USA gikk på massivt nederlag i FNs generalforsamling

ISTANBUL (Aftenposten): Noen av USAs fremste Midtøsten-allierte måtte veie støtte til palestinerne opp mot Trumps pengesekk.

Israels FN-ambassadør Danny Danon taler til generalforsamlingen i FN-bygningen i New York.

SISTE: FN-avstemningen om Jerusalem ga et klart nederlag for USA. 128 stemte for at USA burde omgjøre beslutningen om å flytte landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. 35 avsto. Bare 9 stemte imot.

Norge var i likhet med de andre nordiske landene blant de 128 landene som stemte for resolusjonen. Det gjorde også stormaktene Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia.

De ni landene som ga USA full støtte var de sentralamerikanske landene Guatemala og Honduras, fire mikrostater i Stillehavet, og det afrikanske landet Togo, i tillegg til Israel.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa til FNs generalforsamling at «USA ville huske denne avstemningen når vi igjen blir bedt om å gi verdens største bidrag til FN».

USA truet med økonomiske konsekvenser

Før kveldens avstemning i FNs hovedforsamling hadde USA gjort det klart; de vil merke seg hvem som stemte mot dem.

USAs FN-ambassadør truet før avstemningen med at USA i fremtiden vil kunne komme til å kutte i sine økonomiske bidrag til FN.

President Donald Trump gjorde det onsdag dessuten klart at en stemme mot USA, kan få økonomiske følger for dem som mottar økonomisk støtte fra USA.

En palestinsk demonstrant forbereder seg på å sende en stein mot israelske sikkerhetsstyrker ved Ramallah på Vestbredden. Palestinerne har protestert mot Trumps Jerusalem-beslutning helt siden 6. desember.

– Verden vil gi USA en lærepenge

Utspillet blir avvist av Tyrkia, som i forrige uke samlet så godt som alle de muslimske landene i verden bak en anerkjennelse av Øst-Jerusalem som palestinsk hovedstad.

– Jeg henvender meg til hele verden, aldri selg deres demokratiske vilje for småpenger, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en TV-sendt tale.

Den tyrkiske presidenten sa videre at han tror «verden i dag vil gi USA en lærepenge».

Et klart flertall stemte altså for en fordømmelse av USAs flytting av landets ambassade til Jerusalem. Men USA kan muligens finne noe trøst i at land som Canada og Australia i hvert fall ikke stemte for resolusjonen, men avsto fra å stemme. Canadas representant sa etter avstemningen at de avsto fra å stemme fordi de mente resolusjonen var for ensidig.

Saudi-Arabias kronprins ser ut til å styre mye av landets politikk. Han har lagt stor vekt på å bygge et solid forhold til USA. Saudi-Arabia har likevel kritisert USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Hva vil Saudi-Arabia gjøre?

Tonen var i forkanten av avstemningen satt for det mange har sett som en prøve på hvilken innflytelse Donald Trump har på verden.

Saudi-Arabia er blant de landene som har satset mest på å bygge et godt forhold til Donald Trump, og kan være blant dem som av hensyn til USA avstår fra å stemme i FN, sa Elie Jacobs, konsulent ved Truman National Security Project til al-Jazeera før avstemningen.

– Hvis de velger å avstå, hvor mange arabiske land vil i så fall følge dem? sa Jacobs til den arabiske TV-kanalen.

Men allerede før avstemningen ble det imidlertid klart at Saudi-Arabia førte opp seg selv som en av landene som støttet forslaget om at USA burde trekke tilbake avgjørelse om å legge sin ambassade til Jerusalem.

– Du har en stor venn i USA og i meg, sa Donald Trump til Egypts president Abdel Fattah al-Sisi da han besøkte Det hvite hus i Washington DC i april.

Har Trump valgt feil merkesak?

Jerusalem-spørsmålet er en så viktig symbolsak for mange at seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarspolitikk før avstemningen sa han ville bli overrasket dersom mange land bøyde av for press fra USA.

– Alle de 14 andre medlemmene i Sikkerhetsrådet stemte for vedtaket som Egypt sto bak i Jerusalem-saken, og USA måtte bruke sin vetorett for å stoppe det. Det gir en indikasjon om hva som venter i hovedforsamlingen, sa Melby.

Kutt i støtte til Egypt kan bli forlenget

Egypt har mottatt milliarder i militær støtte fra USA. Amerikanerne har betalt for 20–25 prosent av Egypts forsvarsbudsjett, ifølge CNN.

Men det var altså de som fremmet forslaget i Sikkerhetsrådet som USAs FN-ambassadør Nikki Haley karakteriserte som «en fornærmelse». De kan ha regnet med at USA uansett ser på landet som en umistelig alliert, for eksempel i kampen mot terror.

En total kutt av støtten til Egypt er usannsynlig, skriver CNN. USA har allerede redusert støtten til Egypt noe på grunn av menneskerettighetsspørsmål, og dette kuttet kan bli forlenget.

Republikanerne feiret onsdag at de får vedtatt en stor skattereform. Donald Trump tok imot de republikanske lederne på plenen utenfor Det hvite hus.

– En første test på Trumps tvangsdiplomati

Donald Trump sa onsdag at «de tar hundrevis av millioner av dollar og til og med milliarder av dollar, og så stemmer de mot oss. Vel, vi holder øye med stemmegivningen. La dem stemme mot oss. Vi kommer til å spare mye. Vi bryr oss ikke».

– Det er åpenbart at stater føler presset når det fremføres så åpenbart, sier Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier. – Dette blir en første test på Trumps tvangsdiplomati.

Han tror Trump ønsker å bruke milliardene de gir i støtte, som forhandlingsbrikker. Han har liten sans for kollektive løsninger, og vil heller inngå bilateralt samarbeid med USA som den dominerende part i ethvert forhold.

– En merkelig dum taktikk

USAs FN-ambassadør Nikki Haley gjorde det i et brev til de andre FN-ambassadørene klart at president Donald Trump tar avstemningen personlig.

– Å personliggjøre dette, å gjøre det til en avstemning for og imot president Trump, er en merkelig dum taktikk, sa Richard Gowan, en ekspert på FN ved European Council on Foreign Relations før avstemningen.