Verden

Faren ikke over. Risikabel redning kan starte senere i uken: – Når kan vi komme ut?

Etter ni dagers intens leting i en oversvømmet hulelabyrint fant dykkere mandag de savnede fotballguttene. Nå begynner den vanskelige delen.

To britiske dykkere kom først frem til de savnede guttene og Thailands forsvar offentliggjorde filmopptak fra det første møtet med dem.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

På en klippe flere kilometer inn – og nesten en kilometer under overflaten – i en hule fant en britisk dykker mandag 12 savnede fotballgutter og treneren deres i dypet. Dramaet har preget Thailand i ti dager. Nå vurderer myndighetene i Thailand hvordan man skal gå frem for å berge guttene ut.

– Ekstremt krevende

– Redningsaksjonen blir ekstremt krevende, sier Gary Mitchell til Aftenposten.

Han er kollega av de to britene som mandag fant guttene, og han er British Cave Rescue Councils ekspert på redningsaksjoner i grotter under vanskelige forhold.

– Guttene sitter to kilometer inne i hulen. På omtrent én kilometer av denne strekningen er hulegangen oversvømmet, forteller Mitchell.

De britiske dykkerne Robert Charles Harper og John Volanthen (t.h.) fra British Cave Rescue Council snakker med thailandske militære på stedet.

Steinformasjoner og slam

Hulene er enkelte steder trange og hindrene i passasjen er mange, ifølge den britiske eksperten. Flere steder er det steinformasjoner i veien.

– Det er også mye mudder og slam i vannet. Noen steder er sikten nede i null. Andre steder er det bevegelse i vannet, og hastigheten i strømmen forandrer seg stadig. Våre erfarne dykkere bruker halvannen time inn til guttene, sier Mitchell.

De 13 personene befinner seg dypt inne i grotten.

– Vil være livsfarlig

Han påpeker at en redningsaksjon der dykkere ifører guttene utstyr og svømmer ut med dem, derfor vil være svært risikabel.

– Det vil være livsfarlig for både guttene og redningspersonell. Dette må foreløpig være en reserveplan, sier han.

Redningsarbeidere utenfor inngangen til hulesystemet nord i Thailand.

Vente og se?

Blant de alternative planene som har vært lansert og som også Gary Mitchell nevner, er å la guttene bli på stedet og forsyne dem med mat, medisiner og helsehjelp der.

Da er i så fall håpet at vannet skal synke og at en evakuering dermed blir lettere. Risikoen ligger i at regntiden begynner nå, det er meldt mer nedbør senere i uken og hulen kan bli enda mer oversvømmet. Det var oppholdsvær søndag og intens pumping av vann førte til gjennombruddet mandag.

Evakuering i etapper

En annen idé har vært å bore og grave seg ned til den delen av hulen der de er fanget – eventuelt fra revner som allerede finnes.

– Det er omtrent 800 meter ned dit og plassen er svært begrenset. Trolig er dette for komplisert, omfattende og farlig, tror Mitchell.

En tredje variant er å gi guttene noe dykkeropplæring og evakuere dem i kortere etapper. Tirsdag var de britiske dykkerne på overflaten og de deltar nå som rådgivere i aksjonen.

Får lettfordøyelig mat

Den thailandske kontreadmiral Arpakorn Yookongkaew sa til reportere tirsdag at syv medlemmer fra hans SEAL-team var sammen med guttene i hulen, inkludert en lege og en sykepleier. Guttene får i starten lettfordøyelig næring og etter hvert mer kaloririk kost. Mens de var innesperret, har de overlevd på vann fra grottetaket.

Han sier at det å dykke ut av hulen sammen med guttene er en av mulighetene som vurderes.

– Vi må i så fall være sikre på at det vil fungere og må ha en prøveaksjon for å sikre at det er 100 prosent trygt, sa han. Redningssjefen sa det ikke var noen bråhast med å få dem ut siden de ikke var i akutt livsfare.

Innenriksminister Anupong Paojinda i landets militærjunta sa tirsdag at det kan bli aktuelt å dykke ut sammen med guttene før ytterligere nedbør senere i uken selv om dette vil være farlig.

Dykkerne filmet

Nyheten om at guttene var funnet i live, gikk verden rundt mandag ettermiddag.

Filmen tatt av de britiske dykkerne som kom først frem, gikk sin seiersgang i mediene:

– Hvor mange er dere, spør dykkeren og lyser på guttene med lommelykt.

– 13, kommer svaret fra en av ungene i fotballtrøye.

– Strålende, sier dykkeren.

– Når kan vi komme ut, spør en gutt.

– Ikke ennå, svarer dykkeren.

Thai NavySEAL

– Jeg vil gi ham klem

Utenfor hulene har redningsarbeidere og pårørende slått leir. Nyheten ble mottatt med enorm lettelse og glede.

– Jeg vil gi ham en klem. Jeg savner ham enormt. Hvor mange millioner sekunder er gått disse dagene? Jeg har savnet ham hvert sekund, sa Tham Chanthawong, en tante av fotballtreneren, til Associated Press.

Familiemedlemmer av de savnede guttene har slått leir ved hulene.

Flere enn 1000 personer har vært involvert i letingen. I tillegg til Thailands militære har redningsarbeidere fra Storbritannia, Kina, Sverige, USA, Australia, Laos og Myanmar deltatt.

Thailands leder, statsminister Prayuth Chan-ocha, takker det internasjonale samfunn for hjelpen.

– Dette ville ikke vært mulig hvis vi ikke hjalp hverandre. Alle gjorde sin del, sier han.

Les mer om

  1. Thailand