Verden

Torsdag ankom Trump Storbritannia. Der venter titusenvis av demonstranter.

Flere politifolk vil patruljere i London i morgen enn under OL i 2012.

En flyvende Trump-baby er ventet å sveve over demonstrasjonene mot den amerikanske presidentens besøk til London i morgen.
 • Hanne Christiansen
  Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten

Torsdag ettermiddag ankom USAs president Donald J. Trump Storbritannia. Etter å ha landet på Stansted flyplass ble han fraktet videre i helikopter.

Hans første og eneste ventede stopp i London er ventet å bli ambassadørens residens ved Regent’s Park, der han skal overnatte.

Ifølge The Times har residensen fått splitter nye betongsperrer og 2,5 meter høye gjerder i anledning besøket.

Donald Trump og førstedame Melania Trump landet på Stansted ved 14-tiden torsdag lokal tid.

Det er fordi demonstranter utover kvelden er ventet å lage en «vegg av lyd» for å holde presidenten våken hele natten.

Demonstrantene oppfordres til å ta med seg kasseroller, trommer og vuvuzelaer.

 • Dette venter Trump: Aktivister får ønske presidenten velkommen med enorm baby-ballong

Enormt politioppbud

Men det er først i morgen at demonstrantene virkelig sparker i gang det de kaller «motstandskarnivalet».

Den største demonstrasjonen går fra Oxford Circus til Trafalgar Square fredag ettermiddag. 62.000 mennesker har hittil meldt seg på arrangementet på Facebook.

Owen Jones

Demonstrasjonene vil legge et enormt press på britiske politistyrker:

Metropolitan Police har inndratt feriedager og kalt inn ekstra forsterkninger. Flere politistyrker er ventet i gatene enn under OL i 2012 eller etter terrorangrepene i 2017.

Stop Trump-kampanjen arrangerer dessuten en rekke demonstrasjoner rundt om i Storbritannia i helgen, blant annet i Manchester og ved Trumps golfanlegg Turnberry i Skottland.

Allerede onsdag var demonstranter på plass utenfor Trumps golfanlegg Turnberry i Skottland.

Nær to millioner underskrifter

Arrangørene har hatt god tid til å planlegge demonstrasjonene. Arbeidet begynte allerede da Theresa May inviterte Trump på statsbesøk til Storbritannia i januar i fjor.

Det satte britiske sinn i kok. På bare noen dager hadde mer enn en million mennesker skrevet under på en kampanje for å trekke invitasjonen tilbake. En måned senere hadde tallet nådd nesten to millioner.

May inviterte Trump til Storbritannia da hun besøkte han for første gang etter presidentinnsettelsen i januar i fjor.

Før jul ble det kjent at besøket var degradert fra et offisielt statsbesøk til et «arbeidsbesøk», som i praksis betydde at Trump ikke ville bli tatt imot av dronningen.

Så, i januar i år, avlyste Trump sitt besøk til Storbritannia. Da var det allerede varslet store demonstrasjoner.

Trump la skylden på Obama:

Reason I canceled my tripp to London is that I am not a big fan of the Obama Administration having sold perhaps the … https://t.co/9crSrOBXme

Men borgermester Sadiq Khan uttalte at Trump hadde «tatt hintet».

Avisen The Guardian siterte talspersoner for Theresa Mays regjering på at Trump ikke ville reise til byen av frykt for å bli møtt med masseprotester.

Hvorfor viser britene så voldsom motstand?

Blant noen av tingene som har hisset opp britene i forkant av besøket er:

 • Trumps innreiseforbud: Store demonstrasjoner brøt ut i London i februar i fjor, da Trump-administrasjonen erklærte innreisenekt for folk fra syv muslimske land. Det hjalp ikke at presidenten senere brukte terrorangrepene i London som et påskudd for å forsvare forbudet.
Fra demonstrasjonene mot Trumps innreiseforbud i London i fjor.
 • Angrepet på borgermesteren: Etter terrorangrepet på London Bridge i juni 2017 kalte Trump borgermester Sadiq Khan «patetisk» på Twitter, fordi han oppfordret folk til ikke å få panikk.
Pathetic excuse by London Mayor Sadiq Khan who had to think fast on his "no reason to be alarmed" statement. MSM is working hard to sell it!
 • Støtten til britiske høyreekstremister: Flere fremtredende Labour-politikere ba i november den konservative regjeringen om å trekke tilbake invitasjonen etter at Trump gjenga innhold fra den høyreekstreme gruppen Britain First på Twitter. Presidenten sa senere at han var «forberedt på å be om unnskyldning» for innlegget.

Godkjente baby-ballong

Borgermester Sadiq Khan ga forrige fredag aktivister grønt lys til å la en seks meter høy ballong-versjon av den amerikanske presidenten sveve over parlamentet når han besøker byen neste uke.

– Baby Trump er skjør, akkurat som presidentens ego, sa aktivisten Nona Hurkmans til The Guardian om stuntet.

Slik ser aktivistgruppen for seg at «Trump Baby» skal sveve over London.

Andre aktivister er allerede i gang med å markere motstanden mot besøket.

Natt til torsdag ble Anti-Trump budskap prosjektert på kjente landemerker som parlamentet og Nelsonsøylen på Trafalgar Square.

Trump: – Britene liker meg

Den amerikanske ambassaden i London oppfordret tirsdag amerikanske borgere til å «holde en lav profil» og utvise forsiktighet i nærheten av store folkemasser som «kan bli voldelige.»

Journalisten Owen Jones, som er en av arrangørene av Stop Trump-kampanjen, kalte advarselen for «dramatiserende» og understreket at han håpet amerikanere vil bli med i protestmarsjen.

Under en pressekonferanse etter NATO-møtet torsdag sa president Trump at han ikke hadde noe imot de planlagte protestene, og hevdet hans immigrasjonspolitikk har gjort han populær også blant britene.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Storbritannia
 3. London