Verden

Svensk minister går av etter Israel-uttalelser

Den svenske boligministeren Mehmet Kaplan går nå av etter avsløring av videoopptak der han sammenlignet Israel med nazistene.

Mehmet Kaplan, svensk boligminister Foto: Foto: regeringen.se

  • Ntb

Sveriges boligminister Mehmet Kaplan (nummer to, bak, f.v.) er i hard vær. Her fra statsminister Stefan Løfvens presentasjon av sin nye regjering, høsten 2014. Foto: CLAUDIO BRESCIANI

– Mehmet Kaplan har levert sin avskjedssøknad, og jeg har innvilget den. Han gjør den vurderingen at han ikke kan fortsette som statsråd, og jeg deler den vurderingen, sier statsminister Stefan Löfven. I formiddag holdt han pressekonferanse om den betente saken.

Avskjeden skjer etter avsløringer om hva boligministeren sa om Israels behandling av palestinere i 2009.

Videoopptak

Sveriges boligminister Mehmet Kaplan sammenlignet i 2009 israeleres behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder, ifølge et videoopptak avisen Svenska Dagbladethar fått tak i.

Segregerte forsteder i Göteborg:

Les også

Frykter det kan smelle i Sverige

– Nei, det visste jeg ikke, sier Löfven på spørsmål fra svensk presse om han visste om uttalelsene da Kaplan ble en del av regjeringen.

– Det ble gjort en gjennomgang. Dette kom ikke fram, sier han.

De grå ulver

Kaplan var folkevalgt i nasjonalforsamlingen da han kom med uttalelsene i en samtale om islamofobi i 2009, ifølge Svenska Dagbladet. Frem til i dag var han statsråd for Miljöpartiet.

Kaplan er også blitt kritisert for å ha deltatt i en middag med den tyrkiske organisasjonen De grå ulver, som nyhetsbyrået TT beskriver som høyreekstrem.

Ifølge SVT har han også kontakt med den islamistiske organisasjonen Milli Görüs, og han er blitt tolket som å sammenligne svenske IS-krigere med dem som kjempet for Finland under vinterkrigen.

– Jeg har hele mitt voksne liv kjempet for menneskerettigheter, demokrati og dialog, og jeg har aktivt motarbeidet all form for rasisme, islamofobi og antisemittisme, sier Kaplan.

– Men vi har havnet i en situasjon der det stilles spørsmål ved det jeg står for, og det står i veien, sier han, selv om han avviser anklagene om uheldige bindinger.

– Jeg vet hvem jeg er, og hva jeg har gjort.

Kritikk

Kommentatoren Margit Silberstein i SVT mener Löfven kommer til å bli kritisert for ikke å ha grepet inn tidligere mot Kaplan.

– Han kommer til å få kritikk ettersom flere av opplysningene har vært kjent fra starten av, sier hun og mener Kaplan nå hadde måttet gå selv om han ikke hadde søkt avskjed på egen hånd.

– Svakt lederskap, skriver Moderaterna på Twitter om Löfvens håndtering av saken, mens andre partier gir uttrykk for glede over at Kaplan nå går av.

– Dette var en helt nødvendig beslutning, mener Annie Lööf i Centern.

– Uttalelsene er uakseptable og går ikke an å forsvare, heter det fra Jan Björklund i Folkpartiet, mens Jimmy Åkesson i Sverigedemokraterna stiller spørsmålet om Miljöpartiet kan fortsette i regjering etter å ha forsvart Kaplan.

Avstand

Kaplan representerer Miljöpartiet, og Per Bolund fra samme parti tar foreløpig over ansvarsoppgavene hans som boligminister.

Kaplan var folkevalgt i Riksdagen da han kom med uttalelsene om Israel i en samtale om islamofobi i 2009. De ytringene blir kritisert også fra tidligere regjeringskolleger.

– Det var en fryktelig uttalelse, og jeg tar sterkt avstand fra dette, sier utenriksminister Margot Wallström.

Les også

  1. #Anbefalt: «Hvor nazistisk er Miljøpartiet?»

  2. Sverige forbereder krisetiltak og kan stramme inn asylpolitikken

Les mer om

  1. Parallellsamfunn