Verden

Denne demonstrasjonen har satt fyr på debatten om forbindelsene mellom politiet og ytre høyre

En konflikt mellom Pegida og pressen får igjen tyskerne til å stille spørsmålet: Hva foregår egentlig i delstaten Sachsen? Og hva er det med politiet?

Denne Pegida-demonstranten startet konflikten som nå engasjerer tyskerne. Det viser seg at han selv er ansatt i delstaten Sachsens øverste politimyndighet. Video fra ZDF

 • Ingrid Brekke

Delstaten Sachsen er mer høyreorientert enn noen annen tysk delstat. Det var her anti-islam-gruppen Pegida ble startet. Under valget til Forbundsdagen i fjor ble høyrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD) største parti i delstaten.

I forrige uke var kansler Angela Merkel (fra det kristeligdemokratiske partiet CDU) på besøk. Da kom det til en konfrontasjon som nå engasjerer hele Tyskland:

Merkel må gå! heter det på plakatene demonstrantene holdt opp under demonstrasjonen i Sachsen. HANNIBAL HANSCHKE/REUTERS/NTB scanpix

Dette skjedde:

Torsdag 16. august besøker Merkel Dresden, hovedstaden i delstaten Sachsen. Pegida og AfD har organisert protest mot henne.

Et TV-team fra ZDF (offentlig fjernsyn) filmer demonstrasjonen til politikkmagasinet Frontal 21. En røslig mann med solbriller og hatt i flaggfarger brøler «Lügenpresse», løgnpresse – et vanlig slagordet fra ytre høyre.

Deretter nærmer han seg TV-teamet og roper at de skal slutte å filme ham.

– Dere begår en straffbar handling! Dere har ikke lov til å filme ansiktet mitt. Bli med meg til politiet!

En annen demonstrant slår kamera ut av hendene til kameramannen. Politiet kommer til stedet. De reagerer med å holde TV-teamet tilbake i 45 minutter.

ZDFs journalist sendte deretter ut opptaket som viser hendelsen:

I tweeten anklager ZDFs reporter Arndt Ginzel politiet for å gå Pegidas ærend. Sjefredaktøren i ZDF har kalt episoden en «klar begrensning i pressefriheten», skriver FAZ.

Under demonstrasjonen ber Ginzel politiet svare på hvilken grunn de har til å stanse filmteamet. – I stedet for å beskytte oss, setter dere i verk polititiltak mot et TV-team? spør Ginzel i videoen som har hatt over en million visninger.

TV-reporteren Arndt Ginzel anklager politiet for å gå Pegidas ærend i stedet for å beskytte pressens arbeid. Video fra ZDF

Statsministeren i Sachsen, Michael Kretschmer (CDU), svarte på Twitter at «De eneste personene som opptrer seriøst i denne videoen, er politiet».

Det skapte sterke reaksjoner – og mindre ble det ikke da saken fikk nok en omdreining: Mannen i den flaggfargede solhatten viser seg å selv være ansatt i Landeskriminalamt (LKA), den høyeste politimyndigheten i Sachsen.

Fra demonstrasjonen mot Merkel under besøket i Sachsen. Protestene ble arrangert av Pegida og Alternative für Deutschland. Video fra ZDF

Mannen er ikke selv politiembetsmann, men er sivilt ansatt fagpersonal. Han deltok på egen fritid og er for tiden på ferie, opplyser politiet i Sachsen på Twitter. Ifølge TV-kanalen MDR har mannen tilgang både til systemet der informasjonen fra alle etterforskninger lagres og til det sentrale utlendingsregisteret.

LKA i Sachsen gransker nå saken og vil vurdere hva som skal skje med mannen.

 • AfD er det første store ytre høyre parti i Forbundsdagen siden krigen. Under valgkampen i Sachsen protesterte de mot Merkel med bråk og pipekonsert

Kansler Angela Merkel under besøket i Dresden i forrige uke. Til venstre statsminister i delstaten Sachsen, Merkels kristeligdemokratiske partikollega Michael Kretschmer. Han har havnet i hardt vær etter sin reaksjon på politiets fremferd mot et TV-team. HANNIBAL HANSCHKE/REUTERS/NTB scanpix

– Hendelsene i Sachsen er virkelig bekymringsfulle, sier Tysklands justisminister Katarina Barley (SPD) torsdag. Hun ber delstaten umiddelbart om å rydde opp i saken. – Pressefriheten er et stort gode i samfunnet vårt og i grunnloven vår, understreker Barley, som selv er medlem i ZDFs svar på kringkastingsrådet.

Angela Merkel er på reise i Georgia, men kommenterte på en pressekonferanse der at den som deltar i en demonstrasjon, må regne med å bli et objekt for pressefriheten, skriver Huffington Post.

Også tidligere har det vært stilt spørsmål ved hvor lange armer ekstremhøyre egentlig har inn i politi og myndigheter i Sachsen. Politiet anklages ofte for å være slappe mot ytre høyre og strenge mot venstresiden og flyktninger, skriver Süddeutsche Zeitung.

Satirikere og humorister har hatt glade dager etter at mannen med flagghatten ble kjent. Her er et eksempel som sirkulerer i sosiale medier:

Talsmann for politiet i Sachsen innrømmer at det nok kan finnes polititjenestemenn som sympatiserer med Pegida. – Til syvende og sist er politiet et gjennomsnitt av befolkningen. Hos oss finnes det alle politiske retninger, sier Thomas Geither ifølge Tagesschau.

Den nyeste meningsmålingen fra Sachsen gir AfD 24 prosent og gjør dem til nest største parti. Størst er Merkels CDU, med 32 prosent. Neste år er det valg.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Pegida
 2. Angela Merkel
 3. Høyrepopulisme
 4. Tyskland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Byfesten endte i hatefulle nazidemonstrasjoner som får Tyskland til å grøsse

 2. VERDEN

  Tysk etterretningssjef har fått sparken

 3. VERDEN

  Ytre høyre samlet tusenvis av tyskere til protest etter knivdrap

 4. VERDEN

  80 år etter starten på andre verdenskrig kan et ytre høyre-parti bli størst

 5. VERDEN

  Høyreradikalt parti nest størst i tysk delstatsvalg

 6. VERDEN

  Over 1000 demonstrerer i Tyskland