Verden

Europa venter storinnrykk av migranter fra Libya

«Alarmerende mange» migranter i Libya kan komme til å sette kursen for Italia og Europa, advarer EU-president Donald Tusk.

898 migranter ble fraktet inn til Palermo onsdag kveld.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Mens strømmen av migranter fra Tyrkia til Hellas nærmest har stoppet helt opp siden den 20. mars, er det motsatte i ferd med å skje langs den andre tradisjonelt mest brukte sjøveien til Europa.

Langs den såkalte sentrale middelhavsruten, som i all hovedsak går fra Libya mot Italia, har det kommet mange tusen siden slutten av mars, og EU forbereder seg på at det kan komme enda flere.

224 barn ble fraktet til Palermo av mannskapet på Siem Pilot.

I løpet av bare to dager denne uken, på mandag og tirsdag, ble 4004 migranter plukket opp fra gummiflåter som hadde satt ut fra den libyske kysten. 654 av dem ble plukket av det norske skipet «Siem Pilot». Senere ble 244 andre overført til det norske skipet fra den italienske marinen. Av de 898 personene var 224 barn, 24 kvinner og 650 menn fra 20 ulike land. Disse menneskene ble sluppet av i havnen i Palermo i Italia onsdag kveld, opplyser kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos. Han sier de regner med at det kan komme enda flere de neste dagene.— Siem Pilot legger ut fra havnen i Taranto allerede fredag for å delta i nye operasjoner, sier Due.

Migrantene som kom fra Libya kom i de velkjente gummiflåtene.

Bedre vær kan gjøre at enda flere kommerFra den italienske kystvakten får Aftenposten opplyst at 2154 migranter ble plukket opp fra Middelhavet tirsdag 12. april, mens 1850 ble hentet opp fra sjøen mandag den 11. april. Onsdag den 13. april ble 121 personer reddet. De neste dagene er det meldt at været kommer til å bli enda bedre. Erfaringen fra tidligere har vist at da kan komme enda flere migranter fra Libya mot Italia.

Hittil har over 21.000 migranter tatt seg sjøveien til Italia. Mange av dem kom i mars.

— At vi har sett at flere har reist i mars enn året før har nok sammenheng med at været forbedret seg tidligere på året. Migrantene unngår å reise når det er dårlig vær, fordi det er farlig, sier talsmann Chris Borowski i Frontex, EUs felles grenseorgan.

Farene lurer i Libya:

Les også

Gadafis gamle venner har alliert seg med IS

I fiskebåter fra Egypt

Siem Pilot har deltatt i fem store redningsoperasjoner siden den 20. mars. Tre av dem har vært i Det joniske hav, omtrent midt mellom Sicilia og det greske fastlandet. Fra den 30. mars til den 7. april ble det reddet 839 migranter som hadde kommet den lange veien fra Egypt.

Migrantene som kom fra Egypt kom i relativt store fiskebåter. I disse båtene var det opptil 324 mennesker av gangen.

— Migrantene har opplyst at de har vært på sjøen i fem til ti dager, sier Due.Migrantene har reist i store fiskebåter, som har reist mye lenger enn de 15–40 sjømilene som gummiflåtene fra Libya har reist før passasjerene som regel blir møtt av redningsfartøyer.

Tusk advarer

Onsdag advarte Donald Tusk om det var alarmerende mange migranter i Libya. Presidenten for Det europeiske råd sa i en tale til Europaparlamentet at de derfor måtte være forberedt på å vise solidaritet med Italia og Malta. Han sa også at man ikke kunne kopiere løsningen man har valgt på Balkan, «ikke minst fordi Libya ikke er Tyrkia».

Tusk mente i sin tale at de handlet altfor sent for å løse situasjonen på Balkan, noe som førte til stengingen av flere Schengen-grenser. For å unngå at det nå skal gjenta seg, ba han om solidaritet med Italia og Malta. Han sa Europa for lenge har vært splittet mellom dem som ønsker sikkerhet og dem som ønsker åpenhet. Han hevdet man nå er i ferd med å bygge en syntese mellom disse to behovene; behov for sikre grenser og åpenhet og toleranse.

De fleste kommer fra afrikanske land

Mens strømmen av migranter som har kommet fra Tyrkia til Hellas har vært kraftig dominert av folk fra Syria, Irak og Afghanistan, er det afrikanske migranter som utgjør det store flertallet av migranter som kommer sjøveien til Italia. De syv største nasjonaliteten er fra Nigeria (18 prosent), Gambia (12 prosent), Senegal (9 prosent), Guinea (8 prosent), Elfenbenskysten (8 prosent), Somalia (8 prosent) og Mali (8 prosent). 74 prosent er menn, 10 prosent er kvinner og 16 prosent er barn, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Les også

  1. USA: - Inntil 6.000 IS-krigere i Libya

  2. UDI tar massiv selvkritikk i asylrapport

Les mer om

  1. Libya
  2. Migrantkrisen i Europa