Verden

Putin har startet letingen etter en arving. Mye står på spill når Russland går mot nytt presidentvalg.

– Den fremtidige lederen bør være ganske ung, sa Putin. Her er en gammel – og to nye – kronprinser i Kreml.

Vladimir Putin på besøk hos en av sine mulige etterfølgere i Tula - hans tidligere livvakt. Her signerer Putin gjesteboken i huset til forfatteren Leo Tolstoj, som også bodde i Tula. Foto: SPUTNIK / X02440

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Putin har startet jakten på sin etterfølger.

Etter å ha rensket i rekkene i Kreml har Russlands president løftet frem nye kronprinser.

Det har utløst en ny og overraskende diskusjon om Russland etter Putin - uavhengig av om han tar gjenvalg.

Listen over hvem som kan overta makten er dramatisk forandret de siste månedene .

- Er Putin på kontoret i dag? Russiske turister myldrer foran kontorene til Russlands president i Kreml - og de fleste speider etter de mørke bilene som kjører inn og ut. Herfra styrer Putin Russland. Spørsmålet flere stiller seg er hvor lenge han egentlig kommer til å gjøre det - og hvem som overtar etter ham. Foto: Gina Grieg Riisnæs

Kort tid til neste presidentvalg

De fleste har trodd at presidentvalget i Russland avholdes mars 2018 og at Vladimir Putin (63) tar gjenvalg til 2024.

Før sommeren bestemte imidlertid Putin brått at Duma-valget skulle være 18. september, tre måneder tidligere enn planlagt. Det førte til en svært kort valgkamp og rekordlav valgdeltagelse – og mange nye og ambisiøse politikere i Moskva.

 • Nå tror flere russiske analytikere at presidentvalget fremskyndes til 2017.
 • Lekkede dokumenter fra det mektige russiske finansdepartementet viser at Kreml har satt av 14 milliarder rubler til å arrangere presidentvalg allerede neste år – til russiske velgeres store forbauselse.
 • Putin har skiftet ut store deler av maktapparatet, gjort flere reformer, og satt inn nye, unge og lojale politikere.
 • Anonyme kilder i Kreml sier at det er en reell mulighet for at Putin ikke tar gjenvalg.
 • Putin er sliten, sier «folk som kjenner ham» til Reuters.
 • Lurer du på hvorfor Putin er så populær? – Skjønner du ikke det, skjønner du ingenting, sier han største fans.

«Den grå kardinalen» Volodin (52) har vært strategen og taktikeren i Kreml. Nå har Putin sørget for at han blir leder av det russiske parlamentet Dumaen - og nummer to rekkefølgen. Foto: Alexei Nikolsky / TT / NTB Scanpix

1. Den grå kardinalen

Torsdag etter valget gjorde Putin det klinkende klart hvem han vil skal lede det nye parlamentet:

– Jeg og Medvedev vil støtte kandidaturet til Vjatsjeslav Viktorovitsj Volodin, sa Putin, og da var saken avgjort.

Mange russere vil ikke kjenne igjen på gaten mannen som de siste fem årene har vært det mektigste mennesket i Kreml etter Putin.

Putin og Volodin har jobbet tett sammen i fem år. Volodin får mye av æren for presidentens rekordhøye popularitet. Foto: POOL / X80003

«Den grå kardinalen» Volodin (52) har vært strategen og taktikeren. Rett før valgkampen startet, annonserte han overraskende at han ville stille til valg i Dumaen – selv om en slik posisjon gir mindre reell makt.

Forskjellen er at han som Duma-sjef dukker opp på fjernsynsskjermene nesten daglig. Nå får han sjansen til å overbevise sine kritikere om at han har den utstrålingen mange mener han mangler.

– Nå er han nr. 2 etter Putin, konkluderer Moskovskij Komsomolets.

– Han er tungvekteren i Russlands neste maktelite, mener Financial Times.

