Verden

Dagen før Trump kommer la Stoltenberg frem nye tall. De gir ikke Norge grunn til å juble.

BRUSSEL (Aftenposten): Stadig flere land oppfyller NATOs toprosentmål, mens Norge faller en plass på alliansens ranking.

– Ulike meninger er normalt blant venner og allierte, sier Jens Stoltenberg om konflikten mellom Europa og USA.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Jeg vil takke president Trump for hans lederskap på forsvarspengebruk. Det er tydelig at det har hatt en effekt, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i forkant av toppmøtet som starter onsdag.

Mens det var fem allierte som oppfylte målet om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar i 2017, kan åtte land klare det i 2018, ifølge Stoltenbergs nye tall. I tillegg til USA er det snakk om Storbritannia, Hellas, de baltiske landene, Romania og Polen.

Norge er imidlertid ikke blant dem. Estimatet for pengebruken i 2018 viser 1,61 prosent, mens det oppdaterte anslaget for 2017 viser 1,55 prosent. Det er en nedjustering fra estimatet som ble lagt frem tidligere i år som viste 1,62 prosent i 2017.

  • NATO-landene ville vite hvem som bidro mest i utlandet. Det var en dårlig idé.

Ikke lenger blant topp 10

Norge ligger fortsatt i øvre halvdel av tabellen, men har falt nedover de siste årene. Fra 2014 til 2016 var Norge det NATO-landet som brukte syvende mest på forsvar i forhold til BNP, men i 2017 ble Norge passert av tre land og havnet på 10. plass.

I 2018 ser fallet ut til å fortsette og Norge ligger an til å ende på 11. plass.

På sikt kan nedgangen bli enda større. Rundt to tredjedeler av NATOs 29 land har lagt frem planer for å nå toprosentmålet innen 2024, ifølge NATO-diplomater. Norge er ikke blant dem.

Trump langer ut på Twitter

De nye tallene ble lansert samtidig som Donald Trump gjør det klinkende klart via flere meldinger på Twitter hva han kommer til å være opptatt av på møtet.

«NATO-landene må bruke MER, USA må bruke MINDRE. Veldig urettferdig!», skriver presidenten blant annet.

Getting ready to leave for Europe. First meeting – NATO. The U.S. is spending many times more than any other countr … https://t.co/HrQyHhe5kg

Statsminister Erna Solberg er en av flere ledere som har fått brev fra president Trump før møtet der han ber om økninger i forsvarsbudsjettene.

Appell til Trump: – Sett pris på dine allierte

Dagen før toppmøtet møtte Stoltenberg presidentene for EU-kommisjonen og EU-rådet og undertegnet en ny erklæring om samarbeid mellom EU og NATO.

Der kom Donald Tusk, president i EU-rådet, med en klar oppfordring til Trump.

– Kjære president Trump: USA har ingen og vil heller aldri få noen bedre alliert enn Europa.

Noen dager etter NATO-møtet skal Trump møte Vladimir Putin i Helsingfors, noe som har skapt endel nerver i Brussel.

– Sett pris på dine allierte. Du har tross alt ikke så mange, oppfordret Tusk.

Europa venter spent på Trumps besøk til Brussel, London og Helsingfors den neste uken.

Venter «robuste diskusjoner»

Jens Stoltenberg sier at han venter seg «robuste diskusjoner» på NATO-toppmøtet, men at han har tro på at konfliktene mellom USA og EU på områder som handelspolitikk, Iran-avtale og klima, ikke vil smitte over på NATO.

Han bedyrer at det ikke er for å gjøre Trump fornøyd at forsvarsbudsjettene må økes, men fordi det er i landenes egeninteresse.

– Siden 2014 har vi gjort store fremskritt, men vi har fortsatt en lang vei å gå og vi må forsterke innsatsen, sa Stoltenberg.

Vil ikke garantere enighet

Slutteksten som lederne skal vedta, ble forhandlet ferdig av NATOs diplomater allerede natt til lørdag. Spørsmålet nå er om Trump vil undertegne den som den er eller kreve at den endres.

– Jeg har god tro på, men jeg kan ikke garantere at vi blir enige. Hele situasjonen er at vi er 29 medlemsland og det er åpenbar uenighet mellom de medlemslandene på viktige områder.

NATO-sjefen peker på at de har jobbet med vedtakene i lang tid.

– Og derfor håper jeg at alle de 29 landene skjønner at det ikke vil tjene deres sikkerhet om de lar uenighet om handel og andre spørsmål, undergrave sikkerhetssamarbeidet. Hittil har vi lyktes godt med det, sier Stoltenberg.

Les mer om

  1. Nato
  2. Jens Stoltenberg
  3. Donald Trump