Verden

Den sjeldne og dødelige nervegiften dukket plutselig opp igjen etter tre måneder, tolv kilometer unna Salisbury. Hvordan er det mulig?

Britisk politi og myndigheter jobber på spreng for å forklare hvordan den russiske nervegiften novitsjok plutselig kunne dukke opp ut av det blå og forgifte to tilfeldige personer.

Politiet sperret av et område nær Amesbury Baptist Church og flere andre områder i Amesbury der den forgiftede mannen og kvinnen hadde oppholdt seg før de ble syke.
  • Pål A. Solheimsnes
    Journalist

Et mysterium skaker den søvnige og ordinære landsbyen Amesbury i hjertet av rolige England.

På tirsdag ble det bekreftet at et lokalt kjærestepar i 40-årene er forgiftet av den russiske nervegiften novitsjok og ligger kritisk skadet på sykehus.

Hvordan kan en ekstremt dødelig sovjetisk nervegift plutselig dukke opp i en liten britisk landsby og forgifte to tilfeldige mennesker?

Og hvorfor nå, tre måneder etter at den samme giften nesten tok livet av dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren hans, tolv kilometer unna i Salisbury?

Det er spørsmålene som britisk politi og myndighetene febrilsk strever med å besvare.

Tok på «infisert gjenstand»

De to britene som ble eksponert for nervegiften novitsjok, ble syke etter å ha vært i berøring med en infisert gjenstand, opplyser britisk politi.

– Etter at det er tatt flere prøver av pasientene, vet vi nå at de ble utsatt for nervegiften etter å ha vært i berøring med en infisert gjenstand, opplyser politiet i en uttalelse torsdag.

Torsdag ettermiddag opplyste innenriksminister Sajid Javid at de to personene som har vært i kontakt med nervegiften, ikke kom i kontakt med den i et av områdene som ble renset etter Skripal-angrept, ifølge Sky News.

  • Frank Rossavik: Nervegift-saken kan bli brukt i russisk propaganda i årevis
Amesbury ligger 12 kilometer, omtrent 20 minutters kjøretur, unna Salisbury der Sergej Skripal ble forgiftet

Hvorfor Amesbury?

Javid sa i parlamentet på torsdag at kjemikaliet som forgiftet de to i Amesbury, var nøyaktig det samme som ble brukt mot Skripal. Men han vil ikke bekrefte om det stammer fra det samme angrepet.

Likevel har andre spekulert i at giften i Amesbury stammer fra angrepet i Salisbury tre måneder tidligere.

Den lokale politikeren John Glen, som representerer Salisbury i det britiske parlamentet, sier til The Independent at han tror det forgiftede paret mest sannsynlig har kommet i kontakt med «gjenlagt utstyr» fra forgiftingen av Skripal.

En politikilde sier til avisen at en av teoriene politiet jobber etter, er at det forgiftede paret kan ha funnet en beholder – som en sprøyte eller lignede – som ble brukt av personen eller personene som forgiftet Sergej Skripal.

Det vil i tilfelle bety at det ennå kan finnes livsfarlige rester av nervegiften andre steder i området.

Sajid Javid, innenriksminister i Storbritannia.

Langvarig nervegift

Nervegift kan ha svært lang holdbarhet og være farlig lenge, avhengig av hvilken type det er, sier oberstløytnant Espen Jargren, leder for Forsvarets ABC-skole som jobber med problemstillinger knyttet til bruk av kjemiske våpen:

– Sarin er for eksempel ikke-varig og oppfører seg omtrent som vann. Det damper og etter kort tid har det fordampet. VX er motsatt: Det damper lite og oppfører seg mer som motorolje. Faren for å puste det inn er mindre, men det kan vedvare i naturen i dager, uker og kanskje måneder, sier han.

– Vi vet ikke så mye om holdbarheten til novitsjok, men det er naturlig at det er forsøkt utviklet både varige og ikke-varige versjoner av den.

Han sier at novitsjok finnes som både pulver, flytende og gass. For å frakte det, er det nok med en tett beholder.

– Kan vare i årevis

En av forskerne som har utviklet novitsjok, Vladimir Uglyov, sier til The Independent at han ikke er overrasket over at det ennå finnes novitsjok igjen i området:

– Novitsjok er veldig stabilt. Den kan vare i årevis uten at det skjer noe med det. Den fordamper veldig, veldig sent.

Han sier videre at novitsjok kan trekke inn i maling, trær og for eksempel parkbenker.

– Den kan komme seg inn og bli der i veldig lang tid. Det eneste som gjør at den forsvinner, er fordamping, og det kommer til å ta veldig lang tid.

Ber folk unngå søppel

Myndighetene har prøvd å berolige befolkningen ved å si at det ikke er noen stor fare for å bli forgiftet. De har likevel ikke kunnet strekke seg til å si at folk i Salisbury-området ikke er i noen fare.

Innbyggere i Salisbury ble på torsdag bedt om ikke å plukke opp søppel eller ukjente objekter som en forholdsregel. De som har vært på noen av stedene som det forgiftede paret var på, er blitt bedt om å vaske hender og klær grundig.

Politiet har sperret av alle områdene paret hadde besøkt for å gjøre det samme de gjorde etter Sergej Skripal ble forgiftet: undersøke og fjerne rester av nervegiften.

Les mer om

  1. Spionattentatet i Salisbury
  2. Våpen
  3. Storbritannia