Verden

Forurensningen i Beijing er verre enn i et røykerom

Nå har en kinesisk forretningsmann lansert en mellomting mellom en midlertidig løsning og en satirisk kommentar til luftforurensingen: Frisk luft på boks.

Den kinesiske milliardæren Chen Guangbiao prøver å bøte på forurensingen i Beijing ved å selge frisk luft på boks. I går ga han bort de gule boksene til folk i byen. REUTERS/Barry Huang

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Dongbianmen-porten i Beijing var så vidt synlig 12. januar, da forurensingen i byen nådde nye høyder. Reuters

En lokal Beijing-beboer ga blaffen i forurensingen og tok seg et morgenbad i snøværet 20. januar. AP Photo/Ng Han Guan

22. januar var nok en dag med mye smog i Beijing. REUTERS/Jason Lee

Mesteparten av Kinas energi kommer fra kullkraftverk som dette, ett av flere i Beijing. REUTERS/Jason Lee

Vinteren og forurensingen skaper en spesiell stemning i Beijing. Bildet er tatt utenfor Den forbudte by. AP Photo/Ng Han Guan

Et tempel i Gaobeidian-landsbyen i Beijing kommune ligger innhyllet i forurenset luft, 30. januar 2013. REUTERS/Jason Lee

Salget av munnbind har eksplodert i Beijing den siste måneden. REUTERS/Jason Lee

Luften i Beijing er for tiden helseskadelig, men noen tar seg likevel ut i gatene. REUTERS/Petar Kujundzic

Inngangen til Den forbudte by i Beijing er et populært turistmål, selv på dager hvor Den himmelske freds port så vidt er synlig. REUTERS/China Daily

Smogen senker seg over forretningsdistriktet i Beijing, 30. januar 2013. REUTERS/Jason Lee

Den massive økonomiske veksten i Kina de siste tiårene har hatt store konsekvenser for luften i kinesiske storbyer. I hovedstaden Beijing har luften i januar 2013 vært spesielt forurenset.

På Twitter legger den amerikanske ambassaden i Beijing daglige målinger av forurensningsnivået. Og hver dag er meldingen nedslående: Luften er svært helseskadelig.

Forurensningen måles i konsentrasjonen av svært små partikler – kjent som PM 2,5 – i luften. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler et nivå på maksimalt 25 mikrogram PM 2,5 i gjennomsnitt.

Flere til sykehus

De bitte små partiklene kan trenge dypt inn i lunger og andre indre organer og føre til store skader. Antallet mennesker som besøker sykehus i Beijing med pusteproblemer, har økt med 20 prosent den siste tiden, skriver nyhetsbyrået AFP.

Hittil i år har luften i Beijing hatt et gjennomsnittsnivå på 194, viser en oversikt nyhetsbyrået Bloomberg har laget.

 1. januar var nivået helt oppe i 886, nesten like ille som luften i deler av Alaska under en enorm skogbrann i 2004.

Til sammenligning, skriver Bloomberg, har luften i et røykerom et nivå på 166,6.

– I motsetning til sigarettrøyk er det å bli utsatt for luftforurensning noe du ikke kan velge bort. Det påvirker hele befolkninger, sier C. Arden Pope III, professor ved Brigham Young University og ekspert på luftforurensning, til nyhetsbyrået.

Selger luft på boks

Nå har en kinesisk forretningsmann lansert en mellomting mellom en midlertidig løsning og en satirisk kommentar til luftforurensningen. Chen Guangbiao, som har skapt en formue på resirkulering, har nå begynt å produsere frisk luft på boks.

Denne uken delte han ut boksene – som ser ut som brusbokser, men som ikke inneholder annet enn luft – til sine tungpustede byfeller.

– Jeg ønsker å fortelle borgermestere og forretningsledere: Gjør noe mer enn å jage etter økonomisk vekst. Ikke prøv å maksimere overskudd. Det går på bekostning av våre barn, våre barnebarn og vårt miljø, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

I går var boksene gratis, men vanligvis selges de for rundt fem kroner stykket. Overskuddet skal gå til de fattige delene av Kina og til å restaurere steder av historisk betydning for den kommunistiske revolusjonen, sier Chen.

Stenger fabrikker

Beijing-myndighetene har de siste ukene vært åpne på de ekstreme nivåene i luftforurensningen, og prøver nå å gjennomføre tiltak for at innbyggerne igjen skal kunne se en blå himmel fremfor den gråbrune tåken som nå har lagt seg over storbyen.

Blant annet skal 100 fabrikker ha fått beskjed om å stenge, og en tredjedel av offentlige kjøretøy skal holdes parkert inntil videre, skriver The New York Times.

– Jeg håper vi kan ha blå himmel, rent vann, mindre trafikk og et mer balansert utdanningssystem. De nåværende forurensningsproblemene er bekymringsverdige, sa Beijing-borgermester Wang Anshun i en tale denne uken.

Enormt kullforbruk

Den kinesiske hovedstaden ligger på en slette i Nord-Kina, med fjellområder nord for byen. På dager med lite vind, spesielt når den kommer sørfra, «fanges» den dårlige luften i området der byen ligger.

Problemet forsterkes av at rundt 70 prosent av landets energi kommer fra kullkraftverk og at antallet biler har eksplodert det siste tiåret.

Kina står nå for 47 prosent av verdens kullforbruk, ifølge The United States Energy Information Administration. Landet sto i fjor for 87 prosent av den globale veksten i forbruk av kull.

 1. Les også

  Aldri målt mer forurensning i Beijing

 2. Les også

  Urovekkende rapport: CO2-utslippene øker hvert år

 3. Les også

  Ny rapport: Inngåtte klimaavtaler vil ikke være nok 

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tung smog kveler Beijing og andres storbyer

 2. VERDEN

  Forventet levealder hos barn redusert med 20 måneder. Forurenset luft har skylden.

 3. VERDEN

  Dette blir et stadig mindre vanlig syn i Beijing

 4. VERDEN

  Kineserne ser lyst på fremtiden og liker hele verden – minus ett land

 5. VERDEN

  Handelskrigen med USA koster Kina dyrt. Nå blir president Xi Jinping bedt om å gi etter for Donald Trump.

 6. A-MAGASINET

  Svalbard smelter. Kloden varmes opp. Kan koronakrisen hjelpe oss ut av knipen?