Putin og Medvedev på fisketur ved Novogorod i september rett før Duma-valget. På en tilsvarende "fisketur" i 2011 ble de to enige om å bytte stoler - og at Putin skulle tilbake som president. Foto: SPUTNIK / X02440

2. Fiskekameraten Medvedev

Dmitrij Medvedev (51) ble hyllet av vestlige korrespondenter og liberale da han tok over etter Putin. Skuffelsen var enorm da han ga makten tilbake.

Midt i en elendig valgkamp ble Medvedev rett og slett latterliggjort i russiske medier etter en skikkelig brøker foran TV-kameraene.

Den overlegne valgseieren har styrket hans stilling, selv om seieren i stor grad skyldes drahjelp fra Putin, full mediekontroll og bruken av hele det gigantiske statsapparatet i valgkampen.

Putin gratulerer partileder for Forente Russland og statsminister Dmitrij Medvedev med partiets største valgseier noensinne. Til tross for rekordlav valgdeltagelse og flere tilfeller av grovt valgjuks er det svært få som bestrider at Putins parti knuste opposisjonen fullstendig. Foto: SPUTNIK / X02440

Dersom Putin av uventede personlige og helsemessige grunner skulle forsvinne tidligere enn forventet, er Medvedev fortsatt en av de tre heteste kandidatene.

– Politisk svake Medvedev er den mest sannsynlige kandidaten, delvis på grunn av hans konstitusjonelle rolle og delvis for medlemmene av eliten vil se på ham som relativt uproblematisk, mener britiske Telegraph.

Alexej Djumin (44) har en egenskap som vil være avgjørende for Putin: Lojalitet og bakgrunn fra sikkerhetsapparatet. Bildet er tatt da Putin utpekte ham til guvernør. Siden har han fått mer pressedekning enn noen annen guvernør i Russland i de Putin-kontrollerte fjernsynsmediene. Foto: Kremlin.ru

3. Den lojale livvakten til Putin

– Den neste lederen i Russland bør selvfølgelig være ung, sa Putin i et intervju med Bloomberg i september. Han presiserte dessuten at vedkommende måtte være «kjent for folket».

– Som for eksempel Djumin, spurte journalisten.

– Og dessuten moden, fortsatte Putin.

Alexej Djumin (44) har en egenskap som er avgjørende for Putin: Lojalitet og bakgrunn fra sikkerhetsapparatet.

Alexej Djumin (til venstre) var Putins livvakt da han ble statsminister og president. Nå er han en av de tre sterkeste kandidatene til å bli Russlands neste president. Foto: Bramaby

For 15 år siden var han Putins livvakt. I 2014 ledet spesialstyrkene som invaderte Krim. I våres gjorde Putin ham til guvernør i Tula-regionen, «Russlands våpensmie».

Djumin spiller for øvrig keeper på Putins ishockeylag.

I valgkampen fikk guvernøren i Tula, som tross alt bare er en av om lag 80 guvernører i Russland, mye dekning i riksdekkende TV.

Med Djumin som president kan Putin være sikker på et lykkelig og trygt pensjonistliv.

Oddsene er stor for at en av de to mennene som sitter ved hver sin side av Putin, blir Russlands neste president. Til venstre statsminister Dmitrij Medvedev og til høyre den nye Duma-sjefen Vjatsjeslav Volodin. Foto: Mikhail Klimentyev / TT / NTB Scanpix

Et Russland uten Putin

Bare tanken på at Putin ikke skal styre, vil bekymre mange russere.

83 prosent svarte i september at de mener han gjør en god jobb.

– Et nyvalg kan komme allerede til våren, skriver professor Valerij Solovej ved Moskvas statlige institutt for internasjonale relasjoner (MGIMO) på Facebook.

Solovej, som tidligere har vist seg å ha svært gode kilder nær Putin, sier at det snakkes om «force majeure» i korridorene i Kreml: Det har skjedd noe uforutsett med Putin som kan forandre alt.

Om det er sykdom eller familiære årsaker ville Solovej ikke si noe i et intervju av Radio Svoboda.

Tidligere i år klaget Putin – i et øyeblikk hvor han glemte at mikrofonen sto på – over at han var sliten og ikke fikk sove.

Putin-safari i Kreml. Putin har åpnet større deler av Kreml for besøkende, slik at russiske og utenlandske turister kan se mer av Putins kontorer i den gamle senatbygningen i Kreml. Ved sene og slitsomme møter i Kreml med påfølgende program neste morgen, overnatter Putin i en leilighet i kontorene. Foto: Gina Grieg Riisnæs

– Alle presidentens evenuker

I Putins «styrte demokrati» med all makt samlet hos presidenten er det et problem at arverekkefølgen er uklar, mener avisen Gazeta.ru.

– Selv om Putin tar en periode til, vil ikke problemet med maktoverføring i Russland forsvinne. Problemet blir tvert imot større for hvert år, ifølge Gazeta.ru.

– Putins største dilemma er hvordan han kan redde et system basert på ham selv, skriver Reuters.

Analytiker Andrei Koslesnikov ved Carnegie Moscow Center betegner alle de nye, yngre kandidatene som politiske, lojale evenuker.

– At Putins nye elite er relativt unge betyr ikke at de er mer liberale, skriver Kolsenikov i en blogg.

Putin gir klem til en foreldrene til en russisk politioffiser som ble henrettet av militante muslimer i Dagestan. Putins hverdag som president i Russland er langt mer krevende og tettpakket enn for de fleste andre statsledere, ikke minst fordi systemet forventer at presidenten har en finger med i det meste. Foto: POOL / X80003

Desillusjonert opposisjon

Den nye og overraskende diskusjonen om Putins etterfølger kan paradoksalt nok være til fordel både for presidenten og hans hardeste kritikere.

Den tidligere Yokus-oligarken Mikhail Khodorkovskij, som fra Vesten prøver å samle en opposisjon mot Putin, startet for to uker siden kampanjen «I stedet for Putin».

På den uformelle nettavstemningen leder korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj, selv om han nå er helt uaktuell.

En svært tvilsom rettssak har fratatt ham retten til å stille til valg.

Putin og Medvedev på "fisketur" rett før valget 18. september i Novogorod. Det fikk russiske medier som avisen Kommersant til å minne om deres fisketur til Astrakhan i 2011. Mange mener den endelige avgjørelsen om at Putin skulle bli president igjen ble tatt på den fisketuren. Foto: SPUTNIK / X02440

Disse blir neppe Russlands neste president

Samtidig er Putin selv tjent med å si at han teller på knappene.

Dette vil bekymre store deler av den russiske befolkningen som først og fremst ønsker stabilitet – og fortsatt husker kaoset fra det «demokratiske» 90-tallet med røverkapitalisme, fattigdom, krig i Kaukasus og skyhøy kriminalitet.

Også tidligere herskere i Russland har brukt slike triks for å styrke sin autoritære makt.

Både tsar Ivan den grusomme og Stalin skremte sin samtid med kaos ved å true med å trekke seg tilbake.

Putins krav om at Russlands nye president må være «ung», gjør at flere andre mektige politikere ikke lenger nevnes på listen over mulige etterfølgere.

Både forsvarsminister Sergej Sjoigu (61), utenriksminister Sergej Lavrov (66) og Moskvas ambisiøse ordfører Sergej Sobjanin (58) tilhører den gamle generasjonen.

Les mer om

 1. Russland
 2. Vladimir Putin
 3. Moskva
 4. Internasjonal politikk
 5. Krig

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kreml-kilder sier de jakter på kvinnelig motkandidat til Putin. Spillet om presidentvalget i Russland er i gang.

 2. VERDEN

  Han misliker menn i bar overkropp, syklister og homofile. Møt noen av de nye folkene i Putins maktapparat.

 3. VERDEN

  Valgmaskinen til Putin sikrer makten med nye motorveier, jernbane og fest i sølvregn

 4. VERDEN

  Demokratisk jordskjelv i Moskva. I Putins bydel gjorde Putin-kritikerne rent bord.

 5. SPORT

  Mens Kane og Modric varmet opp til kamp, hadde to av verdens viktigste politikere VM-vorspiel i Kremlpalasset

 6. VERDEN

  De elleve sjefene trodde Putin bare var på besøk. Så sparket ham dem direkte på TV