Utenriksminister Børge Brende fikk Trump-råd av ambassadøren
Den norske USA-ambassadøren Kåre R. Aas var forrige uke i Oslo for å gi råd om hvordan regjeringen bør forholde seg til den nye presidenten Donald Trump.
- Kåre Aas er en av våre mest erfarne diplomater. Han hadde en presentasjon og gjennomgang av sine vurderinger. Det ble en konstruktiv diskusjon om hvordan vi nå skal jobbe strategisk opp mot en nær alliert som USA, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.
Ved siden av å møte Brende hadde Aas samtaler med statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). I seg selv er det ikke uvanlig med slike møter når en ny amerikansk president tiltrer, men det er ikke tvil om at usikkerheten er større enn vanlig. Trumps politikk antyder en ny kurs på områdene klima og internasjonal handel, i tillegg til kontroversene rundt flyktningtoppen og det omstridte reiseforbudet.
Mangler kontakter
Et hovedproblem for Norge har vært at landet har få lytteposter i Trumps innerste krets, men Brende sier det jobbes hardt for å rette på dette.
– Jeg mener vi er godt forberedt. Jeg var selv i USA i desember og møtte sentrale aktører, blant dem Jared Kushner, framholder han.
I Stortingets spørretime onsdag fikk Brende en rekke spørsmål om Trump. Utenriksministeren mener han har vært tydelig i sin kritikk av USA, men avviser å kalle den amerikanske ambassadøren inn på teppet. Den svenske utenriksministeren Margot Wallström valgte denne uka å kalle inn USAs chargé d'affaires, blant annet for å protestere mot det omstridte reiseforbudet som er rettet mot sju muslimske land.
- Så vidt vi kjenner til er Sverige alene i Europa om en slik tilnærming. De andre er Venezuela, Sudan og Iran. Vi har valgt vår måte å gjøre dette på, sa Brende.
- Sent og utydelig
SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen har reagert «sent og utydelig» på de mange kontroversielle presidentordrene fra den nye presidenten Donald Trump.
Brende avviste kritikken og anførte at han i flere sammenhenger har gitt tydelig uttrykk for Norges syn.
- Det er også kommunisert på Twitter, og det er vel den mest effektive kommunikasjonsformen om dagen, sa Brende med henvisning til Trumps bruk av det sosiale mediet.
Utenriksministeren la ellers til at den amerikanske ambassaden har klargjort overfor norske myndigheter at reiseforbudet ikke rammer nordmenn med dobbelt statsborgerskap.
Økte trusler
Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt mener innreiseforbudet kan bygge opp under IS' verdensbilde om en religionskrig mellom Vesten og islam.
- Det kan gjøre vårt arbeid vanskeligere og gi moderate muslimer større motstand, sa hun.
Utenriksministeren stiller seg bak denne analysen.
- Det er et veldig viktig poeng og et av mange paradokser ved dette innreiseforbudet. Statsministeren har også vektlagt dette, at arbeidet med å bekjempe voldelig ekstremisme blir vanskeligere, sa han i spørretimen.