Dommer forbyr oppskrift på 3D-printede våpen i USA

En føderal dommer har i siste liten forbudt en organisasjon å tilgjengeliggjøre en oppskrift for hvordan du kan 3D-printe skytevåpen.

Denne pistolen med navnet «The liberator» har grunnleggeren av Defense Distributed, Cody Wilson, laget hjemme med sin egen 3D-printer i Austin, Texas.

Det midlertidige forbudet kom tirsdag, bare timer før den Texas-baserte organisasjonen Defense Distributed hadde planlagt å tilgjengeliggjøre tegningene for nedlastning.

Åtte amerikanske delstater og Washington D.C. gikk mandag sammen om et søksmål mot Trump-administrasjonens avtale med Defense Distributed.

I tillegg har statsadvokater i 21 delstater oppfordret utenriksminister Mike Pompeo og justisminister Jeff Sessions til å trekke tilbake tillatelsen til Defense Distributed.

President Donald Trump tvitret samme dag som rettshøringen at han undersøker 3D-plastpistoler og at han har snakket med våpenlobbyorganisasjonen NRA om saken.

– Gave til terorrister

Den føderale dommeren Robert Lasnik i Seattle har gitt de saksøkende statene medhold og utstedte tirsdag et midlertidig forbud mot offentliggjøringen av tegningene.

– Det er 3D-printere på høyskoler og i offentlige rom, og det kan potensielt medføre uopprettelig skade, sa Lasnik i retten, ifølge Reuters.

En permanent avgjørelse vil bli tatt etter en høring 10. august.

I søksmålet skriver åtte demokratiske delstatsadvokater at våpnene er en gave til terrorister og kriminelle, blant annet fordi de ikke har noe serienummer.

Fordi de 3D-printede skytevåpnene består av hardplast, fryktes det også at de er vanskelige å oppdage i sikkerhetskontroller.

De første 3D-printede våpnene ble beslaglagt av politiet i Tokyo i Japan allerede i 2014. En 27 år gammel mann ble arrestert etter å ha lagt ut videoer på nettet der han hevdet å lage sine egne pistoler.

Én modell allerede offentlig

– Alt du trenger, er litt penger, så står du fritt til å laste ned tegningene og 3D-printe din egen pistol. Ingen bakgrunnssjekk, ingen sjekk av kriminelt rulleblad, sier Demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer.

Defense Distributed hadde på forhånd varslet at tegningene ville bli gjort tilgjengelig onsdag 1. august.

Én modell rakk likevel å bli offentliggjort fredag forrige uke. En av organisasjonens advokater opplyser at de ikke har tall på hvor mange som har lastet den ned.

– Like farlig for den som holder våpenet

Cody Wilson, grunnleggeren av Defence Distributed, la ut den første oppskriften på 3D-våpen i 2013. Den ble lastet ned rundt 100.000 ganger før tegningene ble fjernet fra nettet, ifølge CBS News.

Blant dem som lastet den ned, var politiet i den australske delstaten New South Wales. Da de testet pistolene, som ble printet på en printer som var langt fra de dyreste og mest avanserte på markedet, eksploderte de hver gang de ble avfyrt, skriver The Guardian.

Dagens 3D-våpen kan med andre ord være like farlige for den som holder pistolen, mener Terry Wohlers som er sjef for et firma som jobber med 3D-printing.

– Min største frykt er at uskyldige folk vil tro at det går fint å laste ned data til å lage en pistol, teste den ved å skyte på blink og uaktsomt skade seg selv eller andre, sier Wohlers til den britiske avisen.

Defence Distributed har nå gått til motsøksmål, og hevder de er offer for trusler og sjikanering basert på ideologi. De mener også at forbudet er et brudd på det første grunnlovstillegget.