Tyrkia raser over amerikansk dom mot tyrkisk bankleder

ISTANBUL (Aftenposten): – En dom bygget på falske bevis, hevder tyrkiske myndigheter etter at en tyrkisk banksjef er dømt for å bryte Iran-sanksjoner.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble under rettssaken i New York anklaget for personlig å ha gitt ordrer som åpnet for brudd på sanksjonene mot Iran.

Mehmet Hakan Atilla, assisterende sjef for internasjonal virksomhet i den tyrkiske banken Halkbank, risikerer flere titalls år i fengsel: Han ble onsdag dømt for blant annet bankbedrageri og deltagelse i en sammensvergelse for å omgå USAs sanksjoner mot Iran. Dommen falt i New York.

Atilla var den eneste tiltalte i saken etter at hovedmannen bak omgåelser av amerikanske sanksjoner i milliardklassen, den rike gullhandleren Reza Zarrab, inngikk en avtale med påtalemyndigheten og ble deres viktigste vitne.

Gullhandleren Reza Zarrab var tiltalt og risikerte 70 år i fengsel. Han inngikk en avtale med amerikanske påtalemyndigheter og ble deres viktigste vitne mot den eneste gjenværende på tiltalebenken.

– Ga Iran tilgang til milliarder av dollar

Atilla var ifølge påtalemyndigheten en «fixer» som hjalp Iran med å omgå sanksjonene mot landets atomprogram og skaffet dem adgang til milliarder av dollar, skriver New York Times.

Zarrab sa i sitt vitnemål at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i 2012 ga personlig ordre til at to banker skulle tillate transaksjoner som bidro til å omgå USAs sanksjoner mot Iran.

Mehmet Atilla slik tegneren så ham da han avga forklaring i domstolen i New York i desember.

– En innblanding i Tyrkias interne forhold

Saken «bygger på bevis som er falske og var åpen for politisk utnyttelse», erklærte det tyrkiske utenriksdepartementet etter at dommen mot Atilla ble kjent. De mener også at dommen innebærer en «innblanding i Tyrkias interne forhold», melder Hurriyet.

Straffeutmåling i saken er ventet den 11. april. Forsvarerne sier til New York Times at dommen vil bli anket.