Verden

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan (80) er død

– Hans bortgang er et tap for verden, sier Erna Solberg.

Kofi Annan døde lørdag. Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

  • og NTB
  • Frode Sætran

Kofi Annan på vei til en markering av Oslosenterets tiårsjubileum i Oslo i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Annans egen stiftelse opplyser at den tidligere generalsekretæren døde lørdag etter kort tids sykdom.

– Gjennom sin karriere og sitt lederskap i FN var han en sterk forkjemper for fred, bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og lovstyre, skriver stiftelsen i en uttalelse.

- Verden har mistet en uerstattelg personlighet, en politisk kraft av dimensjoner, et menneske som har etterlatt seg mange dype spor, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er med dyp sorg jeg har mottatt det triste budskapet om Kofi Annans død, sier statsminister Erna Solberg.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) reagerer på beskjeden med sorg:

– Vi har arbeidet nært sammen i mer enn 20 år, siden han ble Generalsekretær i FN og jeg ble leder av Verdens Helseorganisasjon. Kofi Annan hadde helt eksepsjonelle evner og egenskaper. Hans utstråling, integritet, varme og humanisme var også koplet til autoritet, noe som gjorde ham til en av våre aller fremste og mest effektive internasjonale ledere, sier hun.

– Når han, sammen med FN, mottok Nobels Fredspris, er jeg ikke i tvil om at Kofi Annans personlighet og lederegenskaper, ble avgjørende for Nobelkomiteens avgjørelse, sier Brundtland.

– Savner sidestykke

Annan, som kom fra Ghana, ledet FN fra 1997 til 2006. Han var den første svarte afrikaneren som ledet verdensorganisasjonen, og den syvende generalsekretæren.

– Han steg i gradene og førte organisasjonen inn i et nytt årtusen med en verdighet og besluttsomhet som savner sidestykke, sier dagens generalsekretær António Guterres i en uttalelse.

Guterres mener Annan «på mange måter var FN».

I 2001 mottok FN og Annan Nobels fredspris for arbeidet for en bedre organisert og mer fredelig verden.

Syria-megler

I løpet av sin periode som FN-sjef måtte Annan håndtere en rekke kriser og konflikter. Han bidro blant annet i forsøkene på å skape fred mellom Israel og palestinerne.

Senere ble han utnevnt til FNs spesialutsending for Syria, og han hadde dermed en ledende rolle i forsøkene på å avslutte konflikten i landet.

Annan ledet også organisasjonen The Elders, som ble grunnlagt av Nelson Mandela og hvor blant andre Gro Harlem Brundtland er medlem.

Familien har gitt en uttalelse der de forteller at de mottok meldingen om Kofi Annans døsfall med sorg. De skriver at Annan døde lørdag 18. august etter et kort sykeleie.

Hans ektefelle Nane og ekteparets barn Ama, Kojo og Nina satt ved hans side gjennom de siste dagene av hans liv.

Jonas Gahr Støre fremførte Kofi Annans siste ord til Thorvald Stoltenberg under bisettelsen 2. august. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi følte at han ble litt «vår»

Jonas Gahr Støre var ikke forberedt på å motta meldingen om Kofi Annans bortgang nå.

– Han hadde meldt at han ønsket å holde en tale i Thorvald Stoltenbergs bisettelse i Oslo domkirke. Men han måtte melde avbud på grunn av sykdom og ba meg fremføre hans ord, sier Støre.

  • Her er Kofi Annans minneord til Thorvald Stoltenberg

Støre opplevde at Annan var en venn av Norge som kjente mange i vårt land.

– Da han fikk fredsprisen ble det knyttet bånd, vi har følt av Kofi Annan ble litt «vår», sier Støre. Han mener Annan fornyet FN.

Han inngikk samarbeid med privat sektor og humanitære organisasjoner og skapte nye alianser for å gjøre FN mer slagkraftig. Bak den milde stemmen hadde han mot til å snakke om maktmisbruk og overgrep, sier Støre.

Jan Egeland rapporterte direkte til Kofi Annan i tre og et halvt år. Foto: Tor Stenersen

– Et fantastisk menneske

Jan Egeland har kjent Kofi Annan i mange år. Han satt som visegeneralsekretær under Annan i FN fra 2003 til Annan gikk av ved utgangen av 2006. Han føler Annans bortgang som et tap av en nær venn.

– Kofi Annan ble en god venn. Jeg snakket med ham sist for noen uker siden, han spurte alltid hvordan det sto til med min kone og barna.

Egeland, som i dag er generalsekretær for Flyktninghjelpen, mener Annan har vært FNs beste leder ved siden av Dag Hammarskjöld som var generalsekretær fra 1953 til 1961 etter at han overtok stolen etter FNs første generalsekretær, Trygve Lie.

– Han var et fantastisk menneske. Jeg har sjelden fått anledning til å se en så god toppleder på nært hold. Han var uredd, prinsipiell og sto for idealer, sier Egeland.

– Annan ble utsatt for mye urett på slutten. Han fikk blant annet høyrekreftene i USA mot seg fordi han nektet å godkjenne invasjonen i Irak, sier Egeland.

Noe av det siste han gjorde, var å sende et minneord til Thorvald Stoltenbergs begravelse.

Les mer om

  1. Kofi Annan