IS vil leve som på 600-tallet. Alle som vil leve i 2015, er deres fiender.

IS henter lover og leveregler direkte fra profeten Muhammeds liv på 600-tallet. De fører en krig mot vår sivilisasjon.

IS vil ramme det åpne, moderne samfunnet, uavhengig av om vi som lever der er muslimer eller kristne. Det er vår livsform – vårt åpne, moderne samfunnet – de fører krig mot.

De rammer alle som vil leve i 2015, muslimer som kristne.

Hadde det ikke vært så tragisk, kunne det vært komisk. På et tidspunkt forbød jihadistene iskrem i Den islamske stat, fordi de ikke fant noe om den kalde nytelsen i profetens liv.

Barten barberes, mens skjegget skal gro

— Alle jihadister har et mål om et fremtidssamfunn. Det som er spesielt for IS er at de alt har opprettet det såkalte kalifatet. IS bygger en samfunnsmodell mest mulig etter profetens liv, de bruker praktiske eksempler på hvordan han levde som rettesnor. Når det i en av skriftene beskrives hvordan barten barberes, mens skjegget beholdes, blir det malen. De gjør unntak for det som ikke er nevnt i det hele tatt, som teknologi. Mens de forbyr vestlig musikk, fordi musikk er omtalt av Muhammed, sier Knut S. Vikør, professor i islamsk historie ved Universitetet i Bergen.

szb03acb_doc6n6bh8iphy9wd5jz6xa.jpg

Han understreker at IS legger sin ekstreme tolkning av Koran og skrifter til grunn når de bygger sitt samfunn. Ekstremistene tror vi nærmer oss dommedag, og mener selv å være på den «rette» siden når den voldsomme, endelige slutten kommer.

Gikk du glipp av denne? Les reportasjen om det brutale dagliglivet i «kalifatet»:

Les også

Slik er livet under IS i Syria

— Hva med oss som lever på 2015-tallet?

— Vi er vantro. Ifølge IS lever vi i et umoralsk samfunn, derfor fordømmes vi og alle andre som ikke lever etter deres ekstreme tolkning av islam. Muslimske partier som stiller til valg, fordømmes også. IS godtar ikke deltagelse i det politiske liv, sier Vikør.

- Muslimers verdenskrig

— Vi kan si det foregår en sivilisasjonskrig. Men den går ikke mellom kristne og muslimer, men tvers gjennom den muslimske verden, kommenterer samfunnsdebattant Bushra Ishaq, selv muslim.

Dette er muslimenes verdenskrig, mener Bushra Ishaq.

Hun mener det er særs viktig at muslimer viser for resten av verden at de tar opp kampen mot ekstremismen.— Muslimer og islam er i dyp krise. Hele Midtøsten er i oppløsning, det er krig i Irak og i Syria, Afghanistan og Somalia preges av daglige terrorangrep, Palestina er okkupert, Libya og Nigeria er på randen av krig, og Egypt er en tikkende bombe. Der vesten har gjennomgått to verdenskriger til å komme der man er nå, er dette muslimers verdenskrig, kommenterer Ishaq.

På spørsmål om det finnes noen universelle verdier, viser hun til en undersøkelse fra 36 muslimske land som slår fast at det store flertallet ønsker seg demokrati og ytringsfrihet.

Hva er muligheten for å stanse terrorbevegelsen? Les mer innsiktsstoff her:

Les også

Slik vil stormaktene knuse IS

IS vil ramme «gråsonene»

— Angrepet mot Paris fredag kveld var et angrep på Europas hjerte. Forrige gang, i januar, var det symboler som ble rammet. Nå gikk terroristene løs på våre verdier, på hele vår sameksistens. Unge mennesker som var ute og hadde det gøy i et multikulturelt samfunn.

- Hvorfor rammer sivilisasjonskrigen i den muslimske verden oss i vesten?

— Vesten har militært tatt del i den muslimske verden, vestlige land er allerede involvert. IS sa for to og en halv måned siden at de ville fokusere på «gråsonene», der muslimer og kristne lever side om side, sier Ishaq og minner om at flertallet av ofrene for terrorangrep globalt er muslimer.

Ber muslimske ledere ta avstand

En av dem som tar avstand fra tanken om at det finnes en muslimsk og en vestlig verden, er Mohammad Usman Rana. I likhet med Ishaq er han samfunnsdebattant, lege og norsk muslim.

- Globaliseringen knytter oss tett sammen og utvisker gradvis de skarpe grensene. Islam kan ikke skilles skarpt fra Vesten og har historisk bidratt sterkt til det Vesten vi i dag ser, sier Rana.

Han advarer mot den økende politisering av islam som har kommet de siste ti årene.

— Det er på den ene siden riktig å påpeke at IS' ikke har noe med islam å gjøre, men det kan bli for enkelt. Mainstream muslimer må ta religionen tilbake og da behøves enteologisk kamp mot IS perverterte forståelse av islam, sier Mohammad Usman Rana.

Interessert i mer stoff fra utenriksredaksjonen? Følg oss på Facebook

  • Hør ukens podcast Aftenpodden, som tar for seg Paris-terroren og hvordan det endrer Norge og Europa i siste utgave. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.