To døde og flere skadet under palestinernes rasende protest mot Trump

JERUSALEM (Aftenposten): Palestinerne viste fredag sitt raseri over at Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

En ung palestiner blir arrestert av et stort oppbud med israelske sikkerhetsstyrker etter et sammenstøt rett utenfor Damaskusporten ved Jerusalems gamleby.

Palestinerne hadde utropt fredag til å bli en «vredens dag». I selve Jerusalem så det i mange timer ut som om bare en liten andel av byens palestinske befolkning lot seg engasjere. Men over hele Vestbredden og ved Gazastripen var sammenstøtene mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker kraftigere.

Flere tusen demonstrerte, et stort antall mennesker ble skadet, og to palestiner ble drept i løpet av fredagen. En palestiner ble skutt og drept israelske grensevakter ved Gazastripen, mens en annen person senere døde på sykehus av skadene han var blitt påført, melder Reuters.

Den israelske hæren opplyser at hundrevis av ungdommer kastet stein og tente fyr på dekk ved grensen mellom Gaza og Israel.

– Under opprørene avfyrte IDF selektive skudd mot to lederfigurer og det er bekreftet at vi traff, opplyser hæren til Reuters.

Midtøsten-korrespondent Tor Arne Andreassen rapporterer fra Jerusalem.

Hatsk og spent stemning ved Gamlebyen i Jerusalem

I Jerusalem, byen som altså president Donald Trump onsdag anerkjente som hovedstaden i Israel, startet demonstrasjonene samtidig med at fredagsbønnen var over ved 11.30-tiden norsk tid.

– Jerusalem er arabisk. Vi trenger ikke tomme ord, vi trenger steiner og kalasjnikover, ropte noen titalls demonstranter foran Damaskus-porten, en av de mest brukte inngangene til Gamlebyen i Øst-Jerusalem.

Ved et par anledninger fløy også noen steiner gjennom luften, og minst en journalist ble båret vekk etter å ha fått en hodeskade. Demonstrasjonene var stort sett fredelige, men stemningen var hatsk og spent, og til tider utartet det til brytekamper mellom de tungt bevæpnede israelske sikkerhetsstyrkene og demonstrerende palestinere, for det meste ungdommer.

Palestinerne viste sin avsky for USAs president Donald Trump ved Damaskusporten ved Jerusalems gamleby fredag.

– Jerusalem kan bare være Palestinas hovedstad

En israelsk minister, Zeev Elkin, sa fredag at Trump gjennom sitt ordvalg onsdag hadde antydet at han kunne være åpen for en deling av Jerusalem mellom Israel og en eventuell fremtidig palestinsk stat.

Nidal Aboud (24) er en kristen palestiner som bor i Gamlebyen i Jerusalem. Han sier han aldri kan tenke seg en annen hovedstad for Palestina enn Jerusalem.

– Vi vil ikke dele den med Israel, sier han.

Faktisk mener han at hele det historiske Palestina skal være én nasjon og at jødene som ikke har gamle røtter her, må dra et annet sted.

– Vi kan ikke dele Jerusalem med Israel, mener Nidal Aboud fra Jerusalem.

Livet fortsatte som vanlig i byen for øvrig

De palestinske butikkene i Gamlebyen holdt åpent. Palestinske myndigheter oppfordret etter Trumps utspill til tre dagers streik, men allerede fredag synes det som om de fleste butikkeierne i sentrum av Jerusalem følte seg ferdig med streiken.

Tidlig på dagen strømmet fra tid til annen skokker med turister inn og ut av Gamlebyen, en turisttrafikk som mange er avhengige av.

Demonstrasjon ved Damaskusporten i Jerusalem.

Hamas oppfordrer til en ny intifada

I de arabiske sendingene til den Israelsk radiostasjonen Makan snakker palestinske ledere om at Trump har inntatt et standpunkt som er ensidig til fordel for Israel.

Palestinske ledere snakker om å se etter en annen fredsmegler enn USA. Hamas, den islamistiske bevegelsen som har styrt Gaza gjennom ti år, har tatt til orde for å droppe hele fredsprosessen og å starte et nytt opprør, en ny intifada.

Ut på ettermiddagen ba en gruppe palestinere en bønn utenfor Damaskusporten.

Palestinere vurderer å droppe Trump som megler

Et sentralt spørsmål for palestinerne nå er om de skal fortsette fredsprosessen, som lenge har stått i stampe, og om USA i så fall kan fortsette som megler.

Palestinernes president Mahmoud Abbas skal etter planen treffe USAs visepresident Mike Pence i midten av desember. Det spørs om det møtet blir noe av.

– Donald Trump kan ikke lenger være noen fredsmegler, siden han har valgt å stille seg på israelernes side, sa det arabiske medlemmet av Knesset, Ahmad Tibi, utenfor Damaskusporten.

Amhad Tibi, arabisk medlem av Knesset, mener Donald Trump har gitt Israels statsminister Benjamin Netanyahu en gave ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

USA forsvarte seg i FNs sikkerhetsråd

I FNs sikkerhetsråd hevdet imidlertid USAs FN-ambassadør Nikki Haley at USA ikke har mistet sin kredibilitet som fredsmegler.

– USA har troverdighet hos begge sider. Israel vil aldri bli, og burde aldri bli, mobbet inn i en avtale av FN eller av noen annen sammenslutning av nasjoner som har bevist at de ikke bryr seg om Israels sikkerhet, sa Haley til Sikkerhetsrådet ifølge Reuters.

USA og Donald Trump er nesten alene om å anerkjenne at Jerusalem er Israels hovedstad. Men palestinerne frykter at flere skal komme etter. Det har til nå vært et anerkjent prinsipp, også for USA, at Jerusalems endelige status skulle avgjøres gjennom forhandlinger mellom partene.

Israel og palestinere utveksler rakettangrep ved Gaza

Det israelske forsvaret sier de lørdag angrep et våpenanlegg i Gaza. To mennesker ble drept, opplyser sykehus i Gaza ifølge BBC.

Angrepet kom etter at tre raketter ble avfyrt fra Gaza mot Israel fredag.