa Blom.

I en SMS til TV 2 skriver 18-åringens forsvarer Per Zimmer, følgende:

– Det er på dette stadiet i saken ikke aktuelt å kommentere siktelsen utover at siktede ikke har deltatt i noen terrororganisasjon, og nekter straffskyld etter siktelsen.

Koordinert aksjon

Blom bekreftet at det er et «familiært forhold» mellom de to pågrepne mennene.

– Virksomheten som var bedrevet, er både samfunnsskadelig og farlig. Risikoen for at noen gjør noe, var ganske stor, sa Blom.

Politiadvokaten utelukket ikke flere pågripelser. Han sa videre at selve pågripelsen ble gjennomført av beredskapstroppen, men at den var «udramatisk».

Mannen som er pågrepet i Bulgaria, er begjært utlevert til Norge, opplyste Blom.

22-åringen ble pågrepet i byen Stara Zagora, sentralt i Bulgaria. Det melder nyhetsbyrået AP. Mannen er anklaget for å ha oppfordret til terror på internett. Ifølge bulgarske myndigheter skal han ha kommunisert mye med radikale personer på internett, melder det bulgarske nyhetsnettstedet Mediapool.bg.

Det er ikke mistanke om at han planla å gjennomføre terrorhandlinger i Bulgaria.

– Jeg kan si med sikkerhet at det ikke finnes bevis eller indikasjoner på at en terrorhandling er blitt planlagt eller vil utføres i Bulgaria. Det sa Valentina Madjarova, leder ved påtalemyndigheten i Bulgaria, til det nyhetsnettstedet Nova.

– Aktiviteten dekker Europa og områder utenfor Europa, sa Madjarova. Hun la til at den pågrepne 22-åringen er student og bosatt i Bulgaria.