Wallström kaller USAs ambassadør inn på teppet. Slik behandler norske myndigheter det amerikanske innreiseforbudet.

Svenskene vil gi amerikanerne klar beskjed om hva de mener om innreiseforbudet. Utenriksminister Børge Brende (H) har foreløpig ikke kalt inn den amerikanske ambassadøren på teppet.

USAs president Donald Trump har nettopp underskrevet en ny presidentordre.
  • Per Kristian Aale

Trump kunngjorde fredag at flyktninger og statsborgere fra syv muslimske land heretter vil bli nektet adgang til USA. Det har svenske myndigheter reagert kraftig på, og utenriksminister Margot Wallström har mandag kalt USAs fungerende ambassadør inn på teppet.

– Denne beslutningen øker mistroen og motsetningene mellom mennesker. Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker vært på flukt fra krig og konflikter. Det er alle lands solidariske ansvar å hjelpe dem, også USAs, sier Wallström, ifølge NTB.

Hun mener presidentordren fra Trump inneholder «flere utydeligheter» og krever en klargjøring fra hans administrasjon, blant annet om hvordan personer med dobbelt statsborgerskap vil bli rammet av det nye innreiseforbudet.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

Brende gjør ikke det samme

Hennes norske kollega, Børge Brende (H), har så langt ikke kalt inn den fungerende amerikanske ambassadøren på teppet. Utenriksdepartementet (UD) vil heller ikke svare på om han vil gjøre det.

– Vi har tatt kontakt med amerikanske myndigheter for å be om mer informasjon om innreiseforbudet, blant annet spørsmålet om doble statsborgerskap, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Ingrid Kvammen Ekker.

– Vil Brende kalle inn den fungerende amerikanske ambassadøren på teppet?

– Vi avventer svar på den informasjonen vi har bedt om. Statsministeren og utenriksministeren har vært tydelige på det norske standpunktet i denne saken, fremholder Ekker.

Regjeringen jobber med å finne ut av hvordan innreiseforbudet kan ramme norske borgere og hva som kan skje dersom norske statsborgere havner i en situasjon der de blir nektet adgang til USA.

Utenriksministeren er kritisk

– Det er sterkt beklagelig at president Trump nå midlertidig stanser USAs program for bosetting. Vi forutsetter at USA fortsatt vil delta i den felles internasjonale innsatsen for gjenbosetting av flyktninger i tiden som kommer, sier Brende til NTB.

Han understreker at flyktninger må behandles likt, uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge.

– Jeg er bekymret for de siste dagers beslutninger og signaler fra Trump-administrasjonen. Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt, mener Brende.

Rammer dansker

Det danske utenriksdepartementet opplyser at innreiseforbudet også gjelder dansker med dobbelt statsborgerskap. Amerikanske myndigheter har opplyst til dansk UD at dansker som også har pass fra Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria eller Jemen, ikke kan reise til USA, skriver avisen danske Politiken ifølge NTB.

Britiske borgere som har pass fra ett av disse landene, har imidlertid fått uttak fra innreiseforbudet. Britiske myndigheter opplyser at de imidlertid kan bli utsatt for utvidet kontroll når de kommer til USA.

EU jobber for at ingen av deres borgere skal rammes

EU vil jobbe for å sikre at ingen av unionens borgere blir diskriminert som følge av USAs innreiseforbud for borgere fra flere land.

– Vi er i gang med at finne ut av om denne presidentordren har konsekvenser for EU-borgere som har dobbelt statsborgerskap i et av de sju landene som omfattes av innreiseforbudet, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas på en pressekonferanse mandag.

Schinas sier videre at EU vil sørge for at unionens borgere ikke utsettes for diskriminering.

– Dette er EU, og i EU diskriminerer vi ikke basert på nasjonalitet, etnisitet eller religion, fortsetter talsmannen.

Schinas sier at EU-kommisjonen nå undersøker hva konsekvensene av det midlertidige amerikanske innreiseforbudet vil være, og at de så langt har fått motstridende opplysninger.

Her viser Trump frem presidentordren som gir innreiseforbud for flyktninger. Selv er han fornøyd: – Det fungerer veldig fint. Du ser det på flyplassene, du ser det overalt, sa Trump til reportere i Washington.

Rammer kampen mot ekstremisme

Statsminister Erna Solberg (H) frykter at innreiseforbudet vil undergrave innsatsen for å bekjempe ekstremister.

– Vår strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier – og er en motvekt mot ekstremistenes verdier. Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen, sier Solberg til NTB.

Polen støtter

Regjeringer over det meste av Europa har uttrykt kritikk og skepsis til Trumps tiltak, men i Polen får han derimot støtte.

– Intet land har plikt om å ta imot flyktninger. Siden Trump er valgt til president, har han rett til å gjøre dette, sier utenriksminister Witold Waszczykowski til TV-kanalen Polsat ifølge NTB.