Freya har fanget svaner og hjerter i Oslofjorden. I Finland døde hennes slektning tirsdag kveld.

Mens hvalrossen Freya herjer i Oslo, døde hennes finske slektning Stena tirsdag kveld.

Den finske fiskeren Antero Halonen fikk fiskeutstyr og båten sin ramponert av hvalrossen Stena på søndag. Tirsdag kveld døde Stena. Bildet er tatt i en annen anledning.

Fritidsbåter og svaner fikk gjennomgå i Frognerkilen mandag og tirsdag. Hvalrossen Freyas hovedstadsbesøk har engasjert både store og små, selv om folk får beskjed om å holde god avstand.

Freya er imidlertid ikke den eneste hvalrossen som har skapt glede og furore i nordiske farvann. 900 kilometer rett øst har de finske byene Kotka og Fredrikshamn også hatt hvalross-besøk. Der har hvalrossen Stena vært på ferde.

Men sent tirsdag kveld kom det melding om at Stena er død. Stena døde på vei til Korkeasaari Wildlife Hospital, melder sykehuset på Twitter.

Myndighetene besluttet tirsdag kveld å overføre hvalrossen til behandling til et dyresykehus, men Stena overlevde ikke transporten og døde underveis.

Hvalrossen var utsultet da en veterinær besluttet å frakte den til sykehus. Den bedøvede hvalrossen ble pakket inn i en transportkasse og lastet på lastebilen, men overlevde ikke turen, skriver avisen Ilta-Sanomat.

Et ufrivillig bad

Før Stenda døde, rakk hun å stifte noen bekjentskaper i Finland. Blant andre med fiskeren Antero Halonen.

Han fikk seg en overraskelse da han oppdaget at Stena hadde satt seg fast i fiskeutstyret hans søndag.

Det nære møtet med hvalrossen forløp ikke uten dramatikk.

– Den var rolig i starten og ikke på noen måte truende, fortalte Halonen til den finske avisen Kymen Sanomat.

Han tok kontakt med kystvakten og fortalte om situasjonen. Da de dukket opp, forandret situasjonen seg. Stena ble mer urolig. Da de prøvde å frigjøre henne, satte hun de store hjørnetennene i Halonens båt i et forsøk på å kravle om bord.

I stedet gikk båten rundt, og fiskeren endte i vannet.

– Det ble sommerens første svømmetur, sa Halonen.

Han ble heldigvis ikke skadet. Men båten er et vrak, og Halonen forteller at han har tapt fiskeutstyr til en verdi av 10.000 euro, rundt 100.000 kroner.

Stena ved kysten i Finland. Hvalrossen kan være så mye som 30 år gammel. I sommer har hun forvillet seg lenger og lenger inn i Østersjøen. Søndag endte Antero Halonen i vannet da Stena veltet båten han satt i. Tirsdag døde Stena.

Men Freya og Stena er ikke de eneste hvalrossene som har skapt overskrifter langs kysten av Norden. For tiden er det også en hvalross nær Kiberg i Finnmark og utenfor kysten av Vestlandet. Det sier hvalross-forsker Rune Aae, som er doktorgradsstipendiat i naturfagdidaktikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Hva er det som foregår?

Reiste til Spania

Hvalrossen holder egentlig til langt nord i Atlanterhavet, ved Svalbard, Grønland og Canada. Men det hender at de reiser sydover.

– Hvalrossmigrasjon, sånne lange trekk, opplever vi stadig, sier Aae til Aftenposten.

– Individer som begynner å migrere, kan trekke uendelig langt. Det lengste vi har sett nå i ny tid var Wally. Han dro helt ned til Spania før han snudde. Det var i fjor.

Det kan for eksempel være snakk om hanner som er blitt utstøtt av resten av flokken.

Freya tok seg en hvil i en fritidsbåt i Frognerkilen tirsdag ettermiddag. Freya er bare rundt 5 år gammel, og hun har langt mindre hjørnetenner enn Stena.

Denne typen migrering kan ha en viktig funksjon. Dyr som flytter på seg, kan starte en bestand på et helt nytt sted. Men slikt tar lang, lang tid. Aldri før har hvalross blitt observert utenfor Finland, ifølge Aae.

Kan ha navigert feil

Så hvorfor er det så mye hvalross langs kysten av Norden akkurat nå i sommer? Aae mener det er helt tilfeldig. Freya og Stena er begge hunndyr, og det er ikke kjent at hunnene støtes ut av flokken.

– Freya kom mest sannsynlig bort fra moren sin da hun var liten. Hun var nok ikke mer enn to og et halvt år da hun nådde Ibestad i Troms, sier Aae.

Det var i 2019. Siden da har hun vært i både Nederland og Storbritannia. Det viser et kart Aae har laget, der han sporer Freyas reise.

– Så har vi Stena. Hun er antageligvis mellom 25 og 30 år gammel. Altså skikkelig gammel. Det kan være så enkelt som at hun har navigert feil et sted, sier Aae.