Verden

Liten og «uformell» dåp for arveprinsen George

LONDON (Aftenposten.no): Prins William og hertuginne Kate fortsetter å bryte rojale tradisjoner.

George døpes på onsdag i samme kapell som Williams mor, Diana, ble bragt til etter at hun mistet livet i 1997.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Han er knapt tre måneder gammel, men arveprinsen George er klar for sin andre store offentlige begivenhet etter å ha møtt verden på sykehustrappene 23. juli i år.

Nok en gang tøyer hans foreldre de rojale sedvanene i en mer hjemmekjær og uformell retning. Det er nærmest blitt en tradisjon for de to å nettopp bryte med kongelige tradisjoner ved store anledninger, og når arveprinsen onsdag skal døpes er både gjesteliste, lokaler og valg av faddere noe utenom det vanlige.

Faddervenner

Lojale venner trumfet kongelige kontakter når paret ifølge britiske medier har valgt Fergus Boyd og Emilia d’Erlanger til Georges faddere. Boyd bodde i en periode sammen med paret da de studerte ved St. Andews universitetet, mens d’Erlanger er en nær venn og studiekamerat av både William og Kate.

Også Hugh van Cutsem, en av Williams næreste barndomsvenner, er valgt til fadder. Van Cutsem-familien har allerede satt sitt avtrykk i seremoniell sammenheng, det var hans datter og brudepike Grace som famøst holdt seg for ørene da William kysset sin brud på balkongen foran folket.

Les også

Ny britisk prins «en liten rampunge»

Denne vennegjengen står i sterk kontrast til fadderne William selv ble gitt i forbindelse med dåpen. Den gang var det kun prinsesser, konger og adelige som nådde opp i gruppen på syv nøye utvalgte faddere.Paret har ikke offisielt bekreftet hverken den komplette listen faddere eller gjestelisten, men en talsperson for slottet sier det dreier seg om «nærmeste familie fra begge sider».

Mindre sted og gjester

For det er ikke bare valget av faddere som skiller seg fra sedvanen når tronarvinger døpes.

Gjestelisten er også adskillig kortere enn forventet. Da Willliam ble døpt i 1982 var 60 gjester tilstede, men Kate og William har ifølge sine talspersoner uttrykt et ønske om at Georges dåp skal være en familiær og intim seanse for de aller nærmeste. Flere av seniorene i den britiske kongefamilien vil ikke delta.

Selve seremonien foregår ikke på Buckingham Palace, der William og faren Charles ble døpt. Paret har valgt det mindre kapellet i St. James palace i London. Det betyr at George døpes i samme kapell som Williams mor, Diana, ble bragt til etter at hun mistet livet i 1997, og der Kate konfirmerte seg før bryllupet.

Historisk øyeblikk

Men selv om paret ønsker å gi sønnen en personlig og — etter forholdene - liten dåp, hindrer det ikke britene fra å ønske å ta del i feiringen av kongefamiliens minste attraksjon. I tillegg til en hel rekke uoffisielle suvenirer, produseres det for første gang i historien egne offisielle minnesmynter for å feire en kongelig dåp, med prinsens dåpsdato og navn på.

Les også

Oppkalt etter Dronningens elskede far

Onsdagens seremoni vil høyst sannsynlig være første gang dronningen poserer sammen med sitt oldebarn George. Sist gang en sittende regent ble avfotografert med nummer en, to og tre i arverekken var da Dronning Victoria deltok i oldebarnet Edward VIIIs dåp i 1894.William og Kate har tilbragt mye tid med Middelton-familien i Berkshire, og ønsker å oppdra sønnen i nært samarbeid med Kates familie. Flere britiske medier skriver at nå også dronningen bryter med den vanlige tradisjonen, og har invitert Michael og Carol Middelton til å delta i den kongelige julefeiringen.

Les også

  1. Britiske prins George døpes 23. oktober

  2. Prins William gir seg i forsvaret