Myanmars avsatte leder Aung San Suu Kyi dømt til fire års fengsel
Myanmars avsatte leder Aung San Suu Kyi er blitt tiltalt for en rekke forhold av juntaen i landet.
Mandag ble Myanmars avsatte sivile leder dømt til fire års fengsel. Det opplyser en talsmann for juntaen mandag.
76-åringen ble kort tid etter militærkuppet i februar tiltalt for ulovlig import av walkietalkier samt brudd på koronarestriksjonene under valget i fjor høst. Siden har juntaen føyd til flere andre tiltalepunkter.
Siden kuppet er over 1.200 mennesker blitt drept og 10.000 er pågrepet, ifølge en lokal observatørgruppe.
Mange siktelser
Det var ventet at de første dommene i saken skulle bli kjent mandag.
Den tidligere fredsprisvinneren ble arrestert etter militærkuppet tidligere i år.
Hun har 11 siktelser mot seg med en maksimal strafferamme på 102 år.
Rettssakene er blitt holdt bak lukkede dører i Naypyidaw, som er Myanmars hovedstad. Ingen av hennes advokater har fått lov til å prate med mediene, skriver New York Times.
Militærkuppet i februar utløste protester i landet. Blant hennes støttespillere er Suu Kyi kalt en forsvarer av landets demokrati. Dette var også bakgrunnen for at hun vant Nobels Fredspris i 1991.
Men Suu Kyi har fått et svekket rykte internasjonalt. Hun har fått sterk kritikk for håndteringen av militærets forfølgelse av den muslimske minoritetsgruppen rohingyaene.
– Absurd
Men rettssaken mot den avsatte lederen har skapt sterke reaksjoner. Det foregår også demonastrasjoner under rettssaken i Myanmar.
– Dette er et absurd domstolsteater, sa Kristian Stokke, professor ved Universitetet i Oslo (UiO), til Aftenposten i juni om rettssaken mot Suu Kyi.
Stokke forsker på demokrati og konflikter i Sørøst-Asia med hovedfokus på Myanmar. Han mente militærjuntaen som 1. februar kuppet makten i Myanmar, vil bruke rettssaken for å få demokratisk valgte Suu Kyi ut av politikken.
– Militærdiktaturet bruker det de finner av lover og paragrafer fullstendig instrumentelt for å koke sammen saker, sa Stokke.