Titusener på flukt i Hodeidah i Jemen

Rundt 26.000 mennesker har flyktet fra kampene i Hodeidah i Jemen, ifølge FN. Byen spiller en avgjørende rolle for frakt av nødhjelp til det krigsherjede landet.

Saudiledede militssoldater fortsetter stormløpet mot havnebyen Hodeida i Jemen, som har vært kontrollert av Houthi-opprørerne siden 2014.
  • NTB

– Harde kamper har fortsatt i dag. Om lag 5.200 familier har flyktet, sa FN-talsmannen Stephane Dujarric mandag.

Tilsammen er det snakk om rundt 26.000 mennesker. Ifølge Dujarric har de vært nødt til å forlate hjemmene sine, men de skal fortsatt befinne seg i Hodeidah.

– Antallet ventes å øke, advarer talsmannen.

Havnebyen Hodeidah kontrolleres av Houthi-opprørerne, som kjemper mot jemenittiske regjeringsstyrker og en arabisk koalisjon ledet av Saudi-Arabia. Regjeringsvennlige militsgrupper begynte angrepet på byen onsdag i forrige uke.

Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash sier angrepene mot Hodeida vil fortsette helt til Houthi-opprørerne forlater byen. Foto: AP / NTB scanpix

Millioner avhengig av hjelp

Krigsherjede Jemen står på randen av en sultkatastrofe, og over 22 millioner mennesker er helt avhengige av matvarehjelp utenfra.

Rundt 80 prosent av forsyningene kommer sjøveien til Hodeidah, og FN og hjelpeorganisasjoner frykter derfor at angrepene mot byen kan få katastrofale følger.

Etter to dager med samtaler i landets hovedstad Sana, som også kontrolleres av Houthi-opprørerne, skal FNs spesialutsending Martin Griffiths orientere FNs sikkerhetsråd om situasjonen mandag amerikansk tid.

De forente arabiske emirater, som leder an i bakkeoffensiven mot Hodeidah, fastholder sitt krav om at Houthi-opprørerne forlater byen.

– Operasjonen mot havnen i Hodeidah vil fortsette, så sant ikke opprørerne trekker seg tilbake uten forbehold, sier Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash.

Ingen våpenhvile

Houthi-opprørerne har avvist krav om tilbaketrekning og våpenhvile og har de siste dagene svart på angrepene mot Hodeidah ved å angripe andre regjeringskontrollerte områder.

Håpet om en våpenhvile for å få en rask slutt på kampene ved Hodeidah og opprettholde forsyningene av nødhjelp, er dermed blitt mindre.

Fredag meldte opprørerne at de hadde drept tolv regjeringsvennlige soldater i et angrep på kystveien rundt 80 kilometer sør for Hodeidah, og mandag skal minst åtte sivile ha blitt drept og 15 såret i et artilleriangrep mot landsbyen Haglan Maris.

Ifølge helsearbeidere og militære kilder er 139 stridende drept i utkanten av Hodeidah de siste dagene, de fleste av dem Houthi-opprørere. Mange av dem skal ha blitt rammet av saudiarabiske flyangrep.

Flykter masseflukt

FN og hjelpeorganisasjoner frykter masseflukt av sivile fra Hodeida, der det bor rundt 600.000 mennesker.

Sikkerhetsrådet krevde i en uttalelse i forrige uke at havnen i Hodeidah blir holdt åpen, og ga uttrykk for «dyp bekymring rundt risikoen som følge av den humanitære situasjonen» som følge av den saudiledede offensiven mot byen.

Et svensk forslag til resolusjon med krav om umiddelbar stans i angrepene mot Hodeidah fikk ikke tilslutning i Sikkerhetsrådet.