Indias økonomi skyter forbi Frankrike og Storbritannia. Nå jakter de investeringer fra Norge – og resten av verden.

DAVOS (Aftenposten): Yara investerer 3,2 milliarder kroner i India. I Davos fikk det norske selskapet audiens hos den indiske statsministeren.

Indias statsminister Narendra Modi leder verdens største demokrati med 1,35 milliarder innbyggere. Under sin tale i Davos la han vekt på indisk filosofi og kulturelle verdier og slo samtidig et slag for yoga.
  • Øystein Kløvstad Langberg

I fjor gikk Kinas president Xi Jinping på scenen i Davos og holdt et flammende innlegg for globalisering, frihandel og internasjonalt samarbeid. I år var det Indias statsministers tur til å åpne eliteforumet i den sveitsiske alpebyen. Også han fremstilte seg som en forsvarer av globalisering og som en motsats til Donald Trumps Amerika først-politikk.

– Å isolere seg er ikke svaret. Svaret må ligge i å forstå og akseptere endringer og i å skape en våken og fleksibel politikk tilpasset tidene vi lever i, sa Narendra Modi til forsamlingen.

Han viste til at forrige gang en indisk statsminister var i Davos, i 1997, var landets bruttonasjonalprodukt 400 milliarder dollar. I dag er det seks ganger større.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Davos.

Økende ambisjoner

IMF regner med at Indias økonomi i 2018 blir den raskest voksende av de store økonomiene i verden.

Landet ligger også an til å passere både Frankrike og Storbritannia i løpet av det neste året. Dermed vil de overta plassen som verdens femte største økonomi, bak USA, Kina, Japan og Tyskland.

Modis beslutning om å delta på forumet i Davos blir tolket som et uttrykk for landets økende globale ambisjoner. I sin tale la statsministeren for verdens største demokrati vekt på de omfattende reformene han gjennomfører.

– Vi er ikke ute etter små endringer i vår økonomiske og sosiale politikk, vi er ute etter radikale endringer, sa Modi.

Han brukte også forumet til å understreke at landet er åpent for business.

– Vi kutter i byråkrati og ruller ut den røde løperen, sa Modi.

– Nøkkel å være tidlig ute

Svein Tore Holsether, konsernsjef i gjødselgiganten Yara, sier han er imponert over hva Modi har fått til.

– India legger i mye større grad til rette for privat eierskap og for utenlandske investorer enn tidligere. Det er en stor endring. Vi føler oss velkommen, sier han til Aftenposten i Davos.

Tidligere i januar sluttførte selskapet et oppkjøp av en gjødselfabrikk i India til 3,2 milliarder norske kroner.

Den 12. januar sluttførte Yara oppkjøpet av Tata Chemicals gjødselsvirksomhet i India. Konsernsjef Svein Tore Holsether ser store muligheter i landet.

– Dette er blant de større utenlandsinvesteringene vi har gjort historisk sett. Fortsatt er ikke Indias jordbrukssektor optimal. Den er preget av subsidier, og vi vet ikke når dereguleringene vil komme. Men det som er sikkert er at når det først skjer, da er det allerede for sent å gå inn. Det er en nøkkel å være tidlig ute, sier Holsether.

Mange lever i fattigdom

Yara-sjefen ble sammen med et knippe andre internasjonale toppsjefer invitert på middag med Modi i Davos. Rundt bordet satt ledere for giganter som Microsoft, Pepsi og IBM.

– Når jeg ser på de andre som ble invitert, føler jeg at vi er med i en veldig eksklusiv klubb. Den siste tiden har Modi satt jordbruk på agendaen. Han vil doble bøndenes inntekter innen 2022. Det gjør meg veldig optimistisk med tanke på investeringene vår, sier Holsether.

De siste ti årene har levestandarden i landet økt med 80 prosent, men fortsatt lever over 200 millioner av innbyggerne i ekstrem fattigdom.

– Jeg har reist frem og tilbake til India i snart 20 år, og den utviklingen landet har vært igjennom, er enorm. Hver gang jeg er der, ser jeg at ting går fremover, men det er fremdeles langt igjen å gå, sier Yara-sjefen.

LES OGSÅ: Forskeren har studert økonomisk ulikhet fra steinalderen til i dag. Han har dårlige nyheter.