Han ledet raidet mot Bin Laden. Nå refser han Trump og roser avgått CIA-sjef.

En pensjonert admiral retter heftig kritikk mot president Donald Trump i et leserbrev i The Washington Post.

Pensjonert admiral William McRaven roser den avgåtte CIA-sjefen og kritiserer presidenten.

Tidligere CIA-sjef John Brennan har mistet sikkerhetsklareringen etter å ha kritisert USAs president Donald Trump. Nå rykker mange ut til Brennans forsvar. Ett av de utfallene som har vakt mest oppmerksomhet hittil, kommer fra William H. McRaven.

Den pensjonerte admiralen var den som hadde den operasjonelle kommandoen over raidet i 2011 da en gruppe Navy Seals – amerikanske spesialsoldater – raidet Osama Bin Ladens kompleks i Pakistan og drepte ham.

– Dummet oss ut

Nå ber McRaven Trump om at også hans egen sikkerhetsklarering skal bli inndratt. Ifølge admiralen har «få gjort så mye for å beskytte landet» som Brennan, mens Trump derimot har «dummet oss ut overfor våre barn, ydmyket oss på verdensscenen og – aller verst – splittet oss som nasjon».

Her er innlegget fra McRaven:

Den tidligere CIA-sjefen John Brennan sa blant annet i forbindelse med Trumps og Putins møte i Helsingfors, at Trumps opptreden ikke er «noe bedre enn forræderi» siden han gir «hjelp og støtte til fienden».

– Bananrepublikk

Trumps partifelle Bob Corker, en ofte Trump-kritisk senator, har stemplet inndragningen av Brennans sikkerhetsklarering som noe fra «en bananrepublikk». En rekke andre kommentatorer mener dette er et angrep på Brennans ytringsfrihet og et forsøk på å kneble kritikere.

Tidligere CIA-sjef John Brennan har fått inndratt sin sikkerhetsklarering.

– Kommunist

Endel av Trumps tilhengere har imidlertid rykket ut til forsvar for beslutningen. Anthony Tata, en pensjonert brigadegeneral som nå skriver spenningsbøker, omtaler på Fox News Brennan som en «kommunist» som «aldri skulle ha vært sikkerhetsklarert». Han sikter trolig til at Brennan i 1976 stemte på Kommunistpartiets presidentkandidat i det han hevder var en protest etter Watergate-skandalen mot det politiske systemet.

Trump har selv gitt uttrykk for at han ikke stoler på etterretningstopper fra Obamas presidentperiode. I en uttalelse lest høyt av pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders sa han at tilgang til hemmelig materiale er spesielt upassende når folk bruker tilgangen til politiske angrep.

Stempler Trump-påstand som vrøvl

Brennan har selv et debattinnlegg i The New York Times fredag. Der omtaler han Trumps påstand om at det ikke var noen sammensvergelse med Russland foran USA-valget i 2016, som «vrøvl». Han minner om at Trump selv i juli 2016 oppfordret Russland til å finne Hillary Clintons savnede e-poster.

– Det eneste spørsmålet som gjenstår, er om det var en konspirasjon i strafferettslig forstand, og om rettsvesenet er blitt motarbeidet, hevder Brennan.

Fredag rykket alle tidligere CIA-sjefer siden 1987 ut med en erklæring der de kritiserer beslutningen om å frata Brennan klareringen. De beskriver dette som et angrep på ytringsfriheten og mener det ikke har noe å gjøre med hvem som burde ha sikkerhetsklarering eller ikke ha det.