Verden

USA sørger over John McCain. I døden er han blitt et symbol på det mange savner.

NEW YORK (Aftenposten): Senator John McCain blir fremholdt som en kontrast til polarisering, drittslenging og smålighet i amerikansk politikk.

Demokratene vil oppkalle en av Kongressbygningene etter John McCain. Foto: MOLLY RILEY / REUTERS

  • Christina Pletten
    Christina Pletten
    Kommentator

– John McCain forsto helt inn i ryggmargen hva det vil si å være amerikansk.

Dette sa Hillary Clinton da hun ringte inn til programmet «Meet the Press» for å hylle John McCain søndag morgen. Begge var presidentkandidater i 2008. Begge tapte til Barack Obama.

McCain døde natt til søndag. Senatorens bortgang har utløst dyp sorg her i USA, og mange av de sterkeste hyllestene har kommet fra politiske motstandere.

Men det som har preget omtalen av McCains død sterkest denne søndagen, er at han er blitt et symbol for et dypere savn: for en tid der politikere samarbeidet på tvers av partiskiller, og for ledere som viser respekt, integritet og mot.

McCain var på mange reiser med senatskollega Hillary Clinton, inkludert denne i 2004 til Spitsbergen. Foto: JAN-MORTEN BJONBAKK / ASSOCIATED PRESS

Grell kontrast

Dagens bitre polariserte klima i Washington blir ubønnhørlig fremhevet som en grell kontrast McCains karakter og historie i dag.

– Vi mangler sånne som han i vårt offentlige liv i disse dager, den typen ærlighet og integritet han hadde, sa tidligere NBC-anker og journalistlegende Tom Brokaw søndag.

McCain var nære venner med flere demokrater han var forrykende uenig med om det meste, inkludert John Kerry, Joe Biden, Ted Kennedy og Tom Daschle, som i sin tid var leder i Senatet.

Ifølge amerikanske medier har McCain bedt tidligere president Barack Obama om å holde tale for ham. Det skal også tidligere president George W. Bush gjøre, mens det er uklart om president Donald Trump vil delta på begravelsen. Flere medier har meldt at McCain ikke ønsket presidenten til stede.

Det hvite hus har senket flagget til halv stang, og både president Donald Trump og førstedame Melania Trump har uttrykt respekt på Twitter.

John McCain vil ligge på lit de parade under den berømte kuppelen i Capitolbygningen i Washington DC, en ære som bare er forbeholdt noen svært få amerikanske politikere.

– Det er vanskelig å forestille seg noen som er mer verdig en slik ære, og jeg er glad for at amerikanere får en mulighet til å vise sin respekt for denne statsmannen og krigshelten, skrev speakeren i Representantenes hus, Paul Ryan, i en kunngjøring.

Slik svarte McCain under et valgmøte i 2008, da en tilhenger omtalte Barack Obama som en araber.

Demokratene vil kalle opp bygg etter McCain

Demokratenes minoritetsleder i Senatet nå, Chuck Schumer, sa lørdag at han vil forslå at kammerets kontorbygg bli oppkalt etter McCain.

– Du møter få virkelig store mennesker i løpet av livet. John McCain var en av dem. Hans hengivenhet til sin nasjon og til militæret var uovertruffen, men kanskje mest av alt så var han en som sa sannheten – og han var aldri redd for å stå opp mot makthaverne i en tid der dette skjer altfor sjelden, sa Schumer i en uttalelse.

Hans senatorkollega fra Arizona, republikaneren Jeff Flake, fortalte gråtkvalt om hvordan McCain hadde vært en mentor for ham.

– Det forteller alt om McCain at hans motstandere elsker ham, respekterer ham og viser ham ære. Det er noe vi alle kan lære av, sa Flake søndag.

McCain og demokratenes leder i Senatet Tom Daschle hadde mange harde kamper, men de var gode venner. Foto: Dennis Cook / AP

McCain og senator John Kerry jobbet sammen for å hele sårene etter Vietnamkrigen. De er begge krigsveteraner. Foto: RON EDMONDS / ASSOCIATED PRESS

En av John McCains beste venner i Senatet var Ted Kennedy. Foto: Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN

Da McCain erkjente nederlaget under presidentvalget i 2008, brukte han anledningen til å hylle Barack Obama og den afroamerikanske befolkningen i USA. Se McCains tale fra 2008 under.

Helet sårene fra Vietnam

Clinton var på flere lange reiser med McCain, inkludert til Norge. Hun fortalte at senatoren ofte spurte henne om håret hans lå på plass før de skulle fotograferes eller intervjues. Det var ikke fordi han var spesielt forfengelig, men fordi han ikke kunne kjemme sitt eget hår. Han kunne ikke løfte armene opp til hodet på grunn av krigsskadene han hadde pådratt seg i fangenskap i Vietnam.

McCains arbeid med å hele sårene etter Vietnam er kanskje det beste eksempelet på hans samarbeid med politikere han var dypt uenige med. McCain allierte seg med senator og tidligere utenriksminister John Kerry, også han en Vietnam-veteran. Kerry ble en aktivist og krigsmotstander etter krigen. De to fant likevel sammen i senatet og jobbet med å normalisere forholdet til Vietnam på 90-tallet.

– John viste oss alle hvordan vi kunne bygge bro mellom en antikrigsaktivist og en krigsfange, og hvordan vi fant et felles ståsted når det virket umulig. Jeg vil være takknemlig for den leksjonen resten av livet, sa Kerry i en uttalelse etter McCains død

De reiste også sammen til Vietnam.

– Vi fant et felles ståsted på et usannsynlig sted. Jeg sto med John, oss to alene, i cellen i Hanoi Hilton hvor han levde i årevis i smerte, men alltid med ære. Hvis du noen gang vil vurdere John McCains karakter, så kan du tekke dagene og årene han tilbrakte på det mørke stedet, og spørre deg selv om du hadde klart det i en time.

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Kom gjerne med innspill til saker eller ting du har lyst å lese mer om. Følg henne på Facebook her.

Les mer om

  1. John McCain
  2. Amerikansk politikk
  3. John Kerry
  4. Hillary Clinton