Verden

Merkel og Macron enige om felles budsjett for eurosonen

Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands kansler Angela Merkel er enige om å innføre et felles budsjett for eurosonen fra 2021.

Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands kansler Angela Merkel lot seg fotografere i sofakroken på slottet Meseberg før alvorspraten startet. Foto: JOHN MACDOUGALL /AP/NTB scanpix

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke

«Sannhetens øyeblikk» for Europa kalte den franske finansministeren Bruno Le Maire møtet mellom Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands kansler Angela Merkel i forkant.

– Vi starter et nytt kapittel, sa Merkel til pressen etter møtet.

Et felles budsjett for eurosonen har stått øverst på Macrons ønskeliste over reformer i Europa. Han og Merkel klarte å bli enige om at innen 2021 skal det være i funksjon.

– Andre etappe

– Vi begynner nå andre etappe i livet til vår felles valuta. Detaljer skal utmeisles av ministre i løpet av året, sa Macron ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Målet med det felles budsjettet er å øke stabiliteten i eurosonene ved å gjøre de 19 økonomiene mer samstemte. Økte investeringer loves også, selv om Merkel snakker om et lavt tosifret antall milliarder euro mens Macron går adskillig høyere.

Forbereder EU-toppmøtet

Begge regjeringssjefene har stort behov for å presentere gode tysk-franske forbindelser og en samlet politikk under EU-toppmøtet i slutten av måneden.

Europa sliter med konflikter: ikke minst innen asylpolitikken og om neste periodes budsjett.

Macrons har en visjon om omfattende endringer og dyp europeisk integrasjon. Merkel har en mer nøktern tilnærming, men er under sterkt press for å komme til enighet om felles europeisk asylpolitikk.

  • Europa splittet: Flere land skaper sine egne asylløsninger.

Også flyktningpolitikk var tema under samtalen på Meseberg-slottet. – Frankrike har lovet å samarbeide med Tyskland, sa Merkel ifølge avisen Die Welt.

Hun viste også til sine samtaler med den nye italienske statsministeren Giuseppe Conte som var besøk i Berlin mandag kveld. – Målet er å styrke beskyttelsen av EUs yttergrenser, sa hun.

Les mer om

  1. Euro
  2. Eurosonen
  3. Emmanuel Macron
  4. Angela Merkel