Denne høyreradikale ordføreren er hjernen bak Ungarns omstridte gjerde

Ordfører Laszlo Toroczkai (37) i grensebyen Asotthalom er mannen bak Ungarns omstridte gjerde. Nå har han satt et lokalt vaktkorps inn i kampen mot flyktningestrømmen.

– Hvis vi lar flere titalls millioner innvandrere med ulike religioner og kulturer komme til Europa, vil det til slutt oppstå en blodig konflikt, mener Laszlo Toroczkai, ordfører i grensebyen Asotthalom.
  • Øystein Kløvstad Langberg

Det skramler, rister og dunker i hver eneste lille bit av den gamle Ladaen. Motorlyden kan knapt høres gjennom all larmen, men bilen får jobben gjort. Hver dag tilbakelegger den mil etter mil på humpete grusveier i ungarske skoger, på jakt etter flyktninger som har sneket seg over grensen fra Serbia.

– I starten syntes jeg dette var en veldig fin jobb, men det siste halvåret er det blitt mer og mer arbeid, mens lønnen er akkurat den samme. Vi må være fem steder på samme tid, sukker Barnabas Heredi (26).

Øystein K. Langberg og Marte Christensen, Aftenposten i Ungarn

Egentlig er jobben hans å passe på at ingen ødelegger bøndenes avlinger, hugger trær ulovlig eller stjeler kostbart landbruksutstyr. Men nå går all tiden med på å lete etter flyktninger.– Noen blir skremt når vi kommer, men jeg har ikke dårlig samvittighet. Jeg gjør bare jobben min. I landsbyen blir vi satt stor pris på, sier Heredi.

Frykt for flyktninger

Under kjøreturen med Aftenposten blir han plutselig oppringt. En familie har sett en gruppe flyktninger campe i åkeren utenfor huset og tør ikke gå ut. Når vi kommer kjørende i vaktbilen, legger flyktningene på sprang over jordene og forsvinner ut av syne.

– Tidligere pågrep vi alle, men nå har vi ikke kapasitet lenger. For meg er det viktigste at flyktningene kommer seg ut av landsbyen. På hovedveiene blir de uansett funnet av politiet.

Barnabas Heredi har vært ansatt i det lokale vaktkorpset i grensebyen Asotthalom i ett år. Tusenvis av flyktninger kommer over grensen fra Serbia hver dag og Heredi jobber derfor lengre og lengre dager.

Mannen som har omdisponert Heredi og de andre vaktene, er byens høyreorienterte ordfører, Laszlo Toroczkai. Den samme mannen er også hjernen bak det nybygde gjerdet mot grensen til Serbia.– Grensegjerder i seg selv er ingen nyvinning, mange land har slike, men det stemmer at jeg var den første i Ungarn som tok til orde for å bygge et her. Jeg tror vi kommer til å se at det har en klar effekt, sier han.

Aftenpostens team har også møtt flyktningene på andre siden av gjerdet:

Les også

– Vi gir aldri opp. Vi vil prøve igjen og igjen til vi kommer inn.

– Kan være kriminelle og terrorister

Toroczkai er en kjent figur på den ytterste høyresiden i Ungarn. Han er ikke selv medlem av høyreradikale Jobbik, men partiet støttet hans forrige valgkamp i byen. Den vant han med 71,5 prosent av stemmene.

– Jeg gjør dette for sikkerheten i byen min. Vi vet ingenting om dem som kommer over grensen, de kan være kriminelle og terrorister. I tillegg ødelegger de avlinger, bosetter seg i tomme gårdsbygninger og forsøpler.

– Hvis vi lar flere titalls millioner innvandrere med ulike religioner og kulturer komme til Europa, vil det til slutt oppstå en blodig konflikt, mener Laszlo Toroczkai, ordfører i grensebyen Asotthalom.

Ungarn har fått mye kritikk for gjerdet som er blitt satt opp i løpet av noen få måneder i regi av regjeringspartiet Fidesz. Men en meningsmåling fra juni utført på vegne av en konservativ tenketank, viser at tiltaket har støtte på hjemmebane. 61 prosent svarte at de var for planene.– Hvis noen truer med å bryte seg inn i huset ditt, så setter du opp et gjerde. Vi må få lov til å forsvare grensene våre. Dette er også grensen til EU og Schengen, sier Toroczkai.

Ungarsk politikk har de siste årene vært preget av kampen mellom konservative Fidesz og høyreekstreme Jobbik. Venstresiden i Ungarn ligger med brukket rygg og fikk bare 25 prosent av stemmene ved forrige parlamentsvalg, som ble avholdt i 2014.

Financial Times skriver at Fidesz er gått frem på meningsmålingene på bekostning av Jobbik, etter at gjerdeplanene ble satt i verk i juni.

– Ville likt å være norsk ordfører

Ordfører Toroczkai avviser at han er egoistisk.

– Vi kan ikke ta imot alle som vil komme. Det betyr slutten på Europa, sier han.

Migranter som har et reelt beskyttelsesbehov, bør hjelpes i egne flyktningeleirer i land i nærområdene, ifølge Toroczkai. Dem som flykter av økonomiske årsaker, har han lite å tilby.

– Selvfølgelig ville jeg likt å jobbe som ordfører i Sveits eller Norge fordi lønnen min ville blitt ti ganger høyere. Men jeg er født her og har familie, forpliktelser og jobb i denne byen. Det er sånn verden fungerer.

Landsby-vakt Heredi er ikke like tøff i ordbruken, men heller ikke han har mye til overs for dem som kommer over grensen.

– I starten syntes jeg synd på dem, men nå tenker jeg at de bør bli i landet de kommer fra. Også mange ungarere har det tøft og mangler mat og medisiner. Hvem bryr seg om dem? Vi må først løse problemene her hjemme, før vi kan ta oss av immigrantene.

Interessert i nyheter om Europa? Følg korrespondenten på Facebook.