Slik har Steve Bannon operert for å oppildne Trump-tilhengerne

Etter at Steve Bannon ble sparket som Donald Trumps sjefsstrateg i 2017, startet han podkasten «War Room». Den kan bli nøkkelen til å sikre Trumps støttespillere seier ved høstens kongressvalg.

Fra januar til august 2017 var Steve Bannon Donald Trumps sjefstrateg i Det hvite hus.

Steve Bannon og Donald Trumps forhold har lenge bølget frem og tilbake, og nå er deres skjebnesvangre samarbeid igjen i søkelyset.

Fredag ble Bannon den første nære medhjelperen til den tidligere presidenten som er dømt som følge av den pågående etterforskningen av kongresstormingen.

Steve Bannon sier at fredagens dom kommer til å bli anket.

Risikerer to års fengsel

Bannon ble dømt på to tiltalepunkter: For å gjentatte ganger ha nektet å vitne om kongresstormingen 6. januar i fjor, og for å nekte å fremlegge dokumentasjon etter at han ble stevnet av granskningskomiteen.

Bannon risikerer opptil to års fengsel for lovbruddene. Ifølge CNN kan straffeutmålingen skje 21. oktober.

Etter domfellelsen erklærte Bannon: «Jeg står med Trump og grunnloven». På Fox News senere på kvelden kom han med en klar beskjed til alle som er involvert i granskningen av stormingen 6. januar: «Ta vare på dokumentene deres, fordi det kommer til å komme en ekte komité når republikanerne tar makten i Kongressen.»

Dette er et frempek mot hva Bannon håper skal skje i november, som er en skjebnemåned i amerikansk politikk. Da er det mellomvalg i USA. Alle de 435 medlemmene av Representantenes hus er på valg, slik de er annet hvert år. I Senatet, hvor valgperioden er seks år, er 34 av USAs 100 senatorer på valg.

Hvis republikanerne lykkes med å ta kontroll over Kongressen i høst, kan det bli et mareritt for demokratene og spolere president Joe Bidens agenda.

Målerettet strategi

Bannon jobber for at republikanerne skal vinne, og bruker podkasten «War Room» – og dets publikum – som et middel for dette.

«Dette showet er ikke underholdning», har Bannon sagt til sine lyttere. «Dette showet er hardt arbeid.»

Bannon startet podkasten for tre år siden, under opptakten til Trumps første riksrettssak i 2019.

Sammen med en liten gruppe ansatte har han sendt ut polariserende innhold seks dager i uken fra et studio i Washington DC. «War Room» har ofte ligget på topp tre på listen over de største politiske podkastene i USA.

På tross av lavt budsjett ble showet, der Bannon er vert, raskt kjent. En rekke personligheter, politikere og konspirasjonsteoretikere på høyresiden av amerikansk politikk har gjestet programmet.

– Bannon har stor innflytelse

Lederen for CNNs politiske dekning, David Chalian, er blant dem som mener at Steve Bannon har stor innflytelse over amerikansk politikk.

– Jeg vil påstå at Steve Bannon akkurat nå setter dagsorden – enda mer enn Donald Trump, sa Chalian i forrige uke.

Ifølge CNN er mye av innholdet i podkasten direkte desinformasjon som dette: at Biden-regimet er «illegitimt» og «satt inn der av det kinesiske kommunistpartiet». At venstresiden bryr seg mer om babyene til illegale innvandrere enn babyene til amerikanere. Covid-19-vaksinene er dødelige. Åpne grenser bringer inn bølge på bølge av «inntrengere» som vil ta jobber og stemme på demokrater.

Selv om påstandene som spres er ekstreme, er showet blitt obligatorisk å gjeste for Trump-lojale kandidater, såkalte MAGA-kandidater (Make America Great Again). Podkasten er blitt en stor maktfaktor i amerikansk politikk.

Magasinet The Atlantic kalte Bannon en «Amerikansk Rasputin RasputinGrigorij Rasputin var en russisk munk som i årene før og under første verdenskrig fikk stor innflytelse ved det russiske hoffet og bidro til monarkiets undergang.» i forrige uke. De skrev at Bannon fortsatt er «en trussel mot demokratiet

– Hvis du stiller til valg i den republikanske primærvalget i disse dager, vil du sannsynligvis sette deg ned med Steve Bannon på podkasten hans, sier CNNs politiske leder, David Chalian.

Fredag forlot Steve Bannon den føderale domstolen etter at en jury fant ham skyldig på begge punkter i rettssaken mot kongressforakt i Washington fredag 22. juli 2022.

Vil forebygge valgjuks

En av påstandene som hyppig gjentas i podkasten, er at valget ble stjålet fra Donald Trump i 2020.

Bannon har sagt til sine lyttere at en av løsningene er å ta saken i egne hender ved å engasjere seg i lokalpolitikk. Slik kan de nemlig ta kontroll over valgprosessen og hindre demokratene fra å jukse. På denne måten oppildner han til et grasrotopprør i hvert eneste valgdistrikt.


«Vi vil at du skal registrere deg for å være frivillig valgfunksjonær – for å være i rommet, har Bannon sagt, som fra fra januar til august 2017 var sjefstrateg og rådgiver i president Trumps regjering.

Da Bannon brått sluttet, erklærte Bannon sin lojalitet til Trump.

– Hvis det er noe forvirring der ute, la meg klargjøre en ting: Jeg forlater Det hvite hus og vil gå i krigen for Trump mot hans motstandere i Kongressen, i mediene og i næringslivet, sa Bannon til Bloomberg.

«War room» ble hans middel.