Verden

WHO varsler om spredning av meslinger i Europa

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber innstendig europeiske land om at flere må vaksineres mot meslinger. Tallet på smittede er vesentlig høyere enn i fjor.

MMR-vaksine som blant annet beskytter mot meslinger.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hele 41.000 tilfeller av smitte er registrert fra januar til juni, en betydelig økning fra 2017, da tallet på smittede for hele året var 24.000. Dette igjen var en firedobling fra 2016. I løpet av første halvår 2018 har sykdommen krevd 37 menneskeliv, ikke dramatisk over fjorårsnivået på 35 omkomne.

– Etter det lave tallet for 2016 har vi sett en dramatisk økning i antallet smittede. Dessuten strekker utbruddene seg over større områder, sier WHOs regionaldirektør for Europa, Zsuzsanna Jakab.

Syv land med over 1000 tilfeller

WHO sier at fallende bruk av vaksiner og dårlig dekning blant svake og utsatte grupper er noe av forklaringen på det høye tallet i første halvår. For å hindre større utbrudd mener WHO at dekningsprosenten må ligger på 95 prosent av befolkningen.

Syv land registrerte over 1000 tilfeller i første halvår i år: Frankrike, Georgia, Hellas, Italia, Russland, Serbia og Ukraina.

Svært smittosm sykdom

Ukraina med sine 23.000 tilfeller står for over halvpartene av totalen i 53 land i Europa. Serbia hadde flest dødsfall med 14.

Meslinger er en svært smittsom sykdom. Den spres gjennom nysing, hosting, nær personlig kontakt eller direkte kontakt med spytte eller slim fra smittede personer. Barn og gravide som ikke er vaksinert, er spesielt utsatt for meslinger, melder WHO.

Les mer om

  1. Meslinger
  2. Vaksine
  3. Debatt
  4. Verdens helseorganisasjon (WHO